Oldalak

Címkék

5.-ben (2) 6. osztály (2) ajándék (10) ajánló (39) algoritmus (3) állandó madarak (6) állati (18) angol (10) anyák napja (3) az úgy volt... (73) befőzés (1) bibliai (1) biológia (1) buék (2) comenius logo (2) csere (14) cseréljünk (6) csináld magad (2) díj (1) egészség (1) egyéb piac (1) emlékhely (1) ének-zene (10) évfüzér (33) fabrika (112) farsang (5) feladvány (1) fizika (8) foglalkozások (3) fonalas (12) főnév (1) geometria (7) gyereknap (1) gyereknevelés (2) gyerekszáj (62) gyöngyszövés (1) hajtogatás (1) háztartástan (8) helyesírás (8) helyesírás füzet (1) hittan (9) hivatalos (3) hóember (7) hogy mik vannak (1) horgolt (41) hulladékból (13) humor (2) húsvét (6) idézet (1) igék (2) így tanulunk mi (2) informatika (13) irányok (2) írás (15) irodalom (4) j/ly (2) játék (17) játékpiac (4) jeles napok (51) karácsony (6) katica (1) kémia (2) kirándulás (1) kirigami (6) kísérlet (8) konzervgyár (2) Koppány mesék (1) kotta (11) köd (1) könyvajánló (9) környezetismeret (35) körző (1) kötelező olvasmány (10) kötés (1) kötőgép (1) kötőkerék (6) közlekedés (3) közmondás (1) kresz (1) krónika (8) lapoc (1) lapozó (33) lapozó lépésről-lépésre (3) lapozó piac (17) lapozós hulladék (2) leírás (41) letöltés (1) letölthető (61) levélhullás (2) logika (2) madarak (1) magyar (7) matek (22) matematika (38) matka (22) méh (1) mese (12) Miért szeretem? (2) mikulás (2) minta (2) mókacagás (3) napirend (1) négyszögek (1) nemezelés (4) népdal (1) novella (13) nőnap (1) nyelvtan (17) nyúl (1) oktatótáblácska (2) olvasókönyv szülőknek (4) otthonoktatás (2) ősz (3) ötletkaptár (1) pálcikás szövő (1) paleo (2) programozás (2) rajz (9) recept (12) római számok (2) rovás (8) rózsaablak (1) saját minta (15) sapka minta (1) suliváró (4) szív (2) szófajok (5) szorzás (12) szótárlap (2) szövés (1) találós (5) tanulda (18) tavasz (1) technika (33) tél (4) természetismeret (7) tervbevéve (1) tipp (5) tollbamondás (1) töri (2) törtek (3) történelem (1) tréfa (2) tuti (1) udvari játékok (4) ügeskedd (2) ügyeskedd (70) varázsfazék (5) váróban (5) varrás (3) vers (47) versek (4) verstanulás (2) vicc (2) virág (1) vizsga (4) vonalzó (1)

FONTOS!

Ha hozzászólsz egy régebbi bejegyzéshez, nem feltétlenül veszem észre. Ha valamit biztosra szeretnél, hogy eljusson hozzám, írj e-mailt!

2010. november 30., kedd

Kísérlet, ajánló

A kísérlet ebből a játékból származik: Piatnik/Clemetoni Első felfedezéseim - A levegő és a víz.



Nálunk nagyon népszerűek. Annak ellenére, hogy a legtöbb kellék, ami a csomagban van egy gyerekes háztartásban gyakran előfordul, és a „doboz” nélkül is elvégezhető lenne a legtöbb kísérlet, nem bántam meg, hogy megvettem.

A fűtőtest mellett nálunk most kisebb-nagyobb lufik és kisebb-nagyobb kiürült ásványvizes palackok sorakoznak, versenyezve, hogy melyik telik meg hamarabb levegővel vagy melyik ereszt le hamarabb. A hideg vizet egy lábasban tartjuk, mert egy-egy csap alatti hűtés, egy-egy átöltözéssel járt :)


A kísérlet:

2010. november 29., hétfő

Matematika, nulla


       Anya szerintem a nulla páratlan!
       Miből gondolod ezt?
       Mert ha nincs a kezembe katica, nem tudnak párba állni! A semennyi katica nem állítható párba?!
       Értem, akkor mutasd meg, hogy a semennyi katicából melyiknek nincs párja!
       ööö … Egyiknek se. … Mindenki védheti a maga igazát! Nemde?
       ööö … Egészen addig van értelme, amíg a másik be nem bizonyítja, hogy téved. Nézd a számegyenest! Az 1 az …
       … páratlan.
       A 2 az …
       … páros. A 3 az páratlan, a 4 az páros, az 5 az páratlan … [tízig elsorolta]
       Tehát…
       … páratlan szám mellett páros van, páros szám mellett páratlan.
       Az 1 páros vagy páratlan?
       Páratlan.
       Akkor milyen számok vannak mellette?
       Párosak.
       Akkor a nulla…
       … páros.
       Na látod!
       Na jó anya, de ha nincs a kezembe katica, nem tudnak párba állni!

[Néma: ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ…]


Ezt naponta többször lejátsszuk, és már egy hete a falon is van egy számegyenes, hogy akármikor felmerül ez a kérdés, egyből eléjárulhassunk. De semmi változás. Zs. tudja, de nem hiszi…

Megfordult már a fejemben két rövid válasz is:

1. Mert én, az anyád, azt mondom!
2. Mert a 0, 2k alakú szám, azaz osztható 2-vel, a kutyafáját neki!

Ezt az utóbbi válaszokat persze mellőzöm, mert egyből eszembe jut a Nápolyi. :o)

Sorsoltunk!

Először is köszönjük, hogy velünk játszottatok!

A napfelkelte pedig...



... Bettinek kedvezett:)!

Kérlek írd meg a bergamott@gmail.hu-ra hova küldhetem a díszeket!

2010. november 28., vasárnap

Egyensúlyozó tölcsér

Virágnál láttam először, mint „olvasó kuckót”. Majd később újra szóba került, és akkor már a neve is kiderült. Egyre biztosabb voltam benne, hogy szeretnék ilyet Zs.-nek a fa alá. Amikor Virágnál egy kommentben Csillus írt egy linket, ahol jelenleg akciós, akcióba lendültem én is :)




Amikor élőben megláttam, jöttem rá, hogy ezt biztos nem tudom karácsonyig rejtegetni, így Zs. megkapta.

 A hagyományos felhasználási módon kívül, kipróbálta ő is „olvasó kuckónak” (ahogy Mesitől és Somától látta). Meg is jegyezte mennyivel jobb benne heverészni, mint a billenő rácshintában.

Valamint beindította a fantáziáját: átváltozott már tölcsérteknőssé, tölcsérkaticává és tölcsérgombává is.

Ha kérdeznétek, természetesen tagadnám, hogy én is kipróbáltam és jól szórakoztam ;-P

Én is csak ajánlani tudom mindenkinek!

Írott és nyomtatott ábécé

Mindenképpen szerettem volna, ha van a falon írott ábécé. Emlékszem elsőben egy másolás alkalmával nem jutott eszembe, hogy kell írni a "G"-t. Szóltam a tanító néninek, aki a betűtábla felé intett és azt mondta az majd segít. Nem tudom miért maradt ez ilyen élénken az emlékeim között, de ez az emlék miatt tudtam, hogy Zs.-nek lesz ábécés táblája.

Először jó barátunk az Internet segítségét kértem, de süket fülekre találtam.

Másodszor magam gyártottam egyet, de be kellett látnom, hogy a hajdani elsős gyöngybetűim már igencsak megkoptak.

Harmadjára visszatértem Internethez, és közöltem vele, addig innen el nem megyek, míg valami jót nem találok. És láss csodát! Az egyik taneszköz webáruház oldalán találtam is. Igaz csak A/4-es méretű, de otthoni használatra szerintem nem is kell nagyobb. Kinyomtattam, lamináltam és hol a falon, hol az asztalon szolgálja Zs. írnitanulását :).

A táblák:




2010. november 27., szombat

Fonalbaba

Hozzávalók

Fonal

Könyv
Olló
Tekerjük a fonalat egy A/5-ös munkafüzet (rövidebb) oldala köré úgy, hogy a kapott szálak száma 30 (36 vagy 6-tal osztható) legyen.
A kössük össze jó szorosan a fonal köteget az egyik végén, a másik végén pedig vágjuk szét a szálakat.



Az összekötött végétől kb. 3 cm-re kössük át a fonalat, így kész a baba feje.
A kezeknek kb.8 cm széles kartonra tekerjünk fel fonalat kb. negyed annyit, mint a testnek, kössük meg középen, vágjuk el a végeit, fonjuk be.
A fej alatt felezzük meg a fonalat, tegyük oda a megfont kezet. Fonjuk be a törzset, majd amikor a derékig érünk, szorosan kössük meg, osszuk két részre és a lábakat is fonjuk meg.


Az ötletett itt találtam: Labbé

Ma reggel...

... két dolgot ismételtünk át.

I.
Csanádi Imre
Első hó köszöntő
Hó, hó, friss hó,
angyalváró,
gyöngyen hulló
gyöngyvirág-hó,-
csupasz bokrok
csipkézője,
fák fodros
fejkötője,
kerítések
keszkenője,
hegyek-völgyek
ünneplője.

És ami ennél is fontosabb...

II.

Aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli.


:P

2010. november 26., péntek

Érdekes szorzás III. Gelosia módszer.

Más néven rácsos módszer. Ez a módszer a nevét az olasz építészet geometrikus, osztott rácsos ablakkereteiről kapta.

A számolás menete:
Első lépésként egy négyzetrácsos hálót kell készíteni, amelynek – a legfelső sorát, és jobb szélső oszlopát kivéve – átlósan felosztjuk a kis négyzeteit úgy, ahogy az ábrán is látható.
Második lépésként az tényezőket helyezzük el benne. Az egyiket a legfelső sorba, a másikat pedig a jobb szélső oszlopba írjuk, ahová fentről lefele kezdjük el írni a számot.
Harmadik lépésként az átlósan felosztott négyzetekbe az adott négyzethez tartozó oszlop tetején és az adott négyzethez tartozó sor jobb végén lévő számjegy szorzatát írjuk, úgy hogy a tízeseket az átló fölé, az egyeseket az átló alá írjuk, ha nincs tízes vagy egyes, akkor nullát írunk a helyére.
Negyedik lépésként megkapjuk a két szám szorzatát, úgy hogy a ferde sávok mentén összeadjuk a számjegyeket. A jobb alsó sávtól indulunk el – ez adja az eredmény legkisebb helyértékű számjegyét – és haladunk bal sáv felé, ami pedig a legnagyobb helyértéket adja. Ha egy sávban az összeg két számjegyű, akkor az első számjegyet a felette és tőle balra lévő sáv összegéhez adjuk.
7∙1 az 7, az átló alá 7-t felé pedig 0-t írunk. 7∙8 az 56, az átló alá 6-t felé pedig 5-t írunk. 7∙1 az 7, az átló alá 7-t felé pedig 0-t írunk. 7∙6 az 42, az átló alá 2-t felé pedig 4-t írunk. 2∙1 az 2, az átló alá 2-t felé pedig 0-t írunk. 2∙8 az 16, az átló alá 6-t felé pedig 1-t írunk. 2∙1 az 2, az átló alá 2-t felé pedig 0-t írunk. 2∙6 az 12, az átló alá 2-t felé pedig 1-t írunk. 5∙1 az 5, az átló alá 5-t felé pedig 0-t írunk. 5∙8 az 40, az átló alá 0-t felé pedig 4-t írunk. 5∙1 az 5, az átló alá 5-t felé pedig 0-t írunk. 5∙6 az 30, az átló alá 0-t felé pedig 3-t írunk.
Leírjuk a 0-t. 5+3+2=10 leírjuk a 0-t az előző számjegytől balra, majd a következő sávhoz adjuk az 1-t. 1+0+0+2+1+2=6 leírjuk a 6-t. 5+4+6+0+7+4=26 leírjuk a 6-t az előző számjegytől balra majd a következő sávhoz adjuk a 2-t. 2+0+2+1+6+0=11 leírjuk az 1-t, az előző számjegytől balra majd a következő sávhoz adunk 1-t. 1+0+7+5=13 leírjuk a 3-t, az előző számjegytől balra majd a következő sávhoz adunk 1-t. 1+0=1 leírjuk az 1-t. a szorzat: 1316600.

2010. november 25., csütörtök

Advent-falvi Krónika

I. évfolyam 1. szám

Van szerencsém bemutatni, a … a … a következő hölgyet. Bizonytalanságom oka, hogy a nevén még vitatkoznak az illetékesek. Amit biztosan tudhatunk róla, hogy karácsonyfadíszként indult útjára, ám mielőtt karrierje elkezdődhetett volna, már véget is ért. Egy sorsdöntő találkozás, és egyszerű - ám megbecsült - díszből, egyszerű - ám megbecsült - polgár lett. Mégpedig Advent-falváé! E falu benépesítéséért Zs. és Anya nevezetű egyének lesznek a felelősek, akik kötelességüknek érzik, hogy december 1. és december 24-e között minden nap újabb taggal növeljék a lélekszámot, miközben a karácsonyi ünnepkörrel is ismerkednek.

Advent falva lakói örömmel vennék azt is, ha más falvak is alakulnának, és testvérfalvi kapcsolatok épülnének ki.

Biztos forrásból tudom azt is, hogy a Hölgynek (nevezzük, így míg Zs. és A. konszenzusra jut) VAN orra. Csinos, pisze és halványrózsaszín! Na de akkor hova tűnt? A falu saját rejtélyének tekinti a dolgot, és megfejtésén már neves tudósok hada dolgozik!

A Hölgy némi kérlelés után már magabiztosan pózolt fotósunknak, bár utólag nehezményezte a már említett orr dolgot.

2010. november 24., szerda

Csiribí-csiribá...

Egy őszi jelmezhez találtam ki ezt a varázspálcát. Hurkapálca, gyöngyök, fonal, makk és egy kis makramé csomózás kell hozzá.



Készült egy ilyen téli színekben is, de fogalmam sincs, hogy mi legyen a csúcsa. Valakinek van valami jó ötlete?

2010. november 23., kedd

Számtanulás

Ismét a kedvenc témám: matematika :)

Első év végére a 20 számkör a cél, ehhez készítettem ezt a játékot.

A játék 0-20-ig tartalmazza a számjeleket és a számképeket.
A 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9-es számjelekről megtanultuk, hogy azok a számjegyek.
Mindig annyi számképet és számjelet veszünk elő, amennyinél a tankönyv szerint épp tartunk.




A játék:

1. Sorba rendezés:

A már ismert számok számjelét/számképét rendezzük növekvő vagy csökkenő sorba.

2. Szomszédok:

Húzz egy számjelet! A számképek közül válaszd ki a szomszédjait. Balra tedd a kisebb szomszédját, jobbra tedd a nagyobb szomszédját. (Most már csak annyit mondok, hogy válaszd ki, nevezd meg, és tedd a helyükre a szomszédjait!)

Rakd növekvő sorba a számjeleket/számképeket. (A sorból kiválasztok egy számot, pl.: 6.) Melyek a 6 szomszédjai? Tedd rájuk a nekik megfelelő számképet/számjelet!

3. Kisebb nagyobb

Húzz két számjelet/számképet! (Húzási sorrendben, balról jobbra tesszük le, köztük annyi hellyel, hogy a pálcikából közéférjen a megfelelő relációs jel.) Tedd ki pálcikából közéjük a relációs jelet!

Húzz egy számjelet és egy számképet! (Húzási sorrendben, balról jobbra tesszük le, köztük annyi hellyel, hogy a pálcikából közéférjen a megfelelő relációs jel.) Tedd ki pálcikából közéjük a relációs jelet! (Ebben az esetben fordulhat csak elő, hogy egyenlőket húz.)

4. Paritás. Páros vagy páratlan?

A mi könyvünkben ez a 7-es szám után következik.

Sorba rendezzük a számjeleket és a számképeket egymás alá 2 sorba. A számképen a pöttyöket megfigyelve, párosítva eldöntjük páros vagy páratlan a szám.

Tedd növekvő/csökkenő sorba a páros/páratlan számjelet/számképet. (Ezt mindenféle variációban.)

A páros páratlan számok ritmusának érzékeltetésére: Rakd növekvő sorba a számokat az 1-es számjel legyen, a 2-es számkép, a 3-as számjel,… A maradék kártyából pedig: 1-es számkép legyen, a 2-es számjel, a 3-as számkép,…

5. Számfelismerés nem képi jelből

Rendezd növekvő sorba a számjeleket/számképeket! (Valamely ritmushangszerrel /kedvenc a triangulum/ kopogok.) Mennyit kopogtam? Tedd a számképét/számjelét rá. Páros vagy páratlan? Melyek a szomszédjai. Tedd rájuk a számképét/számjelét. A szomszédok párosak vagy páratlanok?


6. Memória kártya

Hagyományos párosítós memória játék.


Következik majd a bontás, összeadás, kivonás, pótlás, tízes átlépés és ez a kártya
:)!

Karácsonyi készülődés II/1. (leírás)

Gitmargit érdeklődött ezeknek a díszeknek a készítése után. A képek azért ilyen sötétek, mert esti, lámpafényes körülmények közt készültek. Azért a lényeg látszik. :)

Mindegyik dísz ugyanúgy készül. Az alakját a kezdőszemek száma határozza meg.

6 szem kezdő gyönggyel: 3 csúcsú díszt kapunk.
8 szem kezdő gyönggyel 4 csúcsú díszt kapunk.
10 szem kezdő gyönggyel 5 csúcsú díszt kapunk.
Tehát kétszer annyi szemmel kell kezdeni, mint ahány csúcsú díszt szeretnénk.

Hozzávalók:

Gyöngy
Cérna

Olló
Hurkapálca/fogvájó


A fagyöngyök többségében a lyukban festék, és szálkadarabok maradnak. Emiatt a fűzés előtt (a lyuk vastagságától függően) csiszoljuk ki hurkapálcával vagy fogvájóval. (Különben még a cérnát is elszakíthatják, vagy túl szűk marad a lyuk. és nem fér át annyiszor a cérna, mint kellene.)


A gyöngyhöz színben illő hímzőfonalat kétszálasra fűztem a hímzőtűbe. A fényképezett példány 4 csúcsú dísz, így nyolc szemmel kezdtem. A következő képen látható módon alakítsuk ki a kezdőkört:




A második körben egyszerre mindig két szem gyöngyöt fűzünk fel a tűre, és az első kör gyöngyei közül egy szemet kihagyva a következőbe szúrunk. Az alakzat itt még lehet nagyon nyegle, a tartását az utolsó körben nyeri el.



Az utolsó körben a második kör szemeiben átbújtatva jutunk el az előző sorban fűzött dupla szemek közé, majd itt egy gyöngyöt a tűre szúrva tovább haladunk bújtatva a többi gyöngyön át a következő csúcshoz.





Befejezés: Olyancsomót készítünk, mint, amit gombvarrás után szokás. Majd az első kör szemein fűzzük át újra (közben még néhány csomót is köthetünk, hogy biztosabb legyen).



A képek nagyíthatóak!


2010. november 22., hétfő

Kasztanyetta…

…dióhéjból.

A kérés: ITT!

Egy gyorsan elkészíthető ritmushangszer. A kedvenc német nyelvű kreatív "oldalamról" származik az ötlet, és a képek.

Hozzávalók

Kartonpapír
Két fél dióhéj
Fonal

Ragasztó
Olló

A kartonból egy 5x15 cm-es darabot vágjunk ki, majd hajtsuk félbe a hosszabbik oldal mentén, ahogy a képen is látható.



Szúrjunk lyukat a kartonra, ragasszuk rá a dióhéjakat is. A lyukon pedig fűzzük át a fonalat, így:


Majd kezdődhet a „Klapperdiklapp! Klapperdiklapp!”

Játék




Törtem a fejem, hogy minek az apropóján hirdessek játékot. Semmi nem jutott eszembe…

Aztán Zs. tegnap (na jó ma, csak holnap teszem közzé :D) kapott egy rajzoló padot, a számítógépéhez, amit ugye azonnal ki is kellett próbálni.
Összekötve a kellemest a hasznossal: miközben "játékbahívó" képet készített nekem, gyakorolta a másolás, beillesztés, mentés… műveleteket, meg persze megismerkedett egy újabb input eszközzel.


A játék

Ha részt szeretnél venni a játékban, hagyj üzenetet ennél a bejegyzésnél november 23. és 28. között, és ha Zs. 29-én kihúz a kalapból Tiéd lesz egy ilyen hematit „trió”.

Ha valamelyik rendszeres olvasómnak kedvez a szerencse, hogy kifejezzem köszönetemet, Neki „dupla triót” visz a posta*.

*Ilyen körmöntfont vagyok na ;-)

Csomagolás

Apró ajándékoknak és kártyáknak (pl.: ilyennek és ilyennek) szoktuk ezt a dobozkát készíteni. Eredetileg egy Praktika újságban találtam a leírását, de azt most sehol sem találtam, hogy bemásoljam. Szerencsére Internet a mi jó barátunk! Némi keresgélés után megtaláltam a leírását.







Egy 10x10 cm-es papírból 3,5x3,5 cm-es négyzet alapú 1,8 cm magas dobozka lesz. Ehhez, ha tető is készül, akkor azt 11x11 cm papírból kell hajtogatni.

2010. november 21., vasárnap

Karácsonyi készülődés III.

Aromaterápiás ajándék.

Az alábbi keveréket fürdő és lábvizekhez ajánljuk. A csomagolási módunk nem túl fantáziadús, már a levendulás cukornál is ilyet használtuk :)

Az én karácsonyi keverékem:

Az erdei fenyő és a fahéj adja a karácsonyi hangulatát. Járulékos haszon ennél az illatkeveréknél, hogy a fenyő és az eukaliptusz jótékony a légúti megbetegedések esetén is.

A grapefruit, bergamott, levendula pedig hangulatjavítók.


Körülbelül 100 g mézhez adjuk hozzá az alább felsorolt illóolajakat, az adott mennyiségben, keverjük el, zárjuk le. Majd sötét, hűvös helyen tároljuk 1-2 hétig, hogy az illatok összeérjenek.

Eukaliptusz 9 csepp
Levendula 6 csepp
Grapefruit 3 csepp
Bergamott 9 csepp ;-)
Erdei fenyő 12 csepp
Fahéj 1 csepp

Fürdővízhez egy teáskanálnyi, lábfürdőhöz pedig egy mokkáskanálnyi mennyiséget adjunk.

Ez a keverék a fahéj miatt kismamáknak nem ajánlott!

Amikor kisgyerekek kísérleteznek illatkeverékkel ne legyen az illatok közt: fahéj, eukaliptusz, borsmenta. Valamint inkább délelőtt készítsék el, mert az illóolajok jó része valamilyen testi funkciót élénkít, és ha este "kavircolnak" oda az alvás :)

ui1.: Amint Zs. is kidolgoz egy állandó illatformulát azonnal jelentkezünk vele. :D
ui2.: Hozok képet is, amint kevésbé borús az idő :)

Ha szerkesztenék…

... egy olvasókönyvet szülőknek, az alábbi novella biztos, hogy benne lenne!


Örkény István
Nápolyi

A fiam, a gazember, nem akar beszélni. Nemsokára meglesz kétéves, de annyit, hogy papa is csak kegyes úri jókedvében hajlandó kimondani. Másfelől azonban hibátlanul érti az emberi beszédet, s a legbonyolultabb feladatoknak is játszva a végükre jár. „Eridj ki a konyhába, és mondd meg anyádnak, hogy el kell mennem, adjon ebédet.” Kimegy a konyhába, valamit muzsikál az anyjának, két perc múlva itt az ebéd.
Az a legingerlőbb a dologban, hogy ő nem tanulja meg a mi beszédünket, de mi az övét igen. Szép lassan rácsalogatott minket az ő kézzel-lábbal, mutogatással kevert tolvajnyelvére. Ha valamit keres s megtalálja, fülsértő í-zéssel sikoltja világgá örömét; ha nem találja, egy hosszan elnyújtott nyee-vel adja tudtunkra bosszúságát, de azt is olyan idegtépő hanggal, mint amikor a porcelántányéron megszalad a kés. Ha szomjas, odacibál a fiókos szekrényhez, ahol tavaly ilyenkor, amikor betegen feküdt, a szacharinos tea állt. Azóta odajárul vízért, s ha megkapta, jóleső hömmentéssel jelzi elégedettségét.
Gondoltam, ebből elég. S tegnap, mikor csak ketten voltunk idehaza, leültünk szépen a szőnyegre, szemtül szembe, s azt mondtam neki:
- Most pedig, kedves fiam, beszélgetni fogunk.
Höm - mondta elégedetten, s biztató tekintetet vetett rám.
- Nem, fiam - válaszoltam határozottan. - Mi most magyarul fogunk beszélgetni.
Meglóbáltam egy tízdekás papírzacskót, melyre az Édességbolt címe volt rányomtatva, amitől az ő arckifejezése még barátságosabbá derült, azt a gyanút keltve bennem, hogy titokban nem­csak beszélni, hanem talán olvasni is tud már. Szedtem kifelé a nápolyiszeleteket, s bicskával még apróbb szeletekre szabdaltam őket, akkorára, mint egy mokkacukor. Mesterségemből kifolyólag tudom, hogy a magyar nyelv milyen gazdag szavakban.
Az elsőt odatartottam az orra elé.
- Mondd szépen: kérek.
Kitátotta s becsukta a száját, jelezvén, hogy oda helyeztessék a nápolyi. Én azonban nem az ő szájába tettem a nápolyit, hanem a magaméba, s nagy gusztussal, ropogtatva kezdtem rágcsálni.
- Nyee! - rikoltott fölháborodásában.
Megmutattam a második nápolyit.
- Mondd szépen: kérek.
Nem mondta. Megettem. Elővettem a harmadikat. Mikor azt is megettem, azt mondta: bebbe, amit még sohasem mondott volt, de nyilván azt jelenti, hogy piszkos zsaroló. A negyedik és az ötödik nápolyi tűnt fel és tűnt el, amikor - a hatodik láttán - egyszerre így szólt:
- Kéek.
Drámai pillanat volt. Ha most odaadom a nápolyit, akkor húsz év múlva az ideggyógyászok hipnotikus álomban fogják leszoktatni a raccsolásról. Meglehet, bestiális apa vagyok: a hatodikat is megettem.
- Csak a grófok raccsolnak, kedves fiam. Mi nem raccsolhatunk, mert a te apád csak egy nyomorult író.
Vidáman elmosolyodott és így szólt:
- Író.
Gyönyörűen mondta. Mint amikor összeroppantunk egy diót, úgy reccsent az az r. Ismerek egy kopasz írót, aki két évre elmenne juhászkutyának, ha egy ilyen r-t ki tudna nyomni magából. Őneki alkalmasint odaadták a nápolyit.
Most már én is odaadtam. Lassan és látható büszkeséggel rágta, talán mert érezte, hogy ez volt az első falat, amelyért megdolgozott. Megmutattam a következő nápolyit.
- Mondd szépen: cukor.
A szóvégi r-t kimondani már férfimunka. Kimondta. Kimondta, hogy kenyér, hogy virág, hogy alma, hogy madár, hogy rocska... Talán egy félóra hosszat csevegtünk kéttagú szavak­ban; amit mondtam, mondta utánam. Ekkor vérszemet kaptam és így szóltam:
- Mondd szépen: villamos-végállomás.
Nézte az én mindent tudó számat, és elkezdte utánaformálni az ő rózsaszínű, puha, szamóca­levél nagyságú ajkával e két szót. De ők nem akartak világrajönni, megkapaszkodtak valahol, összegabalyodtak, csak valami alaktalan habarék bukott ki száján. Lehajtotta fejét, és elkez­dett sírni. Bennem pedig előötlött valami, valami, amire sohasem gondoltam, amit már régen elfeledtem, s ami soha vissza nem ötlött volna az emlékezetembe, ha sírni nem látom a fiamat - az, hogy amit tudunk, milyen fáradalmak és kínok és töredelmek árán tudjuk. Elszégyelltem magam, kifújtam az orrát, kezébe nyomtam a nápolyis zacskót, és kimentem a szobából. Tíz perc múlva benéztem hozzá, még mindig a földön ült, eszegette a nápolyit, és hüppögött.

1955



Karácsonyi készülődés I/1.

A levendulás cukrot mi az alábbi bonbonhoz trüffelhez* szoktuk felhasználni:

Hozzávalók:
20 dkg étcsoki
1 dl tejszín
50 g levendulás porcukor
100 g darált dió/mogyoró/mandula
1 db jégkocka citrom/narancs**
Kakaópor
Tejpor


Amikor a fűtési szezon beindul Zs. már egyedül készíti ezt a finomságot, csak a hozzávalók kimérésénél vagyok közvetlenül jelen.

- Ledarál 100 g diót, mogyorót vagy mandulát. Volt már olyan is, hogy vegyesen.
- A csokit a fűtőtestre teszi olvadni. Közben a levendulás porcukrot habosra keveri a tejszínnel.
- A tejszínbe beleforgatja a csokit, majd az előre felolvasztott jégkocka citromot/narancsot.
- Belekeveri amit ledarált. Majd a hűtőbe teszi pihenni.
- Pihentetés után kis golyókat formáz, amit eredetileg cukrozatlan kakaóporban kell meghempergetni, de így csak én szeretem. Ezért a golyócskák nagyobb része tejporban hempergőzik meg.


* Ez a finomság nálunk eddig bonbon néven futott, de eddig sem voltam biztos benne, hogy ez valóban bonbon lenne. Jól sejtettem, mert trüffel :).



**A fagyasztónkban mindig van citrom és narancs jégkocka. Már ezt is Zs. készíti.

- Megmossa a gyümölcsöket. Félbevágja.
- Citruspréssel kifacsarja.
- Jégkockatartóba tölti, majd a fagyasztóba teszi.

2010. november 20., szombat

Karácsonyi készülődés II.

Karácsonyfadíszek készítésével folytattuk idén a készülődést.

Tavaly készültek már ilyen díszek, de arra nem számítottam, hogy Zs. emlékszik még rá, hogy kell fűzni őket. Egy éve még nagy fagyöngyöket fűzött, de idén már apróbb ásványgyöngyökkel is megpróbálta, teljes sikerrel :)

Az idei „gyakorló” fagyöngyös díszek…



… és az apróbb hematit golyókból készült díszek.



„Gyerekszájból” már alig van mifelénk, de az apró hematit gyöngyök és a hegyes gyöngyfűzőtű  hozzájutattak egyhez:

„Anya ez a szégyentelen tű már megint megszúrta a középsőujjam legfelső perecét!”

2010. november 19., péntek

Verses füzet...

... még mindig. :) A második frissítést már ebben bejegyzésben ejtem meg.




A VERSES FÜZET elkészülve nem is mutatott olyan jól, mivel a baloldalon zavaró volt a nagy fehérség. Zs. először azzal vigasztalt, hogy úgyis "telelő madarakról" van szó, így a sok fehér témábavág :). Ez persze nem vigasztalt.



Azért Zs.-re most is lehetett számítani. Mire megfőztem az ebédet a bal oldalakat saját illusztrációival töltötte meg :).

2010. november 17., szerda

Kötővilla

A német kreatív oldalakat nagyon szeretem. A kötővillával is egy német oldalon találkoztam, miközben körmöcskés dolgok után kutattam. Hetekig kérdezősködtem utána, sőt akit csak tudtam megkértem, hogy ő is tegye, de senki nem talált ilyet. „Eredeti” kötővillánk így nem lett.



Mivel nem hagyott nyugodni a dolog, így „Segíts magadon Isten is megsegít!” felkiáltással tettre kész üzemmódba váltottam és rájöttem, hogy az a lyuk a kötővillán nem is olyan fontos. Ezt a felfedezést rögtön megosztottam Zs.-vel, aki meg rögtön tudta, hogy az alapanyagos fiókjában a fakanálbáboknak félretett csomagban van kétágú (hús?)villa is.

Innentől meg már csak némi fűrészelés, csiszolás, festés, díszítés… és egy-egy kötővilla boldog tulajdonosai lettünk.




A kötővilla használata egyszerűbb/könnyebb, mint a körmöcskéé. A végeredmény itt nem hengeres, hanem szögletes lesz.

Az eszköz használata képekben:



Kezdés

Jobb oldalon van a gombolyag, baloldalon a fonal vége.















A „hurka növesztése”















Befejezés
















A használt fonal 8-as kötőtűhöz ajánlott. A végeredményt pedig ugrókötélhez használtuk fel.

2010. november 16., kedd

Karácsonyi készülődés I.

Ajándékkészítéssel kezdtük idén a karácsonyi készülődést.

Tavaly olvastam Palócprovence-nél a levendulás cukorról. Azóta, ha üveges dolgot vásároltunk az üveg mérete, formája is szempont volt. :)



Hozzávalók:

Befőttesüveg
Gumigyűrű
Filc
Szalag

Porcukor
Levendula

Kör alakú sablon
Olló
Toll


- A porcukrot átszitáljuk.
- A porcukrot és a levendulát az üvegbe rétegezzük, majd lezárjuk.
- Kiválasztjuk a megfelelő méretű, kör alakú sablont*, a filcen körberajzoljuk golyóstollal, kivágjuk.
- A kivágott filcet rágumizzuk a befőttesüveg tetejére, majd a szalaggal masnit kötünk a gumigyűrű fölé.

Felhasználás előtt 2-3 hétig állnia kell.




*keménypapírból /amit különböző csomagolásokból nyertem ki :) / mindenféle formájú, méretű sablonokat vágtam ki, azt szoktuk ilyen esetekben használni.

2010. november 15., hétfő

A váróban… III. / Ujj-játékok


Itthon van a kiskutya?

Mindkét kezünk mutató és középső ujjával formázzunk „V”-t, majd tegyük egymásra a „V”-ket, úgy hogy egy (trapéz alakú) bejáratot adjanak. Ez lesz a kutyalak bejárata.

Kíváncsiskodó: Itthon van a kiskutya?
Gazda: Nézd meg magad!

Ekkor a Kíváncsiskodó a mutató ujjával beóvakodik a kutyalakba. Ha otthon van a kiskutya „megharapja”, bezárul a bejárat miközben a Gazda „Ham-ham-hamm”-ozik.



Kukacos az alma?

- Nem kukacos, ha úgy alakítjuk ki, hogy összetesszük a tenyerünket, majd az ujjakat összekulcsolva formázzuk mag az almát.

- Kukacos az alma, ha először összetesszük a tenyerünket, az egyik középső ujjunkat a két tenyerünk közé csúsztatjuk, majd ezután kulcsoljuk ökölé a kezünket. Akkor tartjuk jól a kezünk, ha az ujjak úgy vannak elrendezve, hogy a sorban a jobb és a bal kéz ujjai váltakoznak.

Miután elkészült a kukacos/nem kukacos alma, felmutatjuk a játékostársnak, megkérdezzük: Kukacos az alma? S neki el kell döntenie.

Figyelem: az ujjszámlálás csalás! ;-)



Ujjasdik…

… gyakran összekapcsolódik a tenyeresdivel. Az ujjakat a hüvelykujjtól kezdve kiszámoljuk, majd a tenyerébe köröket rajzolunk („Kerekecske, gombocska”), s a végén ujjukkal a karján fölfelé szaladva („Erre, erre, erre”) megcsiklandozzák a hónalját.
Ezen annyit változtattunk, hogy nem én számolom ki az ujjakat, hanem az éppen soros ujjat, az ökölben tartott kezéből nyitja ki, majd visszazárja.
Legjobban az első változatot kedvelem, mert azzal az ujjak neveit is meg lehet tanulni.
Hüvelykujjam almafa,
Mutatóujjam megrázta,
Középsőujjam felszedte,
Gyűrűs ujjam hazavitte,
Kisujjam meg mind megette,
Megfájdult a hasa tőle!

Kerekecske dombocska
Itt szalad a nyulacska,
Erre szalad itt meg áll,
Itt egy kör utat csinál!

*******************

Ez elment vadászni,
Ez meglőtte,
Ez hazavitte,
Ez megsütötte,
Ez az icike-picike mind megette!

Kerekecske, gombocska,
Hová szalad a nyulacska?
Zöld erdőbe, zöld mezőbe,
Erre, erre, erre,
Ide szalad a nyulacska!

Kinyitom a ládát…

Ezzel az ujj-játékkal egy fityiszt készítünk. Mifelénk a fityisz egyáltalán nem jelent semmi csúnya dolgot, de volt, aki már felháborodott, amikor meglátta.

Kiindulás: Ökölbe tartjuk a kezünket, úgy, hogy a hüvelyk ujj felül van.
Kinyitom a ládát /kinyitom a hüvelyujjam/
Kiveszem a rongyot /kinyitom a mutatóujjam/
Becsukom a ládát /becsukom a hüvelyujjam/
Ráteszem a rongyot /becsukom a mutatóujjam/

Majd visszafele:

Leveszem a rongyot /kinyitom a mutatóujjam/
Kinyitom a ládát /kinyitom a hüvelyujjam/
Beteszem a rongyot /becsukom a mutatóujjam/
Becsukom a ládát /becsukom a hüvelyujjam/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...