Oldalak

Címkék

5.-ben (2) 6. osztály (2) ajándék (10) ajánló (39) algoritmus (3) állandó madarak (6) állati (18) angol (10) anyák napja (3) az úgy volt... (73) befőzés (1) bibliai (1) biológia (1) buék (2) comenius logo (2) csere (14) cseréljünk (6) csináld magad (2) díj (1) egészség (1) egyéb piac (1) emlékhely (1) ének-zene (10) évfüzér (33) fabrika (112) farsang (5) feladvány (1) fizika (8) foglalkozások (3) fonalas (12) főnév (1) geometria (7) gyereknap (1) gyereknevelés (2) gyerekszáj (62) gyöngyszövés (1) hajtogatás (1) háztartástan (8) helyesírás (8) helyesírás füzet (1) hittan (9) hivatalos (3) hóember (7) hogy mik vannak (1) horgolt (41) hulladékból (13) humor (2) húsvét (6) idézet (1) igék (2) így tanulunk mi (2) informatika (13) irányok (2) írás (15) irodalom (4) j/ly (2) játék (17) játékpiac (4) jeles napok (51) karácsony (6) katica (1) kémia (2) kirándulás (1) kirigami (6) kísérlet (8) konzervgyár (2) Koppány mesék (1) kotta (11) köd (1) könyvajánló (9) környezetismeret (35) körző (1) kötelező olvasmány (10) kötés (1) kötőgép (1) kötőkerék (6) közlekedés (3) közmondás (1) kresz (1) krónika (8) lapoc (1) lapozó (33) lapozó lépésről-lépésre (3) lapozó piac (17) lapozós hulladék (2) leírás (41) letöltés (1) letölthető (61) levélhullás (2) logika (2) madarak (1) magyar (7) matek (22) matematika (38) matka (22) méh (1) mese (12) Miért szeretem? (2) mikulás (2) minta (2) mókacagás (3) napirend (1) négyszögek (1) nemezelés (4) népdal (1) novella (13) nőnap (1) nyelvtan (17) nyúl (1) oktatótáblácska (2) olvasókönyv szülőknek (4) otthonoktatás (2) ősz (3) ötletkaptár (1) pálcikás szövő (1) paleo (2) programozás (2) rajz (9) recept (12) római számok (2) rovás (8) rózsaablak (1) saját minta (15) sapka minta (1) suliváró (4) szív (2) szófajok (5) szorzás (12) szótárlap (2) szövés (1) találós (5) tanulda (18) tavasz (1) technika (33) tél (4) természetismeret (7) tervbevéve (1) tipp (5) tollbamondás (1) töri (2) törtek (3) történelem (1) tréfa (2) tuti (1) udvari játékok (4) ügeskedd (2) ügyeskedd (70) varázsfazék (5) váróban (5) varrás (3) vers (47) versek (4) verstanulás (2) vicc (2) virág (1) vizsga (4) vonalzó (1)

FONTOS!

Ha hozzászólsz egy régebbi bejegyzéshez, nem feltétlenül veszem észre. Ha valamit biztosra szeretnél, hogy eljusson hozzám, írj e-mailt!

2014. október 31., péntek

Gyerekszáj

Töri könyv, a feladat, hogy meséld el mi szerettél volna lenni már életedben, és miért? Tízéves épp a feltalálónál jár, azért akart az lenni, hogy feltalálja az:

- ... ilyen izét ...

Nem sűrűn forgattam anno, az Ablakzsiráfot, de az, a talán egy alkalom, az izé címszó, nagy hatással volt rám, így mindig kijavítom.

- Izét???

- Jó-jó! - gondolkodik el a megfelelő szóért, amivel helyettesítheti az izét - Valamicsodát!

2014. október 30., csütörtök

János vitéz feldolgozásához

Ének tanulással kezdtük a napot, ami így rá is nyomta a bélyegét a délelőttre, azaz minden szünetben dalolászunk. Épp az egyik nagy kedvencünk jött sorra, az Erdő mellett estvéledtem, amikor Tízéves felkiáltott, hogy anya, Petőfi Sándort meglehet ez a vers ihlette meg a János vitéz megírására.

Hogy volt-e köze, hozzá, igazán nem tudhatjuk, de hogy nagyon hozzá passzol. Szóval, ha a János vitéz feldolgozását népdal hallgatással kívánjátok összekötni, itt egy kiválóan passzoló hozzá:



Erdő mellett estvéledtem,
Subám fejem alá tettem.
Összetettem két kezemet,
Úgy kértem jó istenemet:

– Én Istenem, adjál szállást!
Már meguntam a járkálást;
A járkálást, a bujdosást,
Az idegen földön lakást.

Adjon Isten jó éjszakát,
Küldje hozzám szent angyalát:
Bátorítsa szívünk álmát;
Adjon Isten jó éjszakát!

2014. október 29., szerda

Cseréljünk! Sziget-mánia

K: 2 db-t keresünk
K: 1 db-t keresünk
"szám": a cserék száma
-: se csere, se keresés



2014. október 28., kedd

Ügyeskedd, kiselőadáshoz tábla

Mivel bele kell szoknunk az 5.-es létbe, átmenetileg nehezített pályán, és már nem is apróságokat kézműveskedik Tízéves (keresztapjával mindenféle famunkát végeznek, meg egy annyira, de annyira nagy dolgot, alig várom, hogy megmutassa Tízéves a blogjában, ...), így hosszabb rövidebb időre áttérünk a tanulós anyagokhoz, amikhez tulajdonképpen ugyanazokat az eszközöket, és eljárásokat használjuk, mint egy Ügyeskeddhez, szóval emiatt szerintem ennek is itt a helye.

A kommunikáció témáját úgy dolgozzuk fel, mintha kiselőadást kellene belőle tartania, amiről jelenleg szó sincs, de miért is ne gyakorolhatná ezt is?

Az Aldiban van tartós toast kenyér, annak a kartonjának az alját levágtam, ez lett az alap, merevebb és sokkal olcsóbb ;o) mint egy karton. Papírlapra került egy vázlat, hogy mi mindennek kellene rákerülnie, azt milyen formában gondoljuk. Ennek megfelelően rajzlapból vágtunk ki megfelelő cetliket. Hogy ne legyen unalmas pl mintavágó ollóval.

Aztán elrendeztük, hogy mi hova és hogyan lenne logikus, majd


A cetlikra rákerültek a kulcsszavak, és vissza a helyükre. Itt áldottam az eszünk az előzőleg megrajzolt térképért, simán elvesztettem volna a fonalat, ha az nincs.



Aztán olyan levegőben lógós volt keret nélkül, lepakoltuk újra, hogy rajzoljunk keretet a kommunikáció tényezőinek. Először zöld lett, de az nem mutatott jól az összképpel, így újabb lepakolás után feketével áthúztuk. :)


Majd minden visszakerült, már ragasztóval. El sem hiszitek, de ekkor jutott eszembe, hogy most valóban el lett vesztve a fonal. Szóval újra lepakolás...


Szerencsére a ragasztó még nem kötött meg, így gyorsan pótolva lett.


Itt tartunk jön még hozzá ismeret.

2014. október 27., hétfő

Évfüzér 9.

Még egy gyümölcs októberre, a szilva.

Veres Csilla
Őszi susogó

Érett szilva mind lepotyog,
kondérokban lekvár rotyog,
Gyengül a nap sárga fénye,
elszárad a levél széle.

Kiégett sok rigó-torok,
csordulnak az őszi borok,
lehullik a mogyoró,
szól az őszi susogó.

2014. október 24., péntek

Tanulda, Római számok

Épp tüzet akartam csiholni az imént, gyújtósnak szánva egy reklámújságot, amikor szemet szúrt rajta az óriási "L" és "X". Mivel még mindig a nagyoknak szóló római számos lapozót csinosítgatom, rögtön átváltotta 50-nek illetve 10-nek őket az agyam. Gondoltam meglesem, hogy állunk egyéb római számokkal benne, nem is rosszul.

Így tökéletes a római számok változatos gyakorlására.

1. lépés keresd meg, rendezd sorba a számjeleket.
2. ... (ebben a pillanatban még magam sem tudom, de mint kivágva előttem lesznek, be fog indulni az agyam)


Elnézést tanárnő, a kutya megette a leckém!

Na jó, nincs is kutyánk, de a macska tényleg neki látott...


2014. október 21., kedd

Ügyeskedd: Római számok

A római számok nem nagy kedvencek úgy általában. Át tudom érezni, még akkor is, ha nekem hivatalból szeretnem kellene.

Még 2.-ban, amikor előjött készítettünk egy lapozót, ami 5.-ben kevés. Így most készül a nagyoknak való, kibővített, átdolgozott változat. Ahogy ennek készítése közben elmerültünk a római számokban és átitatódtunk vele ;o), beugrott egy társasjáték. Így készült el:

Kellett hozzá
konyhai törlő és klotyeszpapesz alól a guriga
ragasztó
olló
előre megszerkesztett számjelek



Azért kellett kétféle guriga, mert így egymásba csúsztatható. A nagyobb átmérőjű hengerre ragasztottam a római számjeleket.


Aztán, ha valami nem stimmelt, nem féltem az ollót használni.


Íme:


Szaporodtak szép lassan, míg a háttérben Tízéves szorgosan tanult.



Mikor elkészültek a római számjelesek, jöttek a hindu-arab számok, amik a római számjelesbe csúsztatható.


Bonifác úgy gondolta esztétikailag hozzátesz egy titahátat.


Egy cipős dobozban el is fér, így összecsúsztatva.


2014. október 20., hétfő

Évfüzér 8.

A hónap a gyümölcsöké, így a következő a szőlő lesz. Remélem nem törik bele a bicskám. :)

Vers jön hozzá, egy rövidke, amit kevesebb idő megjegyezni, mint meghorgolni:

Balogh József
Szőlő

Szőlőfürtök, szőlőszem,
mindegyiket megeszem.
Így szólnak a madarak:
nekünk semmi sem marad?








A gepem szornyu tamadas erte, igy ma Tizeves kutyujevel idepotyogok, hogy meglegyen a helye, legyen ahova potolhatom.

2014. október 16., csütörtök

Tanulda: Aranymondások

Azt már korábban kitaláltam, hogy a definíció begyakorlására azonos méretű kis lapokat tettem a gyerek elé, és szavanként ráírta, majd összekeverte, ezután pedig sorba rendezte. Akár több definíciót is egybe lehet keverni nehezítésként. 

Idén, ahogy megláttam a hittankönyvben, hogy leckénként legalább 1 aranymondás lesz tudtam, hogy így tanuljuk meg, na de mi lesz a tárolással? Mi lenne? Papírtasak! Először azt hittem a legkisebb is nagy lesz, de nem, pont passzol.

Az aranymondás:


Itt már tasakban:


Itt meg kiborítva, hogy mi is van benne:


2014. október 15., szerda

Tanulda: Találdki!* (magánhangzó, mássalhangzó)

Tízévesnek nagyon jó érzéke van a nyelvekhez. Így utólag részben annak tudom be, hogy nagyon sokat beszélgettünk, majd mindenhez kerestem egy dalt, verset, mondókát, találóst, ... Még vizsgán is megemlítették anno, hogy ilyen nincs, hogy mindenre legyen valami. :)

Persze anélkül, hogy előre belegondoltam volna mit is készítünk elő vele, gyakran játszottunk olyat,  hogy énekeltem egy dalt csak magánhangzókkal. Azért dalt, mert ott súgott a dallam is. Ő pedig próbált utánozni, eleinte nyilván nem volt az igazi, én is hibáztam, hogy nevethessek magamon, majd mondhassam, hogy na én ugyan nem hagyom annyiban, addig próbálkozom, míg össze nem jön. Persze ő is így élte meg ezután, kihívásként. ;o)

Már 3 éves korában profi volt Találdki!-ből, aminek a szabálya:  Kiálts fel, hogy: Találdki!, áruld el miről van szó (vers, dal, ...)Majd add elő csupa magánhangzóval. Először egy sor, ha abból nem sikerült kitalálni a következő...

Ezzel mire iskolás lett, csak annyit kellett mondanom, magánhangzó az, amit kimondasz a Találdki!-ben, a többi a mássalhangzó. Helyére kerültek, mielőtt észrevettük volna.

*Nem elírás, a sok játékban összenőtt. :)

2014. október 14., kedd

Ügyeskedd, Horgolt pille

Szerintem a lepke se csúnya szó, a pillangó se persze, de a kedvencem a pille. Anyává kellett válnom, hogy megismerjem ezt a szót, mert egy gyerekversben futottam össze vele először. :)

Hozzávalók

fonal
maradék fonalak
horgolótű
tompa hímzőtű
olló


Amigurumi double ringgel kezdve 3 láncszem 2 db egyráhajtásos pálca 3 láncszem ...


... amit hamispálcával a körhöz csatolunk.


Majd 4 láncszem 2 db kétráhajtásos pálca 4 láncszem, amit hamispálcával a körhöz kapcsolunk. Kész vagyunk a fél pillével.



Most visszafele ugyan ezt, mert a tükörképét horgoljuk.
4 láncszem 2 db kétráhajtásos pálca 4 láncszem, amit hamispálcával a körhöz kapcsolunk, 3 láncszem 2 db egyráhajtásos pálca 3 láncszem hamispálcával a körhöz kapcsolva.

Itt tartunk:


Össze lehet húzni a szálat és elvágni.


A másikat pedig eldolgozni.


Most van soron a színes maradék kupac.



 Ebből vegyünk egy hozzáillőt (még jó, hogy a fehérhez minden passzol)!


Fűzzük be a tűbe, és vezessük körbe!


Kössünk csomót, ha bumszlisabb se baj, az a feje!


Vágjuk el a végét tetszősre!


2014. október 13., hétfő

Évfüzér 7.

A soron következő elem, már várhattátok: körte. Ezzel is kútfőből akarunk boldogulni.

Verset hoztam hozzá, ami előrevetíti az októberi témákat is:

Sarkadi Sándor
Édes ősz

Édes ősz jött,
Hull a körte,
hamvas szilva
hull a földre.
Itt az alma,
Kasba rakd.
Ott a szőlő,
Hamm, bekapd!
Bokor alatt dió búvik
- ott ne hagyd!

2014. október 9., csütörtök

Magad uram, ha a tankönyvíró nem

Idén bejött a töri tantárgyként, mivel nincs is gond, ez az élet rendje, még ha én nem is szeretem ezt a tantárgyat. Mondjuk szereti helyettem is Tízéves. Persze én lévén az anyja, nem hátrálhatok ki a töri tanulásból, együtt tanuljuk, s rögtön az elején kaptunk egy nem töri leckét is, kritikus gondolkodásból.

A töri könyv: Samu, azért Samu, mert egy ásatásban résztvevő, rögtön az ásatás elején azt kérte, ha találnak valamit, az legyen Sámuel.

B töri könyv: Samu azért Samu, mert Sámuel napján találták.

Most akkor melyik? Lustábbik részem volt a gyorsabb, aki közölte Tízévessel, hogy vizsgán említse meg, hogy több változatról is olvasott a témában. De van nekem lelkiismeretességem is, ha lassabb is. Nem hagyott nyugodni, így kezdtünk nyomozásba. Google, most nem volt a barátunk, vagy őt is összezavarták a különböző tuti változatok. De azért nem hagyott teljesen cserben, írta, hogy Vértes László írt egy könyvet az ásatásról Kavics Ösvény címmel. Bíztam benne, hogy abban lesz a válasz, nosza, irány a könyvtár!

Megkaparintottuk, majd egyből a közepén kezdtük, mert az egyik fejezetcím nagyon biztató volt, Sámuel színre lép. Nem is kellett csalódnunk. Sőt, duplán nem, mert kiderült Vértes Lászlónak humora is van, és le van írva a név eredete is.

Részletek a fejezetből:

Futó Jenő - a vörsi brigád ma már elhűtlenedett tagja, mivel a keszthelyi múzeum restaurátorává lépett elő - mondta nekem egyszer, még egy korai ásatási napon, hogy ha ő egyszer embermaradványt talál a vértesszőlősi ásatáson, Sámuelnak fogja nevezni. Mosolyogva bólintottam, nevezze Sámuelnak. Miért ne? Feltéve persze, ha megtalálja.

A Samu, Sámuel név Magyarországon egy kicsit gunyoros ízű, de nem feltétlenül pejoratív tartalmú. ... Miért ne lehetne Samu, azaz komolyabban egy Sámuel egy vértesszőlősi előemberi lelet?

Végül Futó Jenő és Skoflek Lipót repesztette le azt az asztalnyi sziklát, ami a leletet rejtette. Futó Jenő emlékeztette is Vértes Lászlót:

- A neve Sámuel! Emlékszik, tanár úr, azt mondtam: ha én találok embert, Sámuelnek nevezem el.

Soflek Lipót is beleegyezett a névválasztásba.

Egy gyöngyszem a Vértesszőlős-véletlenek sorozatából:
Néhány hét múlva valaki azt mondja nekem:
- Tudom, hogy miért adtátok a leletnek a Sámuel nevet!
- Honnan tudod? - kérdem én -, hiszen Futó Jenőt nem ismered, s nem tudhatod, hogy...
- Ki az a Futó Jenő, és mi köze a dologhoz? - kérdi ismerősöm. - Amikor találtátok, augusztus 21.-én, Sámuel napja volt!
Nem akartam elhinni, amíg meg nem néztem a naptárt. Valóban Sámuel napja volt...


2014. október 7., kedd

Ügyeskedd, fecnitartó

Szolgálati közlemény! A bejegyzés a közepén egyszer csak megszakad, mert az utóbbi években nem tudok egy tisztességes akut töltővel venni. Javasoljatok már valami márkát, és ne olyat ami éjszakákat tölt, csak valami hipphoppot.

Aggodalomra semmi ok, ennyi fotóval is kivitelezhető a mű!

Egy csomó tantárgyra készülök elő lapozóval, akármivel, de ha közbe jön valami (Tízéves segítséget kér más tárgyhoz, rám néz a macska, stb) persze le kell tennem a jegyzeteimet. Aztán jól belekavarom valamibe, amit meg jó messzire kavarok. Hosszú perceket töltök kereséssel mindig, amikor újra elő akarom venni a témát. Na ennek akarok véget vetni a mostani ötletemmel. A fecni tartóval. Az alapanyagosunkhoz fáradtam ihletért, amikor megláttam egy szalvétatartót. Igaz gombás, azaz idény, de én őszi lány vagyok, majd szeretem nyáron is.


Igen ám, de ha fa, akkor illenék lefesteni. Nemááááár! Nem szeretek festeni. Sőt nem is igazán festek szépen. Valószínű össze is függ a kettő. Hogy is kerülhetném el a festést? Hát így:



Körberajzoltam, kivágtam, felragasztottam.



Folyt. köv.

2014. október 6., hétfő

Évfüzér 6.

A mai hozomány, a világűr hetéhez kapcsolódik, és egy űrhajó lesz. Most még ott tartunk vele, hogy rajzoltunk párat milyen lehetne...

Tízéves javaslatára ez a vers került hozzá:

Kányádi Sándor
Ha a napnak

Ha a napnak lába volna,
bizonyára gyalogolna.
Ha pedig keze is lenne,
akkor ő is cipekedne,
s leülne, ha elfáradna,
ide mellénk, a kis padra.
Kérges kezét térdre ejtvén,
merengne a holdas estén.
Úgy várná be, szépen ülve,
hogy őt a föld megkerülje.


2014. október 3., péntek

Tejszínes sült sajt, ala mi

A családban egyedüliként nem eszem húst, így az ünnepi ebédeknél már nem szoktam magamnak külön készülni, mert nem is igazán vagyok konyhatündér, eszek bolti rántott sajtot. Viszont most én voltam az ünnepelt, így a szülinapi ebédet rám hangolta Tízéves, mit mondhatnék, pöpec lett.

Feltalálta a tejszínes sült sajtot!

Azaz, reszelj sajtot, tedd egy kerámiaedénybe, ujjnyi vastagon, majd őrölj rá csilit, borsot, ami tetszik. Öntsd meg tejszínnel, de épp csak, mert ha túlöntöd csucsog a végén. Majd süsd pirulásig. Várj, míg szeletelhetőre hűl.

2014. október 2., csütörtök

Kösz, hogy szólsz!

Tízéves nagyon ügyködik jó hosszan. Egyszer csak megszólal:

Bocs anya, hogy így nyikorgok, remélem nem zavar!

Addig észre se vettem, de azután... Gondolhatjátok! :D

2014. október 1., szerda

Ami a legfontosabb a tanuláshoz

Rengeteg anyag lelhető fel a témában, hogyan tanuljunk. Van, amitől borsódzik a hátam, mert egységesíteni akar, és szerintem nem is ezeken kellene, hogy legyen a hangsúly.

Anno a főiskolán, egy tantárgyat (még a nevére sem emlékszem) rosszul vettem fel, így csak az első órán vehettem részt, mégis belém égett az óra anyaga. Nagyon jó tanár tartotta, kérdésekkel vezetett végig a témán bennünket. Egyébként az én tanítási stílusom is ez, kérdezni, kérdezni, kérdezni… Maga jöjjön rá a gyerek, hisz azt jobban megjegyzi, mint azt, amit csak közölnek vele.

Az egyik kérdése az volt, hogy miért értelmetlen az oktatásban a minőségbiztosítás. Na ez az?! Miért is? Mert a gyerekek, mint alapanyag, teljesen különbözőek, nem lehet belőlük ugyanúgy, ugyanazt, egy adott leírás alapján kihozni. Éppen ezért nem szeretem a tuti biztos módszereket. Mert olyan nincs a tanulásban. Vannak széles körben bevált, jó tipp, stb, de tuti?

Szerintem amúgy nem az előre kidolgozott tanulási módszerek a legfontosabbak, előtte van még egy igazán lényeges dolog, amit a szülőnek kell a gyerekébe plántálni, az első közös pillanatoktól: „Miért ne menne nekem?” Ennek része az is, hogy „Miért lenne az baj, ha nem jön össze elsőre?” Ennek nevelése kapcsán jött az a gondolatom, amit gyakran mondogattam Tízévesnek, ma már csak ritkán jön elő, mert a személyisége részévé vált, annyit mondogattam neki: Nem az a baj, ha hibázol, hanem az, ha meg sem próbálod kijavítani. Ebben az is benne van, hogy van, amit nem lehet kijavítani, de elengedheti a dolgot, mert megpróbálta.


Ha ezt a magabiztosságot megadjuk gyermekeinknek, a tanulási módszerek jönnek magunktól, mert meglesz a bátorsága a kísérletezéshez, neki hogy a legjobb. Ennél pöpecebb ajándékot pedig nem is adhatnánk neki suli kezdő ajándéknak, akár otthon, akár iskolában tanul. Meg egyáltalán, későbbi nagybetűs élethez.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...