Sajnos a kilikénél olvasott ibolyás finomságokról lemaradtam elvirágzás következtében, no de majd jövőre…
Addig én is megosztok veletek valami „hasonlót”.
„A kövér porcsin az omega-3 zsírsavakban leggazdagabb növény. E zsírsavak egyébként még a halolajban fordulnak elő. Innen származik gyulladásgátló és véralvadást gátló (vérkeringést serkentő, érelmeszesedés kialakulásának veszélyét mérséklő) tulajdonsága. Magas C- és E-vitamin, valamint béta-karotin és glutationtartalmának köszönhetően antioxidáns és immunerősítő hatást fejt ki. A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat.” (Wikipédia)
Abonyi Zsuzsanna rajza |
A recept a Takarékos gazdaasszony, A természet éléstára (Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó) című könyvből van.
Valójában még sosem próbáltam ki, mert korlátolt vagyok :), viszont többször rágcsáltunk már a kertben porcsint.
Több felhasználási mód is szerepel a könyvben, én most a főzeléket gépeltem be:
Porcsinfőzelék
Zsemlemorzsát vagy megdarált száraz fehérkenyeret vajban sárgára pirítunk. Megmosott, púpozott tányér porcsinlevelet az alapon megpuhítjuk, húslével, esetleg vízzel felöntjük, tejföllel és tojássárgájával behabarjuk. Tálalás előtt esetleg zabpehellyel meghintjük. A porcsint a háziasszonyok által megszokott módon spenótként is elkészíthetjük.
Kipróbálod?
Ami azt illeti nálunk ez a közönséges zsírparénak hívják, gaznak számít és a jószágoknak szoktuk felszedni. Nem hiszem, hogy kipróbálom, illetve nincs is még.
VálaszTörlésIgen, gyomnövény, de sok más, ma már elfogadott növény is így (vagy hasonlóan) kezdte a pályafutását :), /mármint takarmányként/.
VálaszTörlésNyári növény, de én már találkoztam egy kb egy centis példánnyal onnan jutott eszembe.
Köszönöm az információt:) azt hiszem nem mostanában lesz, hogy gyógynövényként gondoljak, rá, de akkor az állatokra jó hatással van legalább.
VálaszTörlésDe jó! Még gimnazistaként olvastam róla, hogy ez ehető és salátaként is fel lehet használni, de nem tudtam, hogy ilyen kis hasznos is! Viszont mindenki kellően megrökönyödött, mikor látta, hogy én jóízűen rágcsálom:)
VálaszTörlésÉs sajnálom, hogy lemaradtatok az ibolyázásról... egy hétig csücsültem a poston...
Így izgalmasabb, hogy egy évet várhatunk rá. :)
VálaszTörlésA pitypangszörp pedig még előttünk van, így most annak örülünk:)
Most látom és tapasztalom, hogy homokos talajú szőlősben mennyi volt, nem győztük kikapálni. Voltak akkora példányok mint egy nagy kosár.50-60 cm átmérőjűek. Ma is abban a talajban szeret a legjobban szaporodni. Nem vízigényes, elegendő neki a reggeli harmat és ahol meghonosodik, ott a talaj alatta nem szárad ki. A homok gyakran olyan forró volt, hogy a homokba rakott tyúktojás megfőtt. igaz lágytojás lett, de kedveltük a déli órákban, amikor már erős volt a napsütés és a homokos talaj átforrósodott. Ha tudtuk volna milyen jó salátát csinálhattunk volna belőle......
VálaszTörlés