Oldalak

Címkék

5.-ben (2) 6. osztály (2) ajándék (10) ajánló (39) algoritmus (3) állandó madarak (6) állati (18) angol (10) anyák napja (3) az úgy volt... (73) befőzés (1) bibliai (1) biológia (1) buék (2) comenius logo (2) csere (14) cseréljünk (6) csináld magad (2) díj (1) egészség (1) egyéb piac (1) emlékhely (1) ének-zene (10) évfüzér (33) fabrika (112) farsang (5) feladvány (1) fizika (8) foglalkozások (3) fonalas (12) főnév (1) geometria (7) gyereknap (1) gyereknevelés (2) gyerekszáj (62) gyöngyszövés (1) hajtogatás (1) háztartástan (8) helyesírás (8) helyesírás füzet (1) hittan (9) hivatalos (3) hóember (7) hogy mik vannak (1) horgolt (41) hulladékból (13) humor (2) húsvét (6) idézet (1) igék (2) így tanulunk mi (2) informatika (13) irányok (2) írás (15) irodalom (4) j/ly (2) játék (17) játékpiac (4) jeles napok (51) karácsony (6) katica (1) kémia (2) kirándulás (1) kirigami (6) kísérlet (8) konzervgyár (2) Koppány mesék (1) kotta (11) köd (1) könyvajánló (9) környezetismeret (35) körző (1) kötelező olvasmány (10) kötés (1) kötőgép (1) kötőkerék (6) közlekedés (3) közmondás (1) kresz (1) krónika (8) lapoc (1) lapozó (33) lapozó lépésről-lépésre (3) lapozó piac (17) lapozós hulladék (2) leírás (41) letöltés (1) letölthető (61) levélhullás (2) logika (2) madarak (1) magyar (7) matek (22) matematika (38) matka (22) méh (1) mese (12) Miért szeretem? (2) mikulás (2) minta (2) mókacagás (3) napirend (1) négyszögek (1) nemezelés (4) népdal (1) novella (13) nőnap (1) nyelvtan (17) nyúl (1) oktatótáblácska (2) olvasókönyv szülőknek (4) otthonoktatás (2) ősz (3) ötletkaptár (1) pálcikás szövő (1) paleo (2) programozás (2) rajz (9) recept (12) római számok (2) rovás (8) rózsaablak (1) saját minta (15) sapka minta (1) suliváró (4) szív (2) szófajok (5) szorzás (12) szótárlap (2) szövés (1) találós (5) tanulda (18) tavasz (1) technika (33) tél (4) természetismeret (7) tervbevéve (1) tipp (5) tollbamondás (1) töri (2) törtek (3) történelem (1) tréfa (2) tuti (1) udvari játékok (4) ügeskedd (2) ügyeskedd (70) varázsfazék (5) váróban (5) varrás (3) vers (47) versek (4) verstanulás (2) vicc (2) virág (1) vizsga (4) vonalzó (1)

FONTOS!

Ha hozzászólsz egy régebbi bejegyzéshez, nem feltétlenül veszem észre. Ha valamit biztosra szeretnél, hogy eljusson hozzám, írj e-mailt!

2013. március 12., kedd

Hazaszeretet

Sokszor hallom mostanában, hogy menekülnének családostól az emberek külföldre, mert itthon ilyenek-olyanok az emberek. Ennél csak az zavar jobban, ha már külföldről szidják az itthon maradottakat. Eddig csak két blogon láttam, hogy boldogok ahol vannak, de Magyarországot szeretik és vissza fognak térni.

Akik szidják a szülőhazájukat máshol, inkább maradnának csöndben, hiszen nem maradtak itt, hogy tegyenek a pozitív változásért. Félre értés ne essék, nem vagyok a külföldi tartózkodás ellen, ha abból az ember nyer, és azt hazahozza, mert mindenkitől lehet tanulni valamit.

Sokat gondolkoztam azon, hogyan is lehet átadni a hazaszeretetet, és vannak tőlem megszokott szokatlan ötleteim :). Mindenesetre nem szimpatikus az iskolai módszer, ami általában véres eseményeken keresztül mutatja be mi is az, a kisebbeknek is. Szerintem a kicsiknél ezzel csak összekötik a halált és a hazaszeretet.

Március 15-én, és a többi nemzeti ünnepünkön is, az 5-10 éves korosztállyal nem feltétlenül az adott naphoz kötődő eseményekből állítanék össze műsort. Egyszerűen a hazaszeretetről szólna a nap. Sok más mellett felolvasnám nekik ezt a verset. Márciusban és októberben is szó szerint és átvitt értelemben is aktuális.

Pósa Lajos
Itthon maradt madár

Itthon maradt madár,
Úgy-e bizony fázol?
Nem fázik a fecske
Messze innen, távol!

Fürdik a fényes Nap
Meleg sugarában
Virágos táj fölött
Ringatózik lágyan.

Együtt a fecskével
Mért is nem mentél el!
Nem küzdenél most itt
A dermesztő téllel.

A szárnyad is fagyos tél
Hátha megfagyasztja!
Mért nem mentél velük
Örökös tavaszba?

- Azért, mert szeretem
A hazámat híven!
Fagyasztó szélben is
Érte ver a szívem.

Hogyha megfagyok is,
Édesebb itt halni!
Fehér szemfödővel
Majd be fog takarni.

11 megjegyzés:

  1. Egyetértek!
    Én is alig ismerek olyanokat, akik külföldön vannak és köszönik, nagyon jól érzik magukat. A legtöbben jól érzik bár magukat, de hazavágynak. Haza, ahol minden rossz, ahol mindenki hülye és birka és stb. És amikor hazajönnek, akkor hosszan mesélnek, hogy milyen jó volt kinn (minden) és milyen szép volt kinn (minden) - és udvariasságból nem emlékeztetem őket, hogy amíg kinn voltak, mintha panaszkodtak volna, hogy ott sem kolbászból van a kerítés és ott is vannak hülyék meg birkák, vagy egyéb állatfajok.

    A magam részéről nagyon-nagyon unom az állandó panaszkodást. Nem kell mindenkinek nagyon hazafinak, "ősmagyarnak" lennie vagy legalábbis fennen hirdetnie azt. De miért nem lehet észrevenni, hogy itthon is vannak szép dolgok, hogy itthon is vannak okos és tehetséges, jót, jobbat akaró emberek. Hogy ha itthon vannak is rossz dolgok, azokat mi tudjuk, tudnánk megváltoztatni.

    A verset nem ismertem. Nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. En sok eve elek kint, eszemben sincs hazamenni es jol erzem magam itt. Es nem vagyok egyedul. Innen is elvandorolnak, ami rendben is van, mindenki eljen ott, ahol neki jo. Engem amugy nem az elhagyott orszag fikazasa zavar, hiszen volt oka, h azt elhagytak, hanem a befogadoe. Ha valahol befogadnak, akkor nem illik azt elvarni, h az en normaimhoz alkalmazkodjon a befogado es szidni oket, mert masok. En vagyok a mas, nekem kell alkalmazkodni.

      Senkit nem kene fikazni, sem azert mert elmegy, sem azert mert marad. Egyeni dontesek, amiket tiszteletben kellene tartani.

      Törlés
    2. Na igen az "ősmagyar", akinek a szája akkora, mint a bécsi kapu. Fennen hirdeti, de ebben ki is merül.

      Zsuzsi, abban egyet értünk, hogy ő választotta, egye amit főzött és nem is tudom milyen tulajdonság ami erre viszi az embert.

      Törlés
  2. Egyetértek én is, a külföldre menetellel kapcsolatban is, de inkább a nemzeti ünnephez szólnék hozzá. Fontos megemlékeznünk sok mindenről, de igazad van abban, hogy egy alsós gyerek, de még néha a felsős sem ért semmit. Csak annyit, hogy harcoltak, lőttek, meghaltak. Ma is elment jó sok időm, míg megmagyaráztam, hogy nem Petőfiék voltak az egyetemisták, és nem a barátai csatlakoztak Petőfihez, hanem az egyetemisták meg a polgárok, stb-stb. Nem folytatom. Hogy is értenék meg ezeket a 6-10 éves gyerekek, mikor a szavakat sem ismerik néha. A vers nagyon jó, töröm én is a fejem, hogy lehetne közelebb hozni hozzájuk ezeket a megemlékezéseket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kellenek a megemlekezesek. A MOST kellene fontos legyen, a padszomszeddal, telekszomszeddal, hatarszomszeddal kellene jofejnek lenni, MOST. Nem reghalott hosokre emlekezni, akiknek egeszen mas problemai voltak, mint nekunk, akikkel nem lehet azonosulni, de nem is kell.

      Törlés
    2. Konkrétan a megemlékezéseket én sem szeretem. Olyan a vérnyomásom, hogy többször szegezte nekem az orvos, hogy maga még él??? Szóval az első pár perc szépen állás után általában elájulok. Jó mondjuk az én problémám nem gyakori, de akkor is.

      Szerintem az iskolában egy beszélgetés kellene, majd a tanító által hozott nagy csomagból közösen kiválasztott dolgokat megvalósítani.

      Zsuzsi, az én hazaszeretetre nevelésemnek ez az egyik pontja, hogy a hazámban élőkre figyeljünk és segítsünk egymásnak, ha szükséges.

      Törlés
  3. Tehat te nem veres esemenyekhez, hanem a megfagyashoz kotned a hazaszeretetet a kisgyerekek fejeben? Megfagyni pozitivabb?

    Az miert muszaj h eletreszoloan kotelezo legyen, h valakit ide vagy oda tesz le a golya?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsuzsi nagyon úgy tűnik, hogy magyarázod a bizonyítványod, és nem értetted meg a mondanivalóm lényegét.

      Ha egy ember hal meg, akkor hamarabb jut eszébe egy kisgyereknek, hogy ő is meghalhat. Ráadásul ebben a versben NEM hal meg a kismadár.

      Ha figyelmesen olvastál volna nem kap el a hév, hogy védd a megtámadottnak vélt álláspontod, feltűnik, hogy a szülőhazájukat fikázókkal van egyedül komoly problémám. Szóval az utolsó kérdésed nem nekem kell feltenned.

      Törlés
    2. A szemelyeskedesre sem kellett sokat varni :)

      Törlés
  4. Nekem az a véleményem, hogy mindenki úgy viselkedik külföldön élve, mint otthon tenné. Ha otthon nem szerette a hazáját, akkor kint se fogja, és fordítva. Nevelés kérdése. Én is külföldön élek, szerelemből jöttem, de nekem mindig Magyarország lesz a hazám. Bizonyos dolgok jobbak itt, ez kétségtelen (ügyintézés, anyagi helyzet), de az összes többi meg otthon jobb. :) Itt mások a problémák: más kultúra, más ízek, más éghajlat, más értékrend; mindig hallani fogják a beszédeden, hogy nem idevalósi vagy, stb. Ezeket nekem nagyon nehéz megszokni, bár nem mondom, hogy nem érzem jól magam.
    Ahogy egy szintén külföldön élő barátom fogalmazott: "Külföldön se könnyű, és azt még Otthonnak sem hívják."
    -Krisztina

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy Te megértetted a mondanivalóm lényegét! Remélem sokáig boldogok lesztek és a gyerekeiteknek (még ha külföldön maradatok is sok szépet mesélsz Magyarországról és meg is látogatjátok).

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...