2012. augusztus 27., hétfő

Tollbamondás


Összegyűjtöttem pár tollbamondás szöveget, 3 osztályos verseny feladatok.

1. Tollbamondás
Az üde tavaszi lombok alatt dalol a bájos fülemüle. Jókedvű füttyétől naphosszat zeng az erdő. A legszebben éneklő madár, a dal királyának is nevezik. Tojásrakás előtt trilláját még éjszaka is hallani. Főképp olyan helyeken fészkel, ahol biztonságos rejtekhely kínálkozik számára. Kedveli a patakok, tavak menti ligeteket. Régi otthonát évről évre felkutatja. A pelyhes fiókák legtöbbször ott nevelkednek, ahol szüleik bölcsőjét is ringatta a pajkos szél.

2. Tollbamondás
Hunor és Magyar az egyik napon vadászatra indult. Már órák óta lovagoltak a dús füvekkel borított pusztán, de nem találtak egyetlen nemes vadat sem. Hatalmas területet bejártak, ismeretlen tájakra is elvetődtek. Hirtelen egy csodálatos gímszarvas bukkant elő az erdő sűrűjéből. A két testvér nyomban üldözőbe vette a fejedelmi állatot. Sokáig kergették, de nem tudták elejteni. Újra és újra nyomát vesztették. Végül örökre eltűnt a szemük elől.

3. Tollbamondás: Szegedi népszokások
Az ember ősidők óta hisz a víz tisztító erejében.  Nagyszombat hajnalán a szegedi lányok szótlanul megfürödtek a Tiszában. A folyó vizétől megtisztulva várták a húsvétot. Az volt a hiedelem, hogy így nem fog rajtuk semmiféle egészségrontó igézés. Fürdés után a fűzfák lombsátra alatt fésülködtek meg, hogy szép hosszú legyen a hajuk. Te ismersz-e vízzel kapcsolatos népszokásokat?

4. Tollbamondás: Nemzeti kincseinkről
Helységeinkben több helyen várromok, egykor híres erősségek maradványai várják a kirándulókat. Esztergomban a Szent István, Visegrádon a Mátyás korában épült királyi palota megmaradt részei, Nagyvázsonyban a törökverő Kinizsi Pál vára található. Drégely várát Szondi György serege, Eger várát Dobó István vitézei védték. Gyönyörű kilátás nyílik Visegrád, Csesznek, Salgó és Füzér várának romjairól a környező hegyvidéki tájra. Hegyeinkben egészséges levegő, szebbnél szebb természeti tájak gazdag változatossága várja a kirándulókat. Túrák alkalmával óvjátok az erdők, a rétek, a patakok tisztaságát, az ott élő növényeket és állatokat!

5. Tollbamondás: A kis herceg /részlet/
–- Légy szíves, szelídíts meg! – mondta a róka.
– Kész örömest – válaszolta a kis herceg –, de nem nagyon érek rá. Barátokat kell találnom, és annyi mindent meg kell ismernem!
– Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelídített – mondta a róka. – Nem érnek rá, hogy bármit is megismerjenek. Az embereknek nincsenek is barátaik. Ha azt akarod, hogy barátod legyen, szelídíts meg engem!
– Jó, jó, de hogyan? – kérdezte a kis herceg.
– Sok-sok türelem kell hozzá – felelte a róka. – Először leülsz szép, tisztes távolba tőlem, úgy, ott a fűben. Én majd a szemem sarkából nézlek, te pedig nem szólsz semmit. A beszéd csak félreértések forrása.

6. Tollbamondás
Sütött a pék egyszer egy óriási kalácsot. Szép pirosra, ropogósra sült. Elvitte az erdőbe, hogy a legjobb erdei állatnak adja. Találkozott a borzzal. A borz meglátta a kalácsot, és így szólt: Jaj, de finom, friss kalácsod van! Ugyan hová viszed? Nos, szerinted kinek adhatnám? – kérdezte a pék. Ó, csakis nekem! – kiáltotta a borz.

7. Tollbamondás
Amikor Mátyás király trónra lépett, Frigyes császár azonnal hadat indított ellene. A német sereghez csatlakozott két magyar főúr, Zsigmond gróf és Újlaki Miklós. Mátyás király Nagy Simon kapitányt indította útra a császár serege ellen. A német túlerővel szemben Nagy Simon serege meghátrált.

8. Tollbamondás
Magyarország fővárosa Budapest. A Duna két partján fekszik. A barátnőm Győrben lakik a Rába partján. Gyakran jár a szüleivel evezni a Dunára és a Rábára. Ha a fővárosba jön, elviszem a Gellérthegyre, mert onnan nagyon szép a kilátás. Anna szülei Pécsre utaznak. Ők a Mecsek legnagyobb pontjára a Zengőre szeretnének feljutni. Bátyám a nyarat a vízparton tölti.

9. Tollbamondás
Ma érkezik a barátnőm Miskolcról. Egy macit fogok neki venni ajándékba. Másnap reggeli után elsétálunk a Dunához. Megnézzük a Lánchidat is. Hajóval kirándulunk Visegrádra. Erdei ösvényen sétálunk fel a várig. Remélem, hogy az új cipőm kényelmes lesz. Ági szeretné megnézni a Hősök terét és a Szépművészeti Múzeumot. Innen elsétálunk az Operaházhoz.

10. Tollbamondás
A Tisza felett sirályok szállnak. A túlsó parton két gólya köröz. Julcsi és Marcsi őket nézi. Bárcsak közelebb jönnének! Mellettük ugrándozik Néró kutyájuk is. Néró nyáron gyakran úszik a folyóban.

11. Tollbamondás
Beborult az ég. Hatalmas felhők gyülekeznek. A szél egyre erősebben fúj. Már rázza, tépázza a fákat. Óriási vihar lesz. Dörög, villámlik. Hirtelen megered az eső. Ömlik, mintha dézsából öntötték volna. Bárcsak hamar elállna!

12. Tollbamondás
A széncinegék a harkályok vájta üregek mellett szívesen foglalják el a mesterséges odúkat is. Tavasztól őszig rovarokat fogyasztanak. Fiókáikat elsősorban a lombozatban élő puha hernyókkal etetik. Hazánkban a Dunántúlon a legsűrűbb, az Alföldön a legritkább a széncinegék állománya.

3 megjegyzés:

  1. Köszi, ezek most jól jöttek az ismétléshez, gyakorláshoz!
    andi

    VálaszTörlés
  2. Csak azt szeretném hozzáfűzni (remélem átadod), hogy

    "Szíves elnézésedet kérem G.!" :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...