Oldalak

Címkék

5.-ben (2) 6. osztály (2) ajándék (10) ajánló (39) algoritmus (3) állandó madarak (6) állati (18) angol (10) anyák napja (3) az úgy volt... (73) befőzés (1) bibliai (1) biológia (1) buék (2) comenius logo (2) csere (14) cseréljünk (6) csináld magad (2) díj (1) egészség (1) egyéb piac (1) emlékhely (1) ének-zene (10) évfüzér (33) fabrika (112) farsang (5) feladvány (1) fizika (8) foglalkozások (3) fonalas (12) főnév (1) geometria (7) gyereknap (1) gyereknevelés (2) gyerekszáj (62) gyöngyszövés (1) hajtogatás (1) háztartástan (8) helyesírás (8) helyesírás füzet (1) hittan (9) hivatalos (3) hóember (7) hogy mik vannak (1) horgolt (41) hulladékból (13) humor (2) húsvét (6) idézet (1) igék (2) így tanulunk mi (2) informatika (13) irányok (2) írás (15) irodalom (4) j/ly (2) játék (17) játékpiac (4) jeles napok (51) karácsony (6) katica (1) kémia (2) kirándulás (1) kirigami (6) kísérlet (8) konzervgyár (2) Koppány mesék (1) kotta (11) köd (1) könyvajánló (9) környezetismeret (35) körző (1) kötelező olvasmány (10) kötés (1) kötőgép (1) kötőkerék (6) közlekedés (3) közmondás (1) kresz (1) krónika (8) lapoc (1) lapozó (33) lapozó lépésről-lépésre (3) lapozó piac (17) lapozós hulladék (2) leírás (41) letöltés (1) letölthető (61) levélhullás (2) logika (2) madarak (1) magyar (7) matek (22) matematika (38) matka (22) méh (1) mese (12) Miért szeretem? (2) mikulás (2) minta (2) mókacagás (3) napirend (1) négyszögek (1) nemezelés (4) népdal (1) novella (13) nőnap (1) nyelvtan (17) nyúl (1) oktatótáblácska (2) olvasókönyv szülőknek (4) otthonoktatás (2) ősz (3) ötletkaptár (1) pálcikás szövő (1) paleo (2) programozás (2) rajz (9) recept (12) római számok (2) rovás (8) rózsaablak (1) saját minta (15) sapka minta (1) suliváró (4) szív (2) szófajok (5) szorzás (12) szótárlap (2) szövés (1) találós (5) tanulda (18) tavasz (1) technika (33) tél (4) természetismeret (7) tervbevéve (1) tipp (5) tollbamondás (1) töri (2) törtek (3) történelem (1) tréfa (2) tuti (1) udvari játékok (4) ügeskedd (2) ügyeskedd (70) varázsfazék (5) váróban (5) varrás (3) vers (47) versek (4) verstanulás (2) vicc (2) virág (1) vizsga (4) vonalzó (1)

FONTOS!

Ha hozzászólsz egy régebbi bejegyzéshez, nem feltétlenül veszem észre. Ha valamit biztosra szeretnél, hogy eljusson hozzám, írj e-mailt!

2014. július 26., szombat

Tollbamondások, 5. osztály

Egész keveset találtam eddig, cserébe hosszúak.
Ahogy adódik, bővítem.



Az elefánt a legnagyobb szárazföldi állat. Libegő fülekkel és hullámzó ormánnyal mindennap nagy távolságokat tesz meg, hogy vizet és élelmet keressen magának. A nőstény elefántok egy csapatot alkotnak, ezt a legidősebb nőstény vezeti. A hímek, az elefántbikák magányosan élnek. Az elefánt ormánya hosszú, izmos felső ajak. Nagyon erős, akár fákat is fölemelhet vele, ugyanakkor érzékeny szagló- és tapintószerv. Az ormány végén ujjakhoz hasonló dudorok találhatók, ezekkel igen apró tárgyakat is képes megfogni. A hatalmas füleket vérerek hálózzák be. Ahogy az elefánt vére átáramlik rajtuk, lehűl a külső levegő hatására. Az elefántokat a kihalás veszélye fenyegeti amiatt, hogy értékes agyarukért vadásznak rájuk. Az elefántcsontból értékes dísztárgyakat, ékszereket készítenek.

A márciusi forradalom

A bécsi forradalom híre fellelkesítette a pesti ifjakat. Március 15-én Pesten is kitört a forradalom. A Nemzeti Múzeum kertjében több ezer ember hallgatta a Nemzeti dalt és az ifjak kiáltványát.
Kiszabadították fogságából Táncsics Mihályt. Az országgyűlés küldöttségét két hajó szállította Bécsbe. A magyarokat ott is ünneplő tömeg fogadta. Kossuth útját éljenzés kísérte. A főhercegek nem akartak megegyezni. De később István nádor rábeszélte a befolyásolható uralkodót, hogy hagyjon fel az ellenállással. Itthon megalakult a felelős magyar kormány. Április elején új törvényeket hirdettek ki. Két kérdés azonban nem zárult le megnyugtatóan. Ki bocsáthat ki pénzt? Ki rendelkezik a hadsereggel? Erről nem egyeztek meg a bécsi udvarral.

(Diktálás közben kérjük mondani, hogy a tanulók melyik számnevet írják számmal, melyiket betűvel. Javításkor mindkét forma elfogadható: országgyűlés/Országgyűlés.)


A Duna jegén

Egykor a befagyott Duna számos történelmi esemény színhelye volt. Hajdan a folyó jegén kiáltotta ki a katonaság Hunyadi Mátyást királlyá. Ezen a jelentős eseményen Mátyás azonban nem lehetett jelen. Akkor még Prágában raboskodott. Mai fejjel nehéz elképzelnünk, hogy a befagyott Duna egy egész hadsereget elbírjon. Ez nem volt ritka esemény az elmúlt évszázadokban. A befagyott Dunán csónak helyett szekérrel lehetett közlekedni. Egyszer Pozsonynál a Duna jégpáncélja annyira megerősödött, hogy megrakott szekerek is át tudtak menni rajta. A folyó jéghídját még ki is világították. A dunai jégen korcsolyás mulatságokat is rendeztek.

Kolozsvár


Kolozsvár helyén hajdan római erődítmény állt. Később a város a tatárdúlás miatt kiürült. Majd hamarosan ismét benépesült. A középkori Erdélyben kulturális központtá vált. 1550-ben itt indult el a magyar nyelvű könyvnyomtatás. Itt kezdte el működését az első magyar nyelvű kőszínház. A Bolyai utcában emléktábla jelöli azt a házat, ahol a legnagyobb magyar matematikus született. Kolozsvár legszebb terén, a Fő téren egy pompás barokk palotában működik a Szépművészeti Múzeum. A tértől kissé távolabb várja a turistákat Mátyás király szülőháza. A király emlékére 1902-ben egy szoborcsoportot avattak fel a Szent Mihály-templom mellett. A király lovas szobrát vitéz emberei veszik körül. Közöttük látjuk Kinizsi Pált és Báthory Istvánt.

Bolyai nevét kérjük felírni a táblára. Diktálás közben kérjük mondani, hogy a tanulók melyik számnevet írják számmal.


A palackorrú delfinek

Régóta tudjuk, hogy a delfinek füttyel kommunikálnak. Nemrég amerikai tudósok palackorrú delfinekkel végeztek kísérleteket. Víz alatti mikrofonokkal felvették a delfinek rejtélyes füttyjeleit. A hangfelvételeket megtisztították a háttérzajtól. A felvételek arról tanúskodtak, hogy a delfinek füttyszerű hangokkal azonosítják egymást. Később a sekélyebb(,) part menti vizeken visszajátszották a felvételt az ismerős delfinrajnak. A delfinek a hangszóró felé fordultak, amikor valamelyik társuk füttyjele hallatszott. A delfinek beszédében helyi jellegzetességek is kifejlődnek. Az ausztráliai delfinek füttyjelei rövidebbek. Még sok mindent nem tudunk a delfinekről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...