Oldalak

Címkék

5.-ben (2) 6. osztály (2) ajándék (10) ajánló (39) algoritmus (3) állandó madarak (6) állati (18) angol (10) anyák napja (3) az úgy volt... (73) befőzés (1) bibliai (1) biológia (1) buék (2) comenius logo (2) csere (14) cseréljünk (6) csináld magad (2) díj (1) egészség (1) egyéb piac (1) emlékhely (1) ének-zene (10) évfüzér (33) fabrika (112) farsang (5) feladvány (1) fizika (8) foglalkozások (3) fonalas (12) főnév (1) geometria (7) gyereknap (1) gyereknevelés (2) gyerekszáj (62) gyöngyszövés (1) hajtogatás (1) háztartástan (8) helyesírás (8) helyesírás füzet (1) hittan (9) hivatalos (3) hóember (7) hogy mik vannak (1) horgolt (41) hulladékból (13) humor (2) húsvét (6) idézet (1) igék (2) így tanulunk mi (2) informatika (13) irányok (2) írás (15) irodalom (4) j/ly (2) játék (17) játékpiac (4) jeles napok (51) karácsony (6) katica (1) kémia (2) kirándulás (1) kirigami (6) kísérlet (8) konzervgyár (2) Koppány mesék (1) kotta (11) köd (1) könyvajánló (9) környezetismeret (35) körző (1) kötelező olvasmány (10) kötés (1) kötőgép (1) kötőkerék (6) közlekedés (3) közmondás (1) kresz (1) krónika (8) lapoc (1) lapozó (33) lapozó lépésről-lépésre (3) lapozó piac (17) lapozós hulladék (2) leírás (41) letöltés (1) letölthető (61) levélhullás (2) logika (2) madarak (1) magyar (7) matek (22) matematika (38) matka (22) méh (1) mese (12) Miért szeretem? (2) mikulás (2) minta (2) mókacagás (3) napirend (1) négyszögek (1) nemezelés (4) népdal (1) novella (13) nőnap (1) nyelvtan (17) nyúl (1) oktatótáblácska (2) olvasókönyv szülőknek (4) otthonoktatás (2) ősz (3) ötletkaptár (1) pálcikás szövő (1) paleo (2) programozás (2) rajz (9) recept (12) római számok (2) rovás (8) rózsaablak (1) saját minta (15) sapka minta (1) suliváró (4) szív (2) szófajok (5) szorzás (12) szótárlap (2) szövés (1) találós (5) tanulda (18) tavasz (1) technika (33) tél (4) természetismeret (7) tervbevéve (1) tipp (5) tollbamondás (1) töri (2) törtek (3) történelem (1) tréfa (2) tuti (1) udvari játékok (4) ügeskedd (2) ügyeskedd (70) varázsfazék (5) váróban (5) varrás (3) vers (47) versek (4) verstanulás (2) vicc (2) virág (1) vizsga (4) vonalzó (1)

FONTOS!

Ha hozzászólsz egy régebbi bejegyzéshez, nem feltétlenül veszem észre. Ha valamit biztosra szeretnél, hogy eljusson hozzám, írj e-mailt!

2011. június 23., csütörtök

Szorozni tanulás

Mielőtt ilyen nagy témába kezdünk összegyűjtök róla annyi anyagot, amennyit csak tudok és igyekszem magam is kitalálni dolgokat. Ezeknek felét általában fel sem használjuk, de nem sajnálom a rá szánt időt, mert előre nem tudom nekünk mi fog beválni.

Egyébként észrevettem, hogy Zs. másképp gondolkozik, mint ahogy elvárnák. Amíg az „így kell megtanítani” szerint mentünk matekból sokat szenvedtünk mindketten. Amióta kivárom, hogy maga jöjjön rá, a saját esze járása szerint a dolgokra, megy minden, mint a karikacsapás. Tőlem csak az eszközöket kapja, és kiválasztja, amit használni tud. Gondolkoztam már rajta, hogy ettől „puhánnyá” válhat-e, de szerintem, ezzel csak megtanul választani. Később pedig (vagy akár ezzel párhuzamosan, más dolgokban) gyakorolhatja még az „ez van, kezdj vele valamit/boldogulj vele” dolgokat is.

A szorzással egyszer februárban már elindultunk, de félbeszakadt miattam. Zs. azért maga törte a fejét a dolgon, mert nagyon érdekelte. A motiváció pedig az örök kedvenctől, a Nagy Ho-ho-ho-horgásztól származik, megvan a CD sorozat, ami hangjátékként feldolgozza Csukás István könyvét. Ebben a Nagy Horgász kórházba menekül a festés elől, és a gyerekosztályon köt ki. Innen a főnővér küldözgeti mindenféle vizsgálatra. Amikor az Ideges Idegorvosnál köt épp ki, szócsatába keverik vele, és aközben hangzik el a 6x6=36.

Addig forgatta ezt magában míg rájött mi is az a szorzás. Utána nekem adott fel szorzásokat, majd magának gondolt ki.

Pl.: a 9-es sorral kiszámolta, hogy 7x9=63, majd azt mondta: anya kérdezd meg mennyi 7x9.
Megkérdeztem, majd diadalmasan rávágta a megoldást.

Így most ott tart, hogy tudja mi az a szorzás (kezd ráérezni az osztásra), lassan, de kiszámolja a nagyobb szorzatokat teljesen magától.

Amikor letelik a vakáció (nem várunk vele szeptemberig), elkezdjük a szorzást az elejéről.

Én pedig hozom majd a blogra az eszközeinket.

Most három linkajánló:

http://www.multiplication.com/interactive_games.htm (angolul, de Zs. is jól boldogul, aki  pedig németet tanul)

http://egyszervolt.hu/jatek/content2/jatek-szorzotabla.html (magyarul)


http://clubwin.5mp.eu/web.php?a=clubwin&o=dwhSUug536 (letölthető magyar nyelvű program, amit én nem töltöttem le, mert hibás megoldás esetén a "Buta voltam kezdem újra!" feliratú gombra kell kattintani)

8 megjegyzés:

  1. Nem tudom, hogy hol kinél, de pár hónapja volt olyan poszt, hogy szorzás előkészítése, nem emlékszel véletlenük rá? Barát családnak szeretnék összeszedni nyárra egy kis szorzásgyakorlósat, és fejben emlékszem egy csomó posztra, de természetesen hirtelen azt sem tudom, hogy hova kapjak,
    a tieidet már küldtem:)

    VálaszTörlés
  2. Nekem Virág

    http://gyereketeto.blogspot.com/search/label/matematika


    és Angela bejegyzései jutnak hirtelen eszembe.


    http://www.jogyerek.com/search/label/szorz%C3%B3t%C3%A1bla


    És nekem is van még 2 félkész, amit hamarosan felteszek.

    VálaszTörlés
  3. A magyar nyelvű szorzós progit én írtam és kijavítanálak: Nem kell "Buta voltam kezdem újra!" feliratú gombra kattintani mivel hibás válasz esetén a mezőt kékkel kijelöli és bill. leütés után törlődik. A "Buta voltam kezdem újra!" feliratú gomb a számlálókat nullázza. Kipróbálás után kellett volna véleményt irni. Tisztelettel Simkó Lajos Simkol@Pro.hu

    VálaszTörlés
  4. Kedves Lajos!

    Köszönöm a kiigazítást.

    Mint, ahogy fentebb is írtam, azért nem töltöttem le, és próbáltam ki, mert nem akarom, hogy a gyerekemnek olyan gombra kelljen kattintania, hogy „Buta voltam, kezdem újra”, mert ha jól értem a gomb létét nem vitatod. Feltételezem (még mindig anélkül, hogy kipróbáltam volna), hogy csak rá kell arra kattintani valamikor. Sőt, még ha díszítő elem, akkor sem akarom, hogy ilyeneket olvasson első szám első személyben!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Lajos:)

    Egyébként értékes dolognak tartom, hogy vannak olyan emberek, akiknek fontos, hogy a képességeik javát, a családjukon kívül a „közzel” is megosszák. Éppen ezért osztottam meg másokkal is a linket. A magyarázatot pedig azért fűztem hozzá, mert olyat ajánlottam, amit ténylegesen nem próbáltam ki, mivel ellenérzést váltott ki belőlem a tudod mi:).

    Azért is elismerlek, mert Te lebírtad Delphit, amíg én csak köszönőviszonyba kerültem vele, de mondhatni, ma már meg sem ismernénk egymást ;-).

    VálaszTörlés
  6. Köszi, most hízott a májam ( tegnap még jobban, Lajos nap tisztességére kiscsaládommal ( 3 gyerek, 1 vő 1 meny és majdnem 3 unoka - a harmadikat a napokban várjuk) elvonultunk egy helyi becsületsüllyesztőbe és kicsit jól éreztük magunkat) de ezt hagyjuk. Ha bármilyen ötleted van ilyen jellegű programokkal kapcsolatban kérlek írd meg, mivel az unokáim lassan felnőnek és szeretnék akkorra egy kis 'oktatási csomagot' létrehozni nekik. A design nem az erősségem (rendőröknek írtam legtöbbször programot - sajnos nem lehet publikussá tenni) ezért ez irányba várnám az építő ötleteket.

    Üdvözlettel: Simkó Lajos (Lajcsika)

    VálaszTörlés
  7. Boldog névnapot! (Azt hiszem még beleférek az illő időbe:))

    Nagyon sok ötletem van, amint összeszedem a gondolataimat elküldöm levélben.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...