Oldalak

Címkék

5.-ben (2) 6. osztály (2) ajándék (10) ajánló (39) algoritmus (3) állandó madarak (6) állati (18) angol (10) anyák napja (3) az úgy volt... (73) befőzés (1) bibliai (1) biológia (1) buék (2) comenius logo (2) csere (14) cseréljünk (6) csináld magad (2) díj (1) egészség (1) egyéb piac (1) emlékhely (1) ének-zene (10) évfüzér (33) fabrika (112) farsang (5) feladvány (1) fizika (8) foglalkozások (3) fonalas (12) főnév (1) geometria (7) gyereknap (1) gyereknevelés (2) gyerekszáj (62) gyöngyszövés (1) hajtogatás (1) háztartástan (8) helyesírás (8) helyesírás füzet (1) hittan (9) hivatalos (3) hóember (7) hogy mik vannak (1) horgolt (41) hulladékból (13) humor (2) húsvét (6) idézet (1) igék (2) így tanulunk mi (2) informatika (13) irányok (2) írás (15) irodalom (4) j/ly (2) játék (17) játékpiac (4) jeles napok (51) karácsony (6) katica (1) kémia (2) kirándulás (1) kirigami (6) kísérlet (8) konzervgyár (2) Koppány mesék (1) kotta (11) köd (1) könyvajánló (9) környezetismeret (35) körző (1) kötelező olvasmány (10) kötés (1) kötőgép (1) kötőkerék (6) közlekedés (3) közmondás (1) kresz (1) krónika (8) lapoc (1) lapozó (33) lapozó lépésről-lépésre (3) lapozó piac (17) lapozós hulladék (2) leírás (41) letöltés (1) letölthető (61) levélhullás (2) logika (2) madarak (1) magyar (7) matek (22) matematika (38) matka (22) méh (1) mese (12) Miért szeretem? (2) mikulás (2) minta (2) mókacagás (3) napirend (1) négyszögek (1) nemezelés (4) népdal (1) novella (13) nőnap (1) nyelvtan (17) nyúl (1) oktatótáblácska (2) olvasókönyv szülőknek (4) otthonoktatás (2) ősz (3) ötletkaptár (1) pálcikás szövő (1) paleo (2) programozás (2) rajz (9) recept (12) római számok (2) rovás (8) rózsaablak (1) saját minta (15) sapka minta (1) suliváró (4) szív (2) szófajok (5) szorzás (12) szótárlap (2) szövés (1) találós (5) tanulda (18) tavasz (1) technika (33) tél (4) természetismeret (7) tervbevéve (1) tipp (5) tollbamondás (1) töri (2) törtek (3) történelem (1) tréfa (2) tuti (1) udvari játékok (4) ügeskedd (2) ügyeskedd (70) varázsfazék (5) váróban (5) varrás (3) vers (47) versek (4) verstanulás (2) vicc (2) virág (1) vizsga (4) vonalzó (1)

FONTOS!

Ha hozzászólsz egy régebbi bejegyzéshez, nem feltétlenül veszem észre. Ha valamit biztosra szeretnél, hogy eljusson hozzám, írj e-mailt!

2011. október 31., hétfő

Római számok lapozó


Zs. „ki nem állhatja” a római számokat. Mit mondhatnék, nem csodálom. Szerintem ennek egyik oka, hogy rossz helyen jön elő vele a matematika könyvünk (bár meg kell hagyni, legalább érdekesen tárgyalja). Én személy szerint a könyv végére hagynám, addigra elvileg, elég magabiztos lesz a gyerek a hindu-arab számírást illetően, és nem két különböző rendszert kellene egy időben elsajátítania.

Hogy feldobjuk egy kicsit a római számírás témát, gondoltam készítsünk lapozót. A nyomtatott szöveg jó része „kiskapitálisként” van megformázva. Így Zs. ki tudta keresni, azokat a betűket, amelyek római számként is szerepelhetnek, így mindegyik saját színt kapott, ami több helyen is megjelenik a lapozóban.A lapozót 4 részre osztottuk.
Római számírás: egy kis elmélet, javarészt a könyvet használva forrásként.
/Itt van két formai hiba is :-o, a letölthető verzióban már javítva vannak/

Hol találkozhatunk római számokkal? Ez rész azt szolgálja, hogy kiderüljön mi hasznunkra lehet, ha ismerjük a római számírást.Érdekesség, játék: megmutatja, hogy „borzalmas” dolgokkal is játszhatunk jót, és lehet bennük valami érdekes, ami után nyomozhatunk.

A fenti táblázat segítségével nyomoztuk ki, hogy a római számok között van e olyan, mint a hindu-arab számok között a 6/9. Mivel ez akár "uncsi" is lehet egyenként, rá kellett jönni, hogy melyik számok, amik azonnal kiesnek (pl. amiben "V" van, mert az fejjel lefelé sátor lesz...).  Sőt, kiderült, hogy vannak olyan számok, amiket megfordítva ugyanazt a számot kapjuk.

A másik játék egy sima memória, ahol a pár egyik felén római számok vannak a másik felén hindu-arab számok. Zs. kitalálta, hogy a római számokkal sorba rendezőset is játszani fog.
Fejtörők

Zs. vette észre, hogy elhibáztam a feladat készítést, mert a bal oldali oszlop 3. feladatának 2 megoldása is van.


47 megjegyzés:

 1. Kedves Bergamott! Nagyon szívesen megcsinálnánk mi is a lapozót. Kisfiam is nemrég tanulta a római számokat, és nagyon szereti. Kérlek, küldd el nekünk az anyagát. Köszönöm szépen!Anikó (htamas01@t-online.hu)

  VálaszTörlés
 2. Teljesen igazad van! Tényleg korán tanítja a másodikos könyv a római számokat! Most szembesülök vele az osztályban, elég lenne valóban akkor, amikor már kapásból bontjuk a kétjegyű számokat mindenfelé. Köszönöm az ötleteket!

  VálaszTörlés
 3. Mi is kérnénk a lapozót és köszönjük az újabb ötletet!
  kojudi kukac gmail pont com

  VálaszTörlés
 4. Szeretnék én is egy lapozót! :)
  Tanítványaimmal szakkörön elkészítettük a Mazsola lapozót is,nagy sikere volt. Köszönöm.
  terjeki.marti@t-online.hu

  VálaszTörlés
 5. Kedves Bergamott! Szeretnénk mi is elkészíteni a római számos lapozót, a Mazsolásat nagy sikerrel adtuk le olvasónaplóként, tanító nénik csodálatától övezve, amit ezúton is tolmácsok! e-mail címünk: agnes.kerekeskukacvasarhely.hu Köszönjük!

  VálaszTörlés
 6. Elküldtem a megadott emailekre a lapozót. Jó munkát! :)

  VálaszTörlés
 7. Kedves Bergamott!

  Én is szeretném majd elkészíteni ezt a lapozót, kérlek küld el nekem is! Köszönet érte!
  Jutha andraska.judit@gmail.com

  VálaszTörlés
 8. Kedves Bergamott! Én is szeretnék kérni a lapozóból. Söt, ha még lehetséges, akkor a Mazsolás lapozót is szeretném elkérni töled. Elöre is nagyon köszönöm!
  ildiko.szarvas@googlemail.com

  VálaszTörlés
 9. Jutha: küldtem.

  Ildikó: Neked is, Mazsolát is:).

  VálaszTörlés
 10. Kedves Bergamott!
  A kis keresztlányom most másodikos, vele szeretném elkészíteni a lapozót. Köszönöm szépen!
  Megkaptam a Mazsolát, köszönöm azt is!

  VálaszTörlés
 11. Előző folytatása: christa12@freemail.hu
  Kriszta

  VálaszTörlés
 12. Örülök, hogy rátaláltam a blogodra!
  Remek ötleteid vannak, így könnyű megszerettetni a matematikát is!
  Kérlek, küldd el címemre a lapozót!
  Köszönettel: miliczangi@gmail.com

  VálaszTörlés
 13. Kerlek szepen,kuldd el nekem is a lapozot!Koszonom;z.kitta@hotmail.com

  VálaszTörlés
 14. A lapozót azoknak küldöm el, akik feliratkoztak a Rendszeres olvasóim közé (vagy személyes ismerősöknek, ha be tudom azonosítani, illetve olyanoknak, akik „névtelenek”, de már megosztották velem a véleményüket korábban is). Azért döntöttem így, mert például a madaras memóriakártyámat több, mint ezren töltötték le, és tíz körüli azoknak a száma, akik megköszönték vagy visszajeleztek. A legtöbb ilyen dolog elkészítéséhez jó pár napra van szükség, és ha már megosztom, jólesne valamiféle visszajelzés.

  Ha már meghoztam ezt a döntést, kitartok mellette (annak ellenére, hogy nem akarok senkit megbántani), mert igazságtalan lenne, a többiekkel szemben, na meg persze a célomat sem érném el vele.

  Hogyha valakit nem sikerül azonnal beazonosítanom és a fenti csoportba tartozik, attól elnézést kérek, szóljon, és azonnal küldöm.

  VálaszTörlés
 15. Szia!

  Nagyon megköszönném, ha elküldenéd nekem is a lapozót. Rendszeresen olvasom a fórumot, megkértem a férjemet, csináljon Google fiókot nekem, így már fel is iratkoztam a rendszeres olvasóid közé.

  Gratulálok a bloghoz, nagyon jó, és nagyon tetszik!

  Köszi:
  Heni

  VálaszTörlés
 16. Szia Heni!

  Lefelejtetted az email címed. Amint megadod itt vagy a bergamott@gmail.hu-n azonnal küldöm.

  Köszönöm a kedves soraid:)

  VálaszTörlés
 17. Szia!

  Bocsánat...

  henike_77@freemail.hu

  Köszönöm!
  Heni

  VálaszTörlés
 18. Nem történt semmi:) Már el is küldtem.

  VálaszTörlés
 19. Szia!

  Én is szeretném a lapozót elkérni ha lehet mind a kettőt. Ahogy a képen láttam nagyon jól összegezi és rendszerezi az információkat. Ügyes vagy :)
  Köszönöm. Gabi
  szepy@oroscom.hu

  VálaszTörlés
 20. Szia Gabi!

  Igyekszik az ember:)! Elküldtem mindkettőt.

  VálaszTörlés
 21. Köszönöm szépen ma néztem, átjött!
  Puszi

  VálaszTörlés
 22. Kedves Bergamott! Szeretném elkérni tőled ezt a lapozót. Köszönöm. Abigail
  boggay@citromail.hu

  VálaszTörlés
 23. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 24. Kedves Bergamott!
  Ma találtam rá az oldaladra, amit nagyon jónak tartok. Kimondottan tetszenek a lapozóid. Remélem, nem tűnik tolakodásnak, de el tudnád küldeni nekem a lapozóidat? Tanítónő vagyok, és a tanítványaimmal szeretnék hasonlókat készíteni, és a te munkáid annyira fantasztikusak, hogy jók lennének kiindulási pontként. viragne.icu@freemail.hu

  VálaszTörlés
 25. Kedves Bergamott!
  Nemrég találtam rá az oldaladra és nagyon tetszik. Rengeteg hasznos ötletet sikerült összegyűjtened, talán mondhatom, hogy minden olvasód örömére. Nagyon megköszönném, ha nekem is elküldenéd a lapozóidat. Előre is köszönöm válaszodat és az eddigi munkádat is!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   Két dologra van még szükség, ahhoz, hogy elküldjem :).

   1. Légy a Rendszeres olvasók listán
   2. Email cím, ahova küldhetem

   :)

   Törlés
 26. Kedves Bergamott!
  Mi csak mostanában lettünk lapozó és lapbook "őrültek" a fiaimmal, szeretném tudni, hogy már csak vásárolni lehet a lapozók közül? Ez a római számos nagyon érdekelne, de más is van, ami tetszik :)
  Válaszodat előre is köszönöm!
  edit.hadhazi@mailbox.hu
  üdv. Edit

  VálaszTörlés
 27. Kedves Bergamott!
  Régi lapbook-mániás vagyok, de a római számok még nem jutottak eszembe.
  Gratulálok hozzá!

  VálaszTörlés
 28. Szia.Ha lehet akkor énis szeretném ezt nagyon jó kis segitséget.
  Köszönöm.
  molnarneorsi@gmail.com

  VálaszTörlés
 29. Most talaltam ra erre a jo kis lapozora! Szuper! Kerhetnem en is?
  Koszonom! :)
  bodis.beata@yahoo.com

  VálaszTörlés
 30. Most talaltam ra erre a jo kis lapozora! Szuper! Kerhetnem en is?
  Koszonom! :)
  bodis.beata@yahoo.com

  VálaszTörlés
 31. KEdves kolléga! Nagyra értékelem a munkádat, és hogy megosztod velünk!!!
  Nagy segítség lesz nekem is - aki fejlesztő matematikát tanítok 3-7 osztályokban.
  Köszönettel:
  bgy777]@gmail.com

  VálaszTörlés
 32. Kedves Bergamott!
  Szeretném én is elkérni a római számos lapozót! Nagyon szépen köszönöm!

  VálaszTörlés
 33. Kedves Bergamott! Én is szeretném elkérni a római számos lapozót, amennyiben lehetséges még! Nagyon szépen köszönöm! (szemeredit@gmail.com)

  VálaszTörlés
 34. Kedves Bergamott. Nagyon szépen elkérném a lapozó anyagát, ha lehet. Köszönöm szépen. andrea.szomolai@gmail.com

  VálaszTörlés
 35. Kedves Bergamott! Lapozótok életmentő lenne...! :) Tanítói oldalról, és diák oldalról is! No és akkor a megkönnyebbülni vágyó szülőket nem is említettem! Segíts kérlek! Küldd el nekünk római kincsedet! apanczel@citromail.hu
  Nagyon-nagyon köszi!
  Éva néni, a 3.a tanítója és az egész osztály

  VálaszTörlés
 36. Kedves Bergamott! Én is szeretném az idén elkészíteni az osztályommal, elküldenéd a lapozót nekem is nyomtatható formában? tunkle47@gmail.com Hálás köszönettel!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Bergamott!
   Nem kaptam választ tőeld, várhatom-e még a római számos lapozgatót?
   Üdv Tünde

   Törlés
 37. Kedves Bergamott! Mi is szeretnénk megcsinálni a lapozót az osztályommal, el tudnád küldeni nekem nyomtatható formában? pap.emilia2@gmail.com
  Köszönettel:Pap Emília

  VálaszTörlés
 38. Szeretném en is elkerni: gazdaganita1979@gmail.com

  VálaszTörlés
 39. Szép napot! Harmadikosokkal szeretnénk elkészíteni a lapozót! Hálás köszönet, ha elküldenéd! kzsi77@yahoo.com

  VálaszTörlés
 40. mi is harmadikososk vagyunk. Elküldöd ide is?
  csontimelinda1@gmail.com

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...