Oldalak

Címkék

5.-ben (2) 6. osztály (2) ajándék (10) ajánló (39) algoritmus (3) állandó madarak (6) állati (18) angol (10) anyák napja (3) az úgy volt... (73) befőzés (1) bibliai (1) biológia (1) buék (2) comenius logo (2) csere (14) cseréljünk (6) csináld magad (2) díj (1) egészség (1) egyéb piac (1) emlékhely (1) ének-zene (10) évfüzér (33) fabrika (112) farsang (5) feladvány (1) fizika (8) foglalkozások (3) fonalas (12) főnév (1) geometria (7) gyereknap (1) gyereknevelés (2) gyerekszáj (62) gyöngyszövés (1) hajtogatás (1) háztartástan (8) helyesírás (8) helyesírás füzet (1) hittan (9) hivatalos (3) hóember (7) hogy mik vannak (1) horgolt (41) hulladékból (13) humor (2) húsvét (6) idézet (1) igék (2) így tanulunk mi (2) informatika (13) irányok (2) írás (15) irodalom (4) j/ly (2) játék (17) játékpiac (4) jeles napok (51) karácsony (6) katica (1) kémia (2) kirándulás (1) kirigami (6) kísérlet (8) konzervgyár (2) Koppány mesék (1) kotta (11) köd (1) könyvajánló (9) környezetismeret (35) körző (1) kötelező olvasmány (10) kötés (1) kötőgép (1) kötőkerék (6) közlekedés (3) közmondás (1) kresz (1) krónika (8) lapoc (1) lapozó (33) lapozó lépésről-lépésre (3) lapozó piac (17) lapozós hulladék (2) leírás (41) letöltés (1) letölthető (61) levélhullás (2) logika (2) madarak (1) magyar (7) matek (22) matematika (38) matka (22) méh (1) mese (12) Miért szeretem? (2) mikulás (2) minta (2) mókacagás (3) napirend (1) négyszögek (1) nemezelés (4) népdal (1) novella (13) nőnap (1) nyelvtan (17) nyúl (1) oktatótáblácska (2) olvasókönyv szülőknek (4) otthonoktatás (2) ősz (3) ötletkaptár (1) pálcikás szövő (1) paleo (2) programozás (2) rajz (9) recept (12) római számok (2) rovás (8) rózsaablak (1) saját minta (15) sapka minta (1) suliváró (4) szív (2) szófajok (5) szorzás (12) szótárlap (2) szövés (1) találós (5) tanulda (18) tavasz (1) technika (33) tél (4) természetismeret (7) tervbevéve (1) tipp (5) tollbamondás (1) töri (2) törtek (3) történelem (1) tréfa (2) tuti (1) udvari játékok (4) ügeskedd (2) ügyeskedd (70) varázsfazék (5) váróban (5) varrás (3) vers (47) versek (4) verstanulás (2) vicc (2) virág (1) vizsga (4) vonalzó (1)

FONTOS!

Ha hozzászólsz egy régebbi bejegyzéshez, nem feltétlenül veszem észre. Ha valamit biztosra szeretnél, hogy eljusson hozzám, írj e-mailt!

2016. június 14., kedd

Nem gondolom, hogy itt lenne az ideje megkezdeni a leválást a gyerekről?

Van valaki, aki bő két hónapja látott mediballozni Tizenkettővel, megtetszett neki, kérdezett mi válaszoltunk, majd mondtuk jöjjön bátran egy edzésre, jött is. Máshol nem is találkozunk vele csak mediball kapcsán. Na ő tette fel a fenti kérdést. Állítása szerint, mikor ezt kérdezte még azt sem tudta, hogy a gyerek otthonoktatott, csak annyit, hogy együtt járunk edzésre. Azaz heti 3 órát együtt lát minket, a fent maradó 165 óráról fogalma sincs, de ez a 3 óra bőven elég a sugalmazó/kioktató kérdéshez. Egyébként edzésen, vessetek meg, NEM egymással foglalkozunk, míg más gyereket türelmesen meghallgatok, ha tőlem kér segítséget és segítek, a sajátot elhajtom, hogy majd otthon, mit pazaroljuk olyanra a nagytermes időt, amit otthon is meg tudunk csinálni. Sőt! Azt sem szeretjük, ha páros játékban összetesznek, mert egymással itthon is tudunk gyakorolni.

Röhejes felvetés volt, hogy mindig együtt jövünk. Most komolyan... Késő estig tart az edzés így megengedjük magunknak az autózást, pláne a 8 km táv miatt. Talán sorsot kéne húznunk, és aki a rövidebbet húzza, az jön biciklivel? Esetleg, hogy ne legyünk ilyen drasztikusak 5 percet vár a folyosón és csak aztán jön be?

Esetleg valamelyikünk hagyjon fel vele? Azon felül, hogy mediballozni jó, én abbahagyhattam a szívgyógyszer szedését, mióta űzöm a sportot. Tizenkettő mozgása sokkal rendezettebb. Anno az atlétika edzője mondta, hogy annyira kilengett futás közben, hogy 100-on futott 110-t. Most vajon melyik a fontosabb? Az én szívbajom vagy Tizenkettő talán csak esztétikai problémája? Bár emögött is inkább valami egyensúlyi dolog állhatott, ami meg mégse elhanyagolható? Én lemondanék róla, mert nekem fontos, hogy Tizenkettőnek jó legyen, egyensúly, tartás, önbecsülés, önbizalom, egészség, ... Melyik anya venné ezeket el jó szívvel a gyerekétől? Csakhogy a macska rúgja meg, szeret a gyerek. Biztos nem szívből, hanem megtévesztettem a rátelepedésemmel. Akárhogy is, onnantól kezdve, hogy én lemondok róla, már ő sem tudna ugyanúgy mediballozni.

A leválás részeként említésre került az önállóság. Na de mi is az önállóság? Mert az ő fia 12 évesen már egyedül járt mindenhova. Ééés? Honnan tudja, hogy Tizenkettő a fent említett 165 órában mit csinál? Nem, nem közlekedik egyedül sehova, és ne is próbáljon engem meggyőzni erről senki, mert rohadtul nem érdekel. Ugye majdnem mindenkinek megvan szerencsétlen 13 éves nyíregyházi lány esete? Az én lányom nem menne fel önszántából fiúkkal a lakásukba, és nem fogyasztana alkoholt, de ez nem jelenti azt, hogy nem tudnák karon ragadni, és magukkal vonszolni. Az ilyen önjelölt véleményvezérek a lelküket tennék rá, hogy ezek eltúlzott veszélyek? Most persze még abba is belemehetnék, hogy hiába állítja nekem akárki is, hogy a 12 éves lányok és fiúk helyzete ugyanaz, mert ez nem igaz.

Inkább leírom szerintem mi az önállóság. Például az, hogy tudom hogyan juthatok becsülettel pénzhez, hogy a pénz nem kiapadhatatlan, így meg kell gondolni mire adom ki. El tudom végezni a magam körüli dolgokat (vásárlás, főzés, mosás, háziállatok, takarítás, ...). Ha megoldandó problémám adódik tudom hova forduljak és hogyan (orvos, bank, hivatalos ügyek, ...)

Szóval effélék. Nem az, hogy A-ból B-be eljut a gyerek egyedül. Mert az sokszor vakszerencse, mint az is, hogy az a 9 éves forma fiú, aki ma szétnézés nélkül, nem a kijelölt helyen, átvágott az autónk előtt az orrát lógatva, végül hazaért. A szülő lehet pont olyan büszke, mint a kérdező, hogy már milyen önálló az ő nagyfia. Nem, nem az. Szerencsés.

7 megjegyzés:

  1. Ez nagyon tetszett, egyetértek veled.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még szép, mert neked ott a két nagy, és látod rajtuk, hogy igenis működik ridegtartás nélkül is az önállóság. SŐT! :)

      (Azért önállóságot használok leválás helyett, mert szerintem leválásra nincs is szükség, csak egy hosszabb, rugalmasabb kötelékre.)

      Törlés
  2. Majd a gyerek megteszi a maga idejében.
    Ezt a szülőnek kellene csinálnia?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyanezen törtem én is a fejem, sőt majdnem hibába is estem. Tizenkettő még meg szokta fogni a kezem, én meg elhúztam, annak ellenére, hogy mindkettőnknek baromira rosszul esett. Aztán beszéltem egy kolléganőmmel a nagylánya idősebb, a kisebb Tizenkettő "osztálytársa". Azt mondta ezen nehogy izgassam magam, a kisebb lányának eszébe se jut már az egy évvel nagyobb meg még megfogja a kezét az utcán.

      Grey Mariann meg azt javasolta "úrinős" megoldásnak, hogy karoljon belém, ha akar.

      Nem értem miért kellene eltaszítanunk a gyereket, biztos vagyok benne, hogy az oltár felé menet már nem az én kezem akarja fogni. :P

      Törlés
  3. Mióta megszülettek az ikreim annyi "kedves" "jószándékú" nevelési "tanácsot" kaptam, számomra "közeli" emberektől, hogy ha pénzre válthatnám már milliomos lennék :-D
    Mindenben egyetértek veletek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Perselyt kellene magunknál hordani és megszabni a tarifát 5.-/szó-ban. Ez persze csak az alapdíj, hozzájönne mindenféle pótlék, teszem azt akkor, ha erőszakosan mondja, vagy ismétli önmagát, ... :)

      Törlés
  4. Sokat járattam ezen az agyam a napokban, főleg azért, mert nagyon tetszett (buta írásokat meg nem olvasok, ha mégis, inkább gyorsan elfelejtem ;)).
    Szóval gondolkodtam, a leválás újabb plusz pont, mert tényleg, miért kellene leválni? Már majdnem olyan, mint elválni, nade ez csak szójáték.

    Önállóság, ugye itt a "végcélt" fogalmazzuk meg nagyon sokszor, hogy a magam körüli dolgokat, hogy önállóan, azaz más külső kényszer nélkül. Itt soroljuk a felnőtt dolgokat, takarít, mosogat, szemetet kiviszi, befizeti a számlát.
    De minden kornak megvan a maga önállósági fokozata, mert önállóan megy fogat mosni minden este, sem odazavarni nem kell, sem szólni, hogy menjen. Egyszerűen tudja és megy, jelzi, ha kifogyott a gyerekfogkrém, sőt, jelzi, hogy hamarosan ki fog fogyni!
    A pizsamáját reggel maga ágyazza be, ismét nem kell mondani neki etc.
    Ha szendvicset csinált magának, rendet hagy maga után a konyhában.
    Oldalakat lehet írni erről, és ezek koruknak megfelelő önállósodási pontok.
    Ha innen nézzük, szerintem a gyerekeink messze átlagon felül vannak önállóságban.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...