Oldalak

Címkék

5.-ben (2) 6. osztály (2) ajándék (10) ajánló (39) algoritmus (3) állandó madarak (6) állati (18) angol (10) anyák napja (3) az úgy volt... (73) befőzés (1) bibliai (1) biológia (1) buék (2) comenius logo (2) csere (14) cseréljünk (6) csináld magad (2) díj (1) egészség (1) egyéb piac (1) emlékhely (1) ének-zene (10) évfüzér (33) fabrika (112) farsang (5) feladvány (1) fizika (8) foglalkozások (3) fonalas (12) főnév (1) geometria (7) gyereknap (1) gyereknevelés (2) gyerekszáj (62) gyöngyszövés (1) hajtogatás (1) háztartástan (8) helyesírás (8) helyesírás füzet (1) hittan (9) hivatalos (3) hóember (7) hogy mik vannak (1) horgolt (41) hulladékból (13) humor (2) húsvét (6) idézet (1) igék (2) így tanulunk mi (2) informatika (13) irányok (2) írás (15) irodalom (4) j/ly (2) játék (17) játékpiac (4) jeles napok (51) karácsony (6) katica (1) kémia (2) kirándulás (1) kirigami (6) kísérlet (8) konzervgyár (2) Koppány mesék (1) kotta (11) köd (1) könyvajánló (9) környezetismeret (35) körző (1) kötelező olvasmány (10) kötés (1) kötőgép (1) kötőkerék (6) közlekedés (3) közmondás (1) kresz (1) krónika (8) lapoc (1) lapozó (33) lapozó lépésről-lépésre (3) lapozó piac (17) lapozós hulladék (2) leírás (41) letöltés (1) letölthető (61) levélhullás (2) logika (2) madarak (1) magyar (7) matek (22) matematika (38) matka (22) méh (1) mese (12) Miért szeretem? (2) mikulás (2) minta (2) mókacagás (3) napirend (1) négyszögek (1) nemezelés (4) népdal (1) novella (13) nőnap (1) nyelvtan (17) nyúl (1) oktatótáblácska (2) olvasókönyv szülőknek (4) otthonoktatás (2) ősz (3) ötletkaptár (1) pálcikás szövő (1) paleo (2) programozás (2) rajz (9) recept (12) római számok (2) rovás (8) rózsaablak (1) saját minta (15) sapka minta (1) suliváró (4) szív (2) szófajok (5) szorzás (12) szótárlap (2) szövés (1) találós (5) tanulda (18) tavasz (1) technika (33) tél (4) természetismeret (7) tervbevéve (1) tipp (5) tollbamondás (1) töri (2) törtek (3) történelem (1) tréfa (2) tuti (1) udvari játékok (4) ügeskedd (2) ügyeskedd (70) varázsfazék (5) váróban (5) varrás (3) vers (47) versek (4) verstanulás (2) vicc (2) virág (1) vizsga (4) vonalzó (1)

FONTOS!

Ha hozzászólsz egy régebbi bejegyzéshez, nem feltétlenül veszem észre. Ha valamit biztosra szeretnél, hogy eljusson hozzám, írj e-mailt!

2011. május 1., vasárnap

Első osztályos szójegyzék

1. A magánhangzók időtartalmának helyes jelölése

autó
cím
cipó
cipő
dió
ernyő
főz
gombóc
háló
hóember
ír
íróasztal
mókus
nyúl
óra
ők
ősz
őt
őz
róka
rózsa
tűz
tüzes
új
út
utas
utca
vár
vizes
vizet
vív
víz

2. Az egyjegyű mássalhangzók időtartalmának helyes jelölése

áll
Anna
Attila
csepp
Csilla
Emma
hull
itt
jobb
jött
kedd
kedden
kell
lett
orr
ott
Ottó
száll
szebb
több
ujj
varr

3. Az kétjegyű mássalhangzók időtartalmának helyes jelölése

dinnye
egy
egyes
egyik
fütty
gally
hellyel
könny
könnyes
lesz
meggy
öccse
ősszel
pöttyös
rizzsel
rossz
rosszul
tavasszal

4. A J hang kétféle jelölése

a) Ly-os szavak

bagoly
gally
Gergely
gólya
Ibolya
ibolya
Károly
király
királyfi
királylány
kulcslyuk
lyuk
lyukas
Mihály
osztály



b) J-s szavak

fej
haj
jár
jelzőlámpa
jön
száj
tej
ujj
új
zaj

5. Összetett szavak

hóember
íróasztal
jelzőlámpa
kulcslyuk
nagymama
nagypapa
nagyszülők
testvére
zsebkendő


6. Tulajdonnevek

A közvetlen környezetünkben előforduló személy-, hely-, és intézménynevek.

11 megjegyzés:

  1. Naná!! Csak nem gondoljuk, hogy el lehet végezni az első osztályt úgy, hogy a naponta előforduló, írásban napi szinten jelentkező "kulcslyuk" szót nem tudja leírni az a büdös kölyök!!!

    VálaszTörlés
  2. Biztos, aki összeállította előző életében lakatos volt, és szerinte kulcslyuk nélkül, nem élet az élet.

    Egyébként érdekelne, hogy mi alapján döntik el mit kell tudni.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a szójegyzéket! Láttam ennél már nehezebbet is, de ezt is jónak és elegendőnek találom. Gabi hozzászólásához reagálva: a kulcslyuk helyes leírása talán úgy jön a képbe, hogy a legtöbb olvasáshoz használt hívóképen a kulcslyuk szerepel. A helyesírás tanításánál "gyerekszabályokat" szeretek megalkotni, amit könnyen megjegyeznek: pl. Csak öt gyerek utazik az uszályon: Gergely, Mihály, Ibolya, Orsolya és Károly. Ezzel kimerítettük a ly-es személyneveket. Az összes tejtermék j. A testünk csak egyetlen ly-es alkatrészt tartalmaz: csigolya. Persze lehet, hogy ezt mindenki tudja, de a gyerekek ezeket a körítéseket és a hozzákapcsolódó példákat nagyon könnyen megjegyzik. De jó témát dobtál fel! Erika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az összes tejtermék j, kivéve a gomolya. Mindig szoktam vinni az osztálynak egy gomolyát, hogy kóstolják meg és akkor beégetődik jobban.
      gally, süllyed, zsöllye a hosszú ly-s szavak.

      Törlés
  4. Erika!

    Nagyon örülnék egy helyesírásos bejegyzésnek a részedről, tele ilyen szuper ötletekkel, mert nekem csak 3 fajta szójegyzékem van, és még nincs túl sok ötletem. a felhasználásukhoz.

    VálaszTörlés
  5. Ha jól tudom, van egy ajánlott szójegyzék az alsó tagozaton, és ebből az osztályt tanító pedagógus választja ki, mit tart fontosnak különböző osztályfokokon.

    Bergamott, nálatok valószínűleg ezeket építette be a tanító néni a tananyagba.
    Gabi, nem kell folyamatosan összeesküvéstől rettegni. :)))

    VálaszTörlés
  6. Nem rettegek. Én már végigjártam egyszer az utat a most 22 éves fiammal.Sok tapasztalatot gyűjtöttem, jól tudom, hogy a végére , a gyereknevelés "lezárásakor" vlami egész más lesz fontos, nem a szójegyzék és a szorzótábla.
    Meg kulcslyuk is bőven van a lakásban:)))

    VálaszTörlés
  7. A szabályokhoz mi 2 hatalmas rajzot készítettünk csomagolópapírra. A boglyán ült a bagoly a harkály mellett,furulyával a csőrében( stb.), a hajón a fürj játszott a papagájjal..Csak a fantázia szab határt a rajznak:)

    VálaszTörlés
  8. Virág, a tanítónénitől nem kaptam (igaz nem is kértem) szójegyzéket.

    3 féle hivatalos(?) szójegyzéket találtam /egy-egy kiadvány mellékleteiként/, ez az egyik. Egyébként készítettem egy nagyot a háromból, mert simán belefért az időnkbe.

    Hirtelen körvonalazódni kezdett Erika és Gabi megjegyzései nyomán egy helyesírásos lapozó a fejemben. Köszi lányok, asszonyok:)!

    VálaszTörlés
  9. Rakok fel helyesírási ötleteket! Lefényképezem az osztályomban a hajót (az j-s szavakat tartalmaz és mellette a képet! Fontos, mert a vizuális gyerek a képet jegyzi meg nem a feliratot! ) és az uszályt! (ly-s szavakat szállít, természetesen képekkel együtt!)Erika

    VálaszTörlés
  10. A tejtermék és a "tyúktermék" (tojás) mindig j.
    (Bocsi, de ez is egy ötlet!)

    Üdv. Gizus

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...