Oldalak

Címkék

5.-ben (2) 6. osztály (2) ajándék (10) ajánló (39) algoritmus (3) állandó madarak (6) állati (18) angol (10) anyák napja (3) az úgy volt... (73) befőzés (1) bibliai (1) biológia (1) buék (2) comenius logo (2) csere (14) cseréljünk (6) csináld magad (2) díj (1) egészség (1) egyéb piac (1) emlékhely (1) ének-zene (10) évfüzér (33) fabrika (112) farsang (5) feladvány (1) fizika (8) foglalkozások (3) fonalas (12) főnév (1) geometria (7) gyereknap (1) gyereknevelés (2) gyerekszáj (62) gyöngyszövés (1) hajtogatás (1) háztartástan (8) helyesírás (8) helyesírás füzet (1) hittan (9) hivatalos (3) hóember (7) hogy mik vannak (1) horgolt (41) hulladékból (13) humor (2) húsvét (6) idézet (1) igék (2) így tanulunk mi (2) informatika (13) irányok (2) írás (15) irodalom (4) j/ly (2) játék (17) játékpiac (4) jeles napok (51) karácsony (6) katica (1) kémia (2) kirándulás (1) kirigami (6) kísérlet (8) konzervgyár (2) Koppány mesék (1) kotta (11) köd (1) könyvajánló (9) környezetismeret (35) körző (1) kötelező olvasmány (10) kötés (1) kötőgép (1) kötőkerék (6) közlekedés (3) közmondás (1) kresz (1) krónika (8) lapoc (1) lapozó (33) lapozó lépésről-lépésre (3) lapozó piac (17) lapozós hulladék (2) leírás (41) letöltés (1) letölthető (61) levélhullás (2) logika (2) madarak (1) magyar (7) matek (22) matematika (38) matka (22) méh (1) mese (12) Miért szeretem? (2) mikulás (2) minta (2) mókacagás (3) napirend (1) négyszögek (1) nemezelés (4) népdal (1) novella (13) nőnap (1) nyelvtan (17) nyúl (1) oktatótáblácska (2) olvasókönyv szülőknek (4) otthonoktatás (2) ősz (3) ötletkaptár (1) pálcikás szövő (1) paleo (2) programozás (2) rajz (9) recept (12) római számok (2) rovás (8) rózsaablak (1) saját minta (15) sapka minta (1) suliváró (4) szív (2) szófajok (5) szorzás (12) szótárlap (2) szövés (1) találós (5) tanulda (18) tavasz (1) technika (33) tél (4) természetismeret (7) tervbevéve (1) tipp (5) tollbamondás (1) töri (2) törtek (3) történelem (1) tréfa (2) tuti (1) udvari játékok (4) ügeskedd (2) ügyeskedd (70) varázsfazék (5) váróban (5) varrás (3) vers (47) versek (4) verstanulás (2) vicc (2) virág (1) vizsga (4) vonalzó (1)

FONTOS!

Ha hozzászólsz egy régebbi bejegyzéshez, nem feltétlenül veszem észre. Ha valamit biztosra szeretnél, hogy eljusson hozzám, írj e-mailt!

2013. augusztus 13., kedd

Suliváró - Napirend

Elkezdtünk az iskolai időszakra készülni. A könyveink már jó ideje megvannak, mivel új könyv illata van, Zs. még örömmel nyitogatja a matekot is (nincs bennem csalfa remény, tudom hamar elszáll az illat, és vele az örömteli lapozgatás is). Így jön a java (legalábbis mi ezt szeretjük a legjobban), a csomagolás és társai. Ezt a készülődést egy sorozatban tervezzük bemutatni, remélem jó ötleteket adunk majd vele.

A napirend az kemény dió, már nekünk. Eddig nem is erőltettem túl szigorúan, de most kénytelenek vagyunk jobban odafigyelni, mert megsokszorozódtak a teendők. Ráadásul nehezített pályán, mert az efféle dolgokat mindkettőnknek nehéz a fejében tartani. Erre kerestem megoldást. Először naptárat akartam nyomtatni, de be kell látnom, itt van egy az orrom előtt az asztalon, mégis van, hogy hetekig nem lapozom... Zs. mondjuk a saját cicás falinaptárára minden nap rátekint, de azon nincs hely a teendőknek.

Na meg olyasmit akartam, amihez valami számonkérhetőség/önellenőrzés is kapcsolódik, jutalmazásra is használható. Így született meg az alábbi ötlet.

Megbeszéltük nagyjából mi dolga van Zs.-nek egy héten és mindegyik kapott egy kis képet. Kinyomtattam, lamináltam, kivágtam, majd egy kis mágneslapot ragasztottam rá. Így lett egy csomó teendőkártya. Ezekből választja ki Zs. este, hogy másnap mit kell megtennie és mit vállal be pluszban. Amit elvégez azt leveszi a tábláról és bekerül a kosárba.

Például itt a holnapi vállalása:


Lehet, hogy ciki, de ha nem szólók neki reggel, hogy fogmosás, tisztálkodás, fésülködés, ágyazás, akkor ő ezekről simán megfeledkezik és egy könyvvel elvan, amíg nem szólok. Én meg már nagyon unok szólni (mert átmegyek morgó medvébe), így ezt is átadtam a táblának...

Amint látható segít majd törölgetni, süt valamit, kitakarítja a szobáját valamint el akar merülni a mosás rejtelmeibe. Mondjuk ez utóbbit én szorgalmazom, mert amikor legutóbb (nem is olyan rég), derékbántalmakkal ágynak dőltem a mosás napján, hááát épphogy nem fogytunk ki a tiszta ruhákból. Korábban már ment neki, de amióta nem a fürdőben van a mosógép inkább kihagytam a buliból.

Van a táblán még egy különóra, egy feltételezetten ott kapott házi megoldása, citerázás és egy tetszőleges tantárgy.

A 3 napocska a jutalom, ami például nem szeretem dolgokért jár, és olyan luxus cikkekre váltható be, mint dévédézés, ...


7 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó! Az lsősömnek szeretnék majd én is valami hasonlót, rendre és figyelemre nevelgetni kicsit.... Ez óriási ötlet, köszi, viszem:)

    VálaszTörlés
  2. Ja, és nem ciki:) gyerek..... Nálunk is ez megy, már fáj a szám, mire reggel osszekészulnek:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szuper ötlet, én már tervezgetem egy ideje a 3 éves ikreknek, hiszen jön az óvoda és mire reggel 4-en összekészülünk... hajaj... :-)
    A kis képek nagyon jók, egy helyen találtad, vagy összemazsoláztad?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyűjtögettük (jó alkalom volt angol gyakorlásra), ha gondolod átküldhetem.

      Törlés
  4. Nekem az tetszik, hogy ő választhatja ki, hogy milyen "nemszeretem" munkát vállal. Ezt ebben a formában én is bevezetném. A kis képeket nekem is átküldöd? hanka01 kukac t-online pont hu Köszönöm szépen! Anikó

    VálaszTörlés
  5. Ezt kár volt írnod, mert így nekem is eszembe jutott, hogy közeledik a... Hát nem az iskola, csak a tanulás. Megmondom őszintén, mi még nagyon ráérünk, aludni ugyanannyi ideig fog, mint most, csak a délelőttjében lesz egy kis tanulás is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nagyon be vagyok tojva, lehet túlvállaltuk magunkat. Illetve nem is a tennivaló a nagyon sok, hanem a vele járó mászkálás innen a "faluvégéről". Na meg Zs. sem az a kapkodós fajta. :) Aztán majd menet közben kiderül, bár nem tudom miről tudnánk lemondani, mert igazából mind kellene.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...