Oldalak

Címkék

5.-ben (2) 6. osztály (2) ajándék (10) ajánló (39) algoritmus (3) állandó madarak (6) állati (18) angol (10) anyák napja (3) az úgy volt... (73) befőzés (1) bibliai (1) biológia (1) buék (2) comenius logo (2) csere (14) cseréljünk (6) csináld magad (2) díj (1) egészség (1) egyéb piac (1) emlékhely (1) ének-zene (10) évfüzér (33) fabrika (112) farsang (5) feladvány (1) fizika (8) foglalkozások (3) fonalas (12) főnév (1) geometria (7) gyereknap (1) gyereknevelés (2) gyerekszáj (62) gyöngyszövés (1) hajtogatás (1) háztartástan (8) helyesírás (8) helyesírás füzet (1) hittan (9) hivatalos (3) hóember (7) hogy mik vannak (1) horgolt (41) hulladékból (13) humor (2) húsvét (6) idézet (1) igék (2) így tanulunk mi (2) informatika (13) irányok (2) írás (15) irodalom (4) j/ly (2) játék (17) játékpiac (4) jeles napok (51) karácsony (6) katica (1) kémia (2) kirándulás (1) kirigami (6) kísérlet (8) konzervgyár (2) Koppány mesék (1) kotta (11) köd (1) könyvajánló (9) környezetismeret (35) körző (1) kötelező olvasmány (10) kötés (1) kötőgép (1) kötőkerék (6) közlekedés (3) közmondás (1) kresz (1) krónika (8) lapoc (1) lapozó (33) lapozó lépésről-lépésre (3) lapozó piac (17) lapozós hulladék (2) leírás (41) letöltés (1) letölthető (61) levélhullás (2) logika (2) madarak (1) magyar (7) matek (22) matematika (38) matka (22) méh (1) mese (12) Miért szeretem? (2) mikulás (2) minta (2) mókacagás (3) napirend (1) négyszögek (1) nemezelés (4) népdal (1) novella (13) nőnap (1) nyelvtan (17) nyúl (1) oktatótáblácska (2) olvasókönyv szülőknek (4) otthonoktatás (2) ősz (3) ötletkaptár (1) pálcikás szövő (1) paleo (2) programozás (2) rajz (9) recept (12) római számok (2) rovás (8) rózsaablak (1) saját minta (15) sapka minta (1) suliváró (4) szív (2) szófajok (5) szorzás (12) szótárlap (2) szövés (1) találós (5) tanulda (18) tavasz (1) technika (33) tél (4) természetismeret (7) tervbevéve (1) tipp (5) tollbamondás (1) töri (2) törtek (3) történelem (1) tréfa (2) tuti (1) udvari játékok (4) ügeskedd (2) ügyeskedd (70) varázsfazék (5) váróban (5) varrás (3) vers (47) versek (4) verstanulás (2) vicc (2) virág (1) vizsga (4) vonalzó (1)

FONTOS!

Ha hozzászólsz egy régebbi bejegyzéshez, nem feltétlenül veszem észre. Ha valamit biztosra szeretnél, hogy eljusson hozzám, írj e-mailt!

2010. november 29., hétfő

Matematika, nulla


       Anya szerintem a nulla páratlan!
       Miből gondolod ezt?
       Mert ha nincs a kezembe katica, nem tudnak párba állni! A semennyi katica nem állítható párba?!
       Értem, akkor mutasd meg, hogy a semennyi katicából melyiknek nincs párja!
       ööö … Egyiknek se. … Mindenki védheti a maga igazát! Nemde?
       ööö … Egészen addig van értelme, amíg a másik be nem bizonyítja, hogy téved. Nézd a számegyenest! Az 1 az …
       … páratlan.
       A 2 az …
       … páros. A 3 az páratlan, a 4 az páros, az 5 az páratlan … [tízig elsorolta]
       Tehát…
       … páratlan szám mellett páros van, páros szám mellett páratlan.
       Az 1 páros vagy páratlan?
       Páratlan.
       Akkor milyen számok vannak mellette?
       Párosak.
       Akkor a nulla…
       … páros.
       Na látod!
       Na jó anya, de ha nincs a kezembe katica, nem tudnak párba állni!

[Néma: ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ…]


Ezt naponta többször lejátsszuk, és már egy hete a falon is van egy számegyenes, hogy akármikor felmerül ez a kérdés, egyből eléjárulhassunk. De semmi változás. Zs. tudja, de nem hiszi…

Megfordult már a fejemben két rövid válasz is:

1. Mert én, az anyád, azt mondom!
2. Mert a 0, 2k alakú szám, azaz osztható 2-vel, a kutyafáját neki!

Ezt az utóbbi válaszokat persze mellőzöm, mert egyből eszembe jut a Nápolyi. :o)

14 megjegyzés:

 1. Most aztán sikíthatsz hangosan is, mert én se értem, miért lenne már páros szám a nulla. Megtanultam, tudom, de akkoris! Se nem páros, se nem páratlan, a nulla az nulla. :)

  VálaszTörlés
 2. a nulla nem páros szám!

  micsoda érvelés az, hogy ha egészen az 1-ig váltakoztak, akkor ennek a 0-ra is érvényesnek kell lenni!
  Akkor a 0 pozitív szám? Vagy a 0 negatív szám? Merthogy a számegyenesen pozitív és negatív számok sorakoznak...

  pepita

  VálaszTörlés
 3. Na jó, de te nem fogsz januárban vizsgázni :)

  Elégedett lennék én annyival, hogy elfogadja páros és "jónapot"! De nem. Naponta többször felhozza. :)

  Amúgy amikor mi tanultuk (alsóban), még úgy is tanították, egyik sem.

  VálaszTörlés
 4. A nulla páros szám!

  Ahogy írtam is "2k" alakú szám. Írok majd róla bejegyzést.

  VálaszTörlés
 5. Bocsibocsi, jövök továbbképzésre! Mi az a "2k" alakú szám?

  VálaszTörlés
 6. 2k=2xk, ahol k= ...,-2,-1,0,1,2,... (az egész számok halmaza)

  A "k" helyén más betűt is használhatunk.

  Amit a szorzatba behelyetesítés után kapunk:

  ...,-4,-2,0,2,4,...

  azaz a páros számokat.

  Persze elsőben erről még nem esik szó csak a számegyenest nézegetve ismerik fel, hogyan váltakoznak a páros, páratlan számok.

  A tanárképzőben ezzel a 2xk formulával akarják a szájukba rágni a (leendő) tanároknak (mert sokaknak ott is új), hogy a 0 páros szám.

  VálaszTörlés
 7. "Szmogriadó esetén páros napokon a páros, páratlan napokon a páratlan számjegyre végződő rendszámú kocsik közlekedhetnek. A kiadott rendszámok fele a 0, 2, 4, 6, 8 jegyekre végződik, ami további okot ad arra, hogy a nullát párosnak tekintsük. A hatóságok külön fel is hívják erre az emberek figyelmét.[56] A figyelmeztetés elmaradása miatt ez zavarhoz vezetett 1977-ben Párizsban. Páratlan napokon a rendőrök nem büntették meg azokat az autósokat, akiknek rendszáma nullára végződött, mert nem tudták, hogy a nulla párosnak számít-e."

  Ez jó történet, nem??? :))) A wikipédián találtam. :)

  A választ köszi! :)

  VálaszTörlés
 8. Ez nagyon jó! Ezt beveszem a 0-ás cuccaim közé:)
  A wikipedia-t én fentartással kezelem matek szempontjából, mert több kifejezetten rossz cikk is van belőle. A "leg" amibe belafutottam a számrendszeres volt.

  VálaszTörlés
 9. Amikor főiskolára jártam - ecce - akkor azt tanultuk se nem páros, se nem páratlan. Később, amit itt is mondtál B., hogy páros, mivel a számegyenesen egy páros szám mellett egy páratlan lakik. Én úgy tanítottam a páros-páratlant, hogy van e kivel táncolni (régen), manapság kapásból rávágják, hogy egyedül is lehet táncolni, ha pedig nincs senki a táncparketten, akkor nem is akar senki táncolni. Szóval, ezek a mai gyerekek viccesebb érveket mondanak már. E.
  B.: előrelépés történt Advent-falvában. Este rakom!

  VálaszTörlés
 10. Igen hányatatott sorsú ez a nulla:)

  Én megvárom Advent-falvával elsejét, de titokban már dolgozunk rajta, hogy minden nap felkerülhessen valaki vagy valami :)

  VálaszTörlés
 11. Nálunk ma volt gyertyagyújtás, feltörtünk egy tábla csokit, elmeséltem A karácsonyi asztal meséiből az elsőt és megbeszéltük Advent-falvát. Ma csak előkészítettük lélekben, letisztítottunk hozzá egy falrészt, jól fölcsigáztuk a többieket és minden nap egy dologgal gazdagítjuk a falut. Olyan büszkék voltak az ajtón lévő kiírásunkra. A körülöttünk nyüzsgő, dongó más osztálybelieket, szinte emelt orral tájékoztatták a napról-napra megvalósuló terveinkről! Nagyon köszönjük az ötletet és a felkérést a keringőre... örömmel veletek táncolunk, ha páros, ha páratlan :o) E.

  VálaszTörlés
 12. Khmm. A fiamat megkérdeztem, miért páros száma nulla. Nos, szerinte, ha elosztjuk kettővel, nem marad semmi, tehát páros szám. (16 éves, kedvence a matek...)

  VálaszTörlés
 13. Ez a szabály is a "2k következménye", mert a 2k alakú számok adnak 2-vel osztva 0-t maradékul.

  Páros szám: olyan egész szám, ami 2-vel maradék nélkül osztható. (Tehát az, amit a fiad mondott.)

  Páratlan szám: melyek nem oszthatók 2-vel maradék nélkül. (A maradék ez esetben szükségszerűen 1.)

  Csak ez a két szabály ugye a maradékos osztás után vezethető be.

  A két "kicsit" is kérdezted?

  Ui1.: Ilyenkor szoktam álmodozni, hogy Zs. is így csípőből mondja majd (helyesen) a szabályokat.
  Ui2.: Mardekáros osztást írtam először :P

  VálaszTörlés
 14. A kicsik közül Mesinek indoklásról fogalma sem volt. Soma tippelt, hogy egy páros-egy páratlan...
  Azt látom, hogy ő (mármint Soma) mer bátrabban gondolkodni. Mesinek amit megtanul az megy, de tőle ne várjon senki dalt....:))))

  VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...