Oldalak

Címkék

5.-ben (2) 6. osztály (2) ajándék (10) ajánló (39) algoritmus (3) állandó madarak (6) állati (18) angol (10) anyák napja (3) az úgy volt... (73) befőzés (1) bibliai (1) biológia (1) buék (2) comenius logo (2) csere (14) cseréljünk (6) csináld magad (2) díj (1) egészség (1) egyéb piac (1) emlékhely (1) ének-zene (10) évfüzér (33) fabrika (112) farsang (5) feladvány (1) fizika (8) foglalkozások (3) fonalas (12) főnév (1) geometria (7) gyereknap (1) gyereknevelés (2) gyerekszáj (62) gyöngyszövés (1) hajtogatás (1) háztartástan (8) helyesírás (8) helyesírás füzet (1) hittan (9) hivatalos (3) hóember (7) hogy mik vannak (1) horgolt (41) hulladékból (13) humor (2) húsvét (6) idézet (1) igék (2) így tanulunk mi (2) informatika (13) irányok (2) írás (15) irodalom (4) j/ly (2) játék (17) játékpiac (4) jeles napok (51) karácsony (6) katica (1) kémia (2) kirándulás (1) kirigami (6) kísérlet (8) konzervgyár (2) Koppány mesék (1) kotta (11) köd (1) könyvajánló (9) környezetismeret (35) körző (1) kötelező olvasmány (10) kötés (1) kötőgép (1) kötőkerék (6) közlekedés (3) közmondás (1) kresz (1) krónika (8) lapoc (1) lapozó (33) lapozó lépésről-lépésre (3) lapozó piac (17) lapozós hulladék (2) leírás (41) letöltés (1) letölthető (61) levélhullás (2) logika (2) madarak (1) magyar (7) matek (22) matematika (38) matka (22) méh (1) mese (12) Miért szeretem? (2) mikulás (2) minta (2) mókacagás (3) napirend (1) négyszögek (1) nemezelés (4) népdal (1) novella (13) nőnap (1) nyelvtan (17) nyúl (1) oktatótáblácska (2) olvasókönyv szülőknek (4) otthonoktatás (2) ősz (3) ötletkaptár (1) pálcikás szövő (1) paleo (2) programozás (2) rajz (9) recept (12) római számok (2) rovás (8) rózsaablak (1) saját minta (15) sapka minta (1) suliváró (4) szív (2) szófajok (5) szorzás (12) szótárlap (2) szövés (1) találós (5) tanulda (18) tavasz (1) technika (33) tél (4) természetismeret (7) tervbevéve (1) tipp (5) tollbamondás (1) töri (2) törtek (3) történelem (1) tréfa (2) tuti (1) udvari játékok (4) ügeskedd (2) ügyeskedd (70) varázsfazék (5) váróban (5) varrás (3) vers (47) versek (4) verstanulás (2) vicc (2) virág (1) vizsga (4) vonalzó (1)

FONTOS!

Ha hozzászólsz egy régebbi bejegyzéshez, nem feltétlenül veszem észre. Ha valamit biztosra szeretnél, hogy eljusson hozzám, írj e-mailt!

2011. augusztus 15., hétfő

Tanácstalan, de eltökélt


Mostanában a lelkiismeretem már nem csak duruzsol, hanem egyenesen ordít, hogy „Lehetnél te környezetbarátabb is, te némber!” Én meg megpróbáltam elhallgatatni, hogy „Neked semmi sem elég? Évek óta szelektíven gyűjtöm a hulladékot, komposztálok, heti „fél szatyor” szemétnél többet nem termelünk, autót csak ha nagyon muszáj használunk… Hát nem elkezdtem cimborálni az ecettel is?”

De nem elég neki. Így a tekintetem a tisztítószerekre emeltem, mi az, amiről a legkönnyebben mondanék le. A mosásnál lyukadtam ki, mert amúgy is elégedetlen vagyok mosószereim hatékonyságával. Így arra jutottam, hogy viszlát Persil/Ariel/Vanish/Clorox…, üdvözöllek …

És kérem itt elakadtam. Tudom, hogy ott a google (majd használom is)… én azonban most azok véleményét szeretném kérni, akik ezt most elolvasták (ez az elengedhetetlen feltétel :oD), és már van gyakorlatuk benne.

Érdekelne mit, hogyan, hol, és az amire még csak nem is gondolnék. Tud valaki tanácsot adni?

8 megjegyzés:

  1. Mi így mosunk:
    folteltávolítás: Denk mit (DM-)-es Gallseife (kb. 150,-) :) Bedörzsölöm és mosásig rajta szoktam hagyni.
    Mosás: egy kisujjnyi Ecover Ökomosószer (DM, elég drága, olcsóbb a Frosh, de annak az illatát mi nem szerettük) a mosószeres pohárkába, az be a ruhák közé + a mosószeres rekeszbe 2 ek mosószóda (nézz körül, mert az ára nagyon változó)+ 1 ek nátriumperkarbonát (Karawan márkájú van a DMben, de szerintem lehet olcsóbban is kapni máshol) + 1 tk citromsav. Az utolsó kettő színes ruhákhoz nem kell és 40 fokon mosok. Öblítő rekeszbe 10 %-os ecet + lehet pár csepp illóolaj. A frissen mosott ruhák icipicit ecetszagúak, de száradás közben ez elillan. Nekünk a mosódió nem jött be, nem volt elég hatékony.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a részletes leírást! A DM-ben ráadásul rendszerint vásárolunk, nem is gondoltam volna, hogy "karnyújtásnyira" van minden.

    Nálunk anyukám próbálta ki a mosódiót, de nem volt róla jó véleménnyel, én így ki se próbáltam.

    Ma mosószódát küldött nekem úgy nézem 400 Ft van írva az 1 kg-osra, ez jó árnak számít?

    Mennyire vegyem komolyan a figyelmeztetéseket, ami rajta van? (Nálunk Zs. szereti belemérni a mosógépbe a cuccokat ezért kérdem).

    VálaszTörlés
  3. Ez jó ár mosószódára. Talán legolcsóbban 350-ért vettem kilóját.
    Nekünk bejött még az Ecover mosogatószere is (a Frosch-nál drágább, de tovább jó) meg a Frosch súrolószer. Meg takarításhoz az esetes víz. Illetve WC illatosításra is van környezetbarát alternatíva: 70%-os alkoholba 10-20 csapp illóolaj, ezt érleljük pár napig, majd vízzel felhigítjuk és spricnis flakonba rakjuk (kifogyott pumpás dezodor), minden használatkor felrázandó. ;)
    A figyelmeztetések szerintem fontosak. Ezek attól még , hgoy környezetbarátak még vegyszerek. De mondjuk a gombot benyomhatja. ;) Meg, ha ott vagy, akkor esetleg...
    Kíváncsi vagyok majd a tapasztalataidra!

    VálaszTörlés
  4. Mondjuk mostanában amúgy sem nagyon csinálhat a gombnyomáson kívül mást, mert pár hete egy frissen felbontott 2 literes Lenort használt el egy adag ruhához, csak, hogy még jobb legyen az illata:)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Bergamott!
    Én előszeretettel két dolgot használok: LOC mosogatószer (1 flakon kb. 8 hónapig elég) és a sima LOC tisztítószert az összes házi munkához és takarítandó felülethez. Ha ecettel kevered (1:1:1 arányban LOC:ecet:víz) a legjobb vízkőoldót kapod meg. Ja, és környezetbarát minősítésben AAA kategóriás!!! A ruhák öblítéséhez én is 10%-os ecetet használok, a mosódió nekem se jött be, a férjem olajos munkásruháit egyébként a drága kategóriások sem "érinthetik", így ez ügyben én is tanácstalan vagyok.(Mert hiába tudom, hogy kimostam, azért a szemem nem hisz a szürke foltoknak...)

    VálaszTörlés
  6. Szia Irén!

    Neked is köszönöm a tanácsot, mert ha már nekiállok nem csak a mosásnál szeretnék váltani, hanem mindenütt.

    Gyorsan gugliztam, most már azt is tudom, hogy hol keresem, sőt emlékszem gyerekkoromban voltak otthon amway-es termékek, de azt nem tudom van e még az ismeretségi körünkben olyan, aki ezzel foglalkozik. Na de erre van a Mindentmindenkirőltudónagyi:).

    VálaszTörlés
  7. Kedves Bergamott!

    Amit én használok: 1db 100 gr-os szappant
    (bármilyen: pipere,mosó...) lereszelek sajtreszelőn. Kevés vízzel felteszem főni, amíg teljesen egynemű nem lesz. Ekkor felöntöm annyi vízzel, hogy kb. 3 liter legyen, és beleteszek - kevés hűlés után - kb. 2 dl mosószódát. Ettől elkezd besűrűsödni, nem kell megijedni. Ekkor átrakom a páromtól erre a célra kapott zárható tetejű kb.5 l-es műanyag vödörbe. Egy mosáshoz kb. 150 ml-t használok. Meg vagyok vele elégedve. Ha illatos a szappan, a mosószer is az lesz, persze kevésbé mint a boltiak. Öblítőnek ecetet használok. Ha valami nagyon koszos, mosás előtt áztatom kevés mosószódával vagy szódabikarbónával.
    Ági

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm ezt is Ági!

    Az előzőekkel elbuktam, mert volt amit nem sikerült beszerezni, pedig ismerőst kerestem a DM-ben (így szégyenszemre Persil tablettát használok most), és csak folyamatban van a találka az ismerős, ismerősének az ismerősével, aki Amway termékeket árul.

    A Te receptedhez viszont csak a tároló edény hiányzik, de majd szólunk Papának, mert efféle kincsekkel tele van nála a sufni:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...