Oldalak

Címkék

5.-ben (2) 6. osztály (2) ajándék (10) ajánló (39) algoritmus (3) állandó madarak (6) állati (18) angol (10) anyák napja (3) az úgy volt... (73) befőzés (1) bibliai (1) biológia (1) buék (2) comenius logo (2) csere (14) cseréljünk (6) csináld magad (2) díj (1) egészség (1) egyéb piac (1) emlékhely (1) ének-zene (10) évfüzér (33) fabrika (112) farsang (5) feladvány (1) fizika (8) foglalkozások (3) fonalas (12) főnév (1) geometria (7) gyereknap (1) gyereknevelés (2) gyerekszáj (62) gyöngyszövés (1) hajtogatás (1) háztartástan (8) helyesírás (8) helyesírás füzet (1) hittan (9) hivatalos (3) hóember (7) hogy mik vannak (1) horgolt (41) hulladékból (13) humor (2) húsvét (6) idézet (1) igék (2) így tanulunk mi (2) informatika (13) irányok (2) írás (15) irodalom (4) j/ly (2) játék (17) játékpiac (4) jeles napok (51) karácsony (6) katica (1) kémia (2) kirándulás (1) kirigami (6) kísérlet (8) konzervgyár (2) Koppány mesék (1) kotta (11) köd (1) könyvajánló (9) környezetismeret (35) körző (1) kötelező olvasmány (10) kötés (1) kötőgép (1) kötőkerék (6) közlekedés (3) közmondás (1) kresz (1) krónika (8) lapoc (1) lapozó (33) lapozó lépésről-lépésre (3) lapozó piac (17) lapozós hulladék (2) leírás (41) letöltés (1) letölthető (61) levélhullás (2) logika (2) madarak (1) magyar (7) matek (22) matematika (38) matka (22) méh (1) mese (12) Miért szeretem? (2) mikulás (2) minta (2) mókacagás (3) napirend (1) négyszögek (1) nemezelés (4) népdal (1) novella (13) nőnap (1) nyelvtan (17) nyúl (1) oktatótáblácska (2) olvasókönyv szülőknek (4) otthonoktatás (2) ősz (3) ötletkaptár (1) pálcikás szövő (1) paleo (2) programozás (2) rajz (9) recept (12) római számok (2) rovás (8) rózsaablak (1) saját minta (15) sapka minta (1) suliváró (4) szív (2) szófajok (5) szorzás (12) szótárlap (2) szövés (1) találós (5) tanulda (18) tavasz (1) technika (33) tél (4) természetismeret (7) tervbevéve (1) tipp (5) tollbamondás (1) töri (2) törtek (3) történelem (1) tréfa (2) tuti (1) udvari játékok (4) ügeskedd (2) ügyeskedd (70) varázsfazék (5) váróban (5) varrás (3) vers (47) versek (4) verstanulás (2) vicc (2) virág (1) vizsga (4) vonalzó (1)

FONTOS!

Ha hozzászólsz egy régebbi bejegyzéshez, nem feltétlenül veszem észre. Ha valamit biztosra szeretnél, hogy eljusson hozzám, írj e-mailt!

2011. október 31., hétfő

Római számok lapozó


Zs. „ki nem állhatja” a római számokat. Mit mondhatnék, nem csodálom. Szerintem ennek egyik oka, hogy rossz helyen jön elő vele a matematika könyvünk (bár meg kell hagyni, legalább érdekesen tárgyalja). Én személy szerint a könyv végére hagynám, addigra elvileg, elég magabiztos lesz a gyerek a hindu-arab számírást illetően, és nem két különböző rendszert kellene egy időben elsajátítania.

Hogy feldobjuk egy kicsit a római számírás témát, gondoltam készítsünk lapozót. A nyomtatott szöveg jó része „kiskapitálisként” van megformázva. Így Zs. ki tudta keresni, azokat a betűket, amelyek római számként is szerepelhetnek, így mindegyik saját színt kapott, ami több helyen is megjelenik a lapozóban.



A lapozót 4 részre osztottuk.




Római számírás: egy kis elmélet, javarészt a könyvet használva forrásként.
/Itt van két formai hiba is :-o, a letölthető verzióban már javítva vannak/





Hol találkozhatunk római számokkal? Ez rész azt szolgálja, hogy kiderüljön mi hasznunkra lehet, ha ismerjük a római számírást.



Érdekesség, játék: megmutatja, hogy „borzalmas” dolgokkal is játszhatunk jót, és lehet bennük valami érdekes, ami után nyomozhatunk.

A fenti táblázat segítségével nyomoztuk ki, hogy a római számok között van e olyan, mint a hindu-arab számok között a 6/9. Mivel ez akár "uncsi" is lehet egyenként, rá kellett jönni, hogy melyik számok, amik azonnal kiesnek (pl. amiben "V" van, mert az fejjel lefelé sátor lesz...).  Sőt, kiderült, hogy vannak olyan számok, amiket megfordítva ugyanazt a számot kapjuk.

A másik játék egy sima memória, ahol a pár egyik felén római számok vannak a másik felén hindu-arab számok. Zs. kitalálta, hogy a római számokkal sorba rendezőset is játszani fog.




Fejtörők

Zs. vette észre, hogy elhibáztam a feladat készítést, mert a bal oldali oszlop 3. feladatának 2 megoldása is van.


47 megjegyzés:

  1. Kedves Bergamott! Nagyon szívesen megcsinálnánk mi is a lapozót. Kisfiam is nemrég tanulta a római számokat, és nagyon szereti. Kérlek, küldd el nekünk az anyagát. Köszönöm szépen!Anikó (htamas01@t-online.hu)

    VálaszTörlés
  2. Teljesen igazad van! Tényleg korán tanítja a másodikos könyv a római számokat! Most szembesülök vele az osztályban, elég lenne valóban akkor, amikor már kapásból bontjuk a kétjegyű számokat mindenfelé. Köszönöm az ötleteket!

    VálaszTörlés
  3. Mi is kérnénk a lapozót és köszönjük az újabb ötletet!
    kojudi kukac gmail pont com

    VálaszTörlés
  4. Szeretnék én is egy lapozót! :)
    Tanítványaimmal szakkörön elkészítettük a Mazsola lapozót is,nagy sikere volt. Köszönöm.
    terjeki.marti@t-online.hu

    VálaszTörlés
  5. Kedves Bergamott! Szeretnénk mi is elkészíteni a római számos lapozót, a Mazsolásat nagy sikerrel adtuk le olvasónaplóként, tanító nénik csodálatától övezve, amit ezúton is tolmácsok! e-mail címünk: agnes.kerekeskukacvasarhely.hu Köszönjük!

    VálaszTörlés
  6. Elküldtem a megadott emailekre a lapozót. Jó munkát! :)

    VálaszTörlés
  7. Kedves Bergamott!

    Én is szeretném majd elkészíteni ezt a lapozót, kérlek küld el nekem is! Köszönet érte!
    Jutha andraska.judit@gmail.com

    VálaszTörlés
  8. Kedves Bergamott! Én is szeretnék kérni a lapozóból. Söt, ha még lehetséges, akkor a Mazsolás lapozót is szeretném elkérni töled. Elöre is nagyon köszönöm!
    ildiko.szarvas@googlemail.com

    VálaszTörlés
  9. Jutha: küldtem.

    Ildikó: Neked is, Mazsolát is:).

    VálaszTörlés
  10. Kedves Bergamott!
    A kis keresztlányom most másodikos, vele szeretném elkészíteni a lapozót. Köszönöm szépen!
    Megkaptam a Mazsolát, köszönöm azt is!

    VálaszTörlés
  11. Előző folytatása: christa12@freemail.hu
    Kriszta

    VálaszTörlés
  12. Örülök, hogy rátaláltam a blogodra!
    Remek ötleteid vannak, így könnyű megszerettetni a matematikát is!
    Kérlek, küldd el címemre a lapozót!
    Köszönettel: miliczangi@gmail.com

    VálaszTörlés
  13. Kerlek szepen,kuldd el nekem is a lapozot!Koszonom;z.kitta@hotmail.com

    VálaszTörlés
  14. A lapozót azoknak küldöm el, akik feliratkoztak a Rendszeres olvasóim közé (vagy személyes ismerősöknek, ha be tudom azonosítani, illetve olyanoknak, akik „névtelenek”, de már megosztották velem a véleményüket korábban is). Azért döntöttem így, mert például a madaras memóriakártyámat több, mint ezren töltötték le, és tíz körüli azoknak a száma, akik megköszönték vagy visszajeleztek. A legtöbb ilyen dolog elkészítéséhez jó pár napra van szükség, és ha már megosztom, jólesne valamiféle visszajelzés.

    Ha már meghoztam ezt a döntést, kitartok mellette (annak ellenére, hogy nem akarok senkit megbántani), mert igazságtalan lenne, a többiekkel szemben, na meg persze a célomat sem érném el vele.

    Hogyha valakit nem sikerül azonnal beazonosítanom és a fenti csoportba tartozik, attól elnézést kérek, szóljon, és azonnal küldöm.

    VálaszTörlés
  15. Szia!

    Nagyon megköszönném, ha elküldenéd nekem is a lapozót. Rendszeresen olvasom a fórumot, megkértem a férjemet, csináljon Google fiókot nekem, így már fel is iratkoztam a rendszeres olvasóid közé.

    Gratulálok a bloghoz, nagyon jó, és nagyon tetszik!

    Köszi:
    Heni

    VálaszTörlés
  16. Szia Heni!

    Lefelejtetted az email címed. Amint megadod itt vagy a bergamott@gmail.hu-n azonnal küldöm.

    Köszönöm a kedves soraid:)

    VálaszTörlés
  17. Szia!

    Bocsánat...

    henike_77@freemail.hu

    Köszönöm!
    Heni

    VálaszTörlés
  18. Nem történt semmi:) Már el is küldtem.

    VálaszTörlés
  19. Szia!

    Én is szeretném a lapozót elkérni ha lehet mind a kettőt. Ahogy a képen láttam nagyon jól összegezi és rendszerezi az információkat. Ügyes vagy :)
    Köszönöm. Gabi
    szepy@oroscom.hu

    VálaszTörlés
  20. Szia Gabi!

    Igyekszik az ember:)! Elküldtem mindkettőt.

    VálaszTörlés
  21. Köszönöm szépen ma néztem, átjött!
    Puszi

    VálaszTörlés
  22. Kedves Bergamott! Szeretném elkérni tőled ezt a lapozót. Köszönöm. Abigail
    boggay@citromail.hu

    VálaszTörlés
  23. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  24. Kedves Bergamott!
    Ma találtam rá az oldaladra, amit nagyon jónak tartok. Kimondottan tetszenek a lapozóid. Remélem, nem tűnik tolakodásnak, de el tudnád küldeni nekem a lapozóidat? Tanítónő vagyok, és a tanítványaimmal szeretnék hasonlókat készíteni, és a te munkáid annyira fantasztikusak, hogy jók lennének kiindulási pontként. viragne.icu@freemail.hu

    VálaszTörlés
  25. Kedves Bergamott!
    Nemrég találtam rá az oldaladra és nagyon tetszik. Rengeteg hasznos ötletet sikerült összegyűjtened, talán mondhatom, hogy minden olvasód örömére. Nagyon megköszönném, ha nekem is elküldenéd a lapozóidat. Előre is köszönöm válaszodat és az eddigi munkádat is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!

      Két dologra van még szükség, ahhoz, hogy elküldjem :).

      1. Légy a Rendszeres olvasók listán
      2. Email cím, ahova küldhetem

      :)

      Törlés
  26. Kedves Bergamott!
    Mi csak mostanában lettünk lapozó és lapbook "őrültek" a fiaimmal, szeretném tudni, hogy már csak vásárolni lehet a lapozók közül? Ez a római számos nagyon érdekelne, de más is van, ami tetszik :)
    Válaszodat előre is köszönöm!
    edit.hadhazi@mailbox.hu
    üdv. Edit

    VálaszTörlés
  27. Kedves Bergamott!
    Régi lapbook-mániás vagyok, de a római számok még nem jutottak eszembe.
    Gratulálok hozzá!

    VálaszTörlés
  28. Szia.Ha lehet akkor énis szeretném ezt nagyon jó kis segitséget.
    Köszönöm.
    molnarneorsi@gmail.com

    VálaszTörlés
  29. Most talaltam ra erre a jo kis lapozora! Szuper! Kerhetnem en is?
    Koszonom! :)
    bodis.beata@yahoo.com

    VálaszTörlés
  30. Most talaltam ra erre a jo kis lapozora! Szuper! Kerhetnem en is?
    Koszonom! :)
    bodis.beata@yahoo.com

    VálaszTörlés
  31. KEdves kolléga! Nagyra értékelem a munkádat, és hogy megosztod velünk!!!
    Nagy segítség lesz nekem is - aki fejlesztő matematikát tanítok 3-7 osztályokban.
    Köszönettel:
    bgy777]@gmail.com

    VálaszTörlés
  32. Kedves Bergamott!
    Szeretném én is elkérni a római számos lapozót! Nagyon szépen köszönöm!

    VálaszTörlés
  33. Kedves Bergamott! Én is szeretném elkérni a római számos lapozót, amennyiben lehetséges még! Nagyon szépen köszönöm! (szemeredit@gmail.com)

    VálaszTörlés
  34. Kedves Bergamott. Nagyon szépen elkérném a lapozó anyagát, ha lehet. Köszönöm szépen. andrea.szomolai@gmail.com

    VálaszTörlés
  35. Kedves Bergamott! Lapozótok életmentő lenne...! :) Tanítói oldalról, és diák oldalról is! No és akkor a megkönnyebbülni vágyó szülőket nem is említettem! Segíts kérlek! Küldd el nekünk római kincsedet! apanczel@citromail.hu
    Nagyon-nagyon köszi!
    Éva néni, a 3.a tanítója és az egész osztály

    VálaszTörlés
  36. Kedves Bergamott! Én is szeretném az idén elkészíteni az osztályommal, elküldenéd a lapozót nekem is nyomtatható formában? tunkle47@gmail.com Hálás köszönettel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bergamott!
      Nem kaptam választ tőeld, várhatom-e még a római számos lapozgatót?
      Üdv Tünde

      Törlés
  37. Kedves Bergamott! Mi is szeretnénk megcsinálni a lapozót az osztályommal, el tudnád küldeni nekem nyomtatható formában? pap.emilia2@gmail.com
    Köszönettel:Pap Emília

    VálaszTörlés
  38. Szeretném en is elkerni: gazdaganita1979@gmail.com

    VálaszTörlés
  39. Szép napot! Harmadikosokkal szeretnénk elkészíteni a lapozót! Hálás köszönet, ha elküldenéd! kzsi77@yahoo.com

    VálaszTörlés
  40. mi is harmadikososk vagyunk. Elküldöd ide is?
    csontimelinda1@gmail.com

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...