Oldalak

Címkék

5.-ben (2) 6. osztály (2) ajándék (10) ajánló (39) algoritmus (3) állandó madarak (6) állati (18) angol (10) anyák napja (3) az úgy volt... (73) befőzés (1) bibliai (1) biológia (1) buék (2) comenius logo (2) csere (14) cseréljünk (6) csináld magad (2) díj (1) egészség (1) egyéb piac (1) emlékhely (1) ének-zene (10) évfüzér (33) fabrika (112) farsang (5) feladvány (1) fizika (8) foglalkozások (3) fonalas (12) főnév (1) geometria (7) gyereknap (1) gyereknevelés (2) gyerekszáj (62) gyöngyszövés (1) hajtogatás (1) háztartástan (8) helyesírás (8) helyesírás füzet (1) hittan (9) hivatalos (3) hóember (7) hogy mik vannak (1) horgolt (41) hulladékból (13) humor (2) húsvét (6) idézet (1) igék (2) így tanulunk mi (2) informatika (13) irányok (2) írás (15) irodalom (4) j/ly (2) játék (17) játékpiac (4) jeles napok (51) karácsony (6) katica (1) kémia (2) kirándulás (1) kirigami (6) kísérlet (8) konzervgyár (2) Koppány mesék (1) kotta (11) köd (1) könyvajánló (9) környezetismeret (35) körző (1) kötelező olvasmány (10) kötés (1) kötőgép (1) kötőkerék (6) közlekedés (3) közmondás (1) kresz (1) krónika (8) lapoc (1) lapozó (33) lapozó lépésről-lépésre (3) lapozó piac (17) lapozós hulladék (2) leírás (41) letöltés (1) letölthető (61) levélhullás (2) logika (2) madarak (1) magyar (7) matek (22) matematika (38) matka (22) méh (1) mese (12) Miért szeretem? (2) mikulás (2) minta (2) mókacagás (3) napirend (1) négyszögek (1) nemezelés (4) népdal (1) novella (13) nőnap (1) nyelvtan (17) nyúl (1) oktatótáblácska (2) olvasókönyv szülőknek (4) otthonoktatás (2) ősz (3) ötletkaptár (1) pálcikás szövő (1) paleo (2) programozás (2) rajz (9) recept (12) római számok (2) rovás (8) rózsaablak (1) saját minta (15) sapka minta (1) suliváró (4) szív (2) szófajok (5) szorzás (12) szótárlap (2) szövés (1) találós (5) tanulda (18) tavasz (1) technika (33) tél (4) természetismeret (7) tervbevéve (1) tipp (5) tollbamondás (1) töri (2) törtek (3) történelem (1) tréfa (2) tuti (1) udvari játékok (4) ügeskedd (2) ügyeskedd (70) varázsfazék (5) váróban (5) varrás (3) vers (47) versek (4) verstanulás (2) vicc (2) virág (1) vizsga (4) vonalzó (1)

FONTOS!

Ha hozzászólsz egy régebbi bejegyzéshez, nem feltétlenül veszem észre. Ha valamit biztosra szeretnél, hogy eljusson hozzám, írj e-mailt!

2012. augusztus 27., hétfő

Tollbamondás


Összegyűjtöttem pár tollbamondás szöveget, 3 osztályos verseny feladatok.

1. Tollbamondás
Az üde tavaszi lombok alatt dalol a bájos fülemüle. Jókedvű füttyétől naphosszat zeng az erdő. A legszebben éneklő madár, a dal királyának is nevezik. Tojásrakás előtt trilláját még éjszaka is hallani. Főképp olyan helyeken fészkel, ahol biztonságos rejtekhely kínálkozik számára. Kedveli a patakok, tavak menti ligeteket. Régi otthonát évről évre felkutatja. A pelyhes fiókák legtöbbször ott nevelkednek, ahol szüleik bölcsőjét is ringatta a pajkos szél.

2. Tollbamondás
Hunor és Magyar az egyik napon vadászatra indult. Már órák óta lovagoltak a dús füvekkel borított pusztán, de nem találtak egyetlen nemes vadat sem. Hatalmas területet bejártak, ismeretlen tájakra is elvetődtek. Hirtelen egy csodálatos gímszarvas bukkant elő az erdő sűrűjéből. A két testvér nyomban üldözőbe vette a fejedelmi állatot. Sokáig kergették, de nem tudták elejteni. Újra és újra nyomát vesztették. Végül örökre eltűnt a szemük elől.

3. Tollbamondás: Szegedi népszokások
Az ember ősidők óta hisz a víz tisztító erejében.  Nagyszombat hajnalán a szegedi lányok szótlanul megfürödtek a Tiszában. A folyó vizétől megtisztulva várták a húsvétot. Az volt a hiedelem, hogy így nem fog rajtuk semmiféle egészségrontó igézés. Fürdés után a fűzfák lombsátra alatt fésülködtek meg, hogy szép hosszú legyen a hajuk. Te ismersz-e vízzel kapcsolatos népszokásokat?

4. Tollbamondás: Nemzeti kincseinkről
Helységeinkben több helyen várromok, egykor híres erősségek maradványai várják a kirándulókat. Esztergomban a Szent István, Visegrádon a Mátyás korában épült királyi palota megmaradt részei, Nagyvázsonyban a törökverő Kinizsi Pál vára található. Drégely várát Szondi György serege, Eger várát Dobó István vitézei védték. Gyönyörű kilátás nyílik Visegrád, Csesznek, Salgó és Füzér várának romjairól a környező hegyvidéki tájra. Hegyeinkben egészséges levegő, szebbnél szebb természeti tájak gazdag változatossága várja a kirándulókat. Túrák alkalmával óvjátok az erdők, a rétek, a patakok tisztaságát, az ott élő növényeket és állatokat!

5. Tollbamondás: A kis herceg /részlet/
–- Légy szíves, szelídíts meg! – mondta a róka.
– Kész örömest – válaszolta a kis herceg –, de nem nagyon érek rá. Barátokat kell találnom, és annyi mindent meg kell ismernem!
– Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelídített – mondta a róka. – Nem érnek rá, hogy bármit is megismerjenek. Az embereknek nincsenek is barátaik. Ha azt akarod, hogy barátod legyen, szelídíts meg engem!
– Jó, jó, de hogyan? – kérdezte a kis herceg.
– Sok-sok türelem kell hozzá – felelte a róka. – Először leülsz szép, tisztes távolba tőlem, úgy, ott a fűben. Én majd a szemem sarkából nézlek, te pedig nem szólsz semmit. A beszéd csak félreértések forrása.

6. Tollbamondás
Sütött a pék egyszer egy óriási kalácsot. Szép pirosra, ropogósra sült. Elvitte az erdőbe, hogy a legjobb erdei állatnak adja. Találkozott a borzzal. A borz meglátta a kalácsot, és így szólt: Jaj, de finom, friss kalácsod van! Ugyan hová viszed? Nos, szerinted kinek adhatnám? – kérdezte a pék. Ó, csakis nekem! – kiáltotta a borz.

7. Tollbamondás
Amikor Mátyás király trónra lépett, Frigyes császár azonnal hadat indított ellene. A német sereghez csatlakozott két magyar főúr, Zsigmond gróf és Újlaki Miklós. Mátyás király Nagy Simon kapitányt indította útra a császár serege ellen. A német túlerővel szemben Nagy Simon serege meghátrált.

8. Tollbamondás
Magyarország fővárosa Budapest. A Duna két partján fekszik. A barátnőm Győrben lakik a Rába partján. Gyakran jár a szüleivel evezni a Dunára és a Rábára. Ha a fővárosba jön, elviszem a Gellérthegyre, mert onnan nagyon szép a kilátás. Anna szülei Pécsre utaznak. Ők a Mecsek legnagyobb pontjára a Zengőre szeretnének feljutni. Bátyám a nyarat a vízparton tölti.

9. Tollbamondás
Ma érkezik a barátnőm Miskolcról. Egy macit fogok neki venni ajándékba. Másnap reggeli után elsétálunk a Dunához. Megnézzük a Lánchidat is. Hajóval kirándulunk Visegrádra. Erdei ösvényen sétálunk fel a várig. Remélem, hogy az új cipőm kényelmes lesz. Ági szeretné megnézni a Hősök terét és a Szépművészeti Múzeumot. Innen elsétálunk az Operaházhoz.

10. Tollbamondás
A Tisza felett sirályok szállnak. A túlsó parton két gólya köröz. Julcsi és Marcsi őket nézi. Bárcsak közelebb jönnének! Mellettük ugrándozik Néró kutyájuk is. Néró nyáron gyakran úszik a folyóban.

11. Tollbamondás
Beborult az ég. Hatalmas felhők gyülekeznek. A szél egyre erősebben fúj. Már rázza, tépázza a fákat. Óriási vihar lesz. Dörög, villámlik. Hirtelen megered az eső. Ömlik, mintha dézsából öntötték volna. Bárcsak hamar elállna!

12. Tollbamondás
A széncinegék a harkályok vájta üregek mellett szívesen foglalják el a mesterséges odúkat is. Tavasztól őszig rovarokat fogyasztanak. Fiókáikat elsősorban a lombozatban élő puha hernyókkal etetik. Hazánkban a Dunántúlon a legsűrűbb, az Alföldön a legritkább a széncinegék állománya.

3 megjegyzés:

  1. Köszi, ezek most jól jöttek az ismétléshez, gyakorláshoz!
    andi

    VálaszTörlés
  2. Csak azt szeretném hozzáfűzni (remélem átadod), hogy

    "Szíves elnézésedet kérem G.!" :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...