Oldalak

Címkék

5.-ben (2) 6. osztály (2) ajándék (10) ajánló (39) algoritmus (3) állandó madarak (6) állati (18) angol (10) anyák napja (3) az úgy volt... (73) befőzés (1) bibliai (1) biológia (1) buék (2) comenius logo (2) csere (14) cseréljünk (6) csináld magad (2) díj (1) egészség (1) egyéb piac (1) emlékhely (1) ének-zene (10) évfüzér (33) fabrika (112) farsang (5) feladvány (1) fizika (8) foglalkozások (3) fonalas (12) főnév (1) geometria (7) gyereknap (1) gyereknevelés (2) gyerekszáj (62) gyöngyszövés (1) hajtogatás (1) háztartástan (8) helyesírás (8) helyesírás füzet (1) hittan (9) hivatalos (3) hóember (7) hogy mik vannak (1) horgolt (41) hulladékból (13) humor (2) húsvét (6) idézet (1) igék (2) így tanulunk mi (2) informatika (13) irányok (2) írás (15) irodalom (4) j/ly (2) játék (17) játékpiac (4) jeles napok (51) karácsony (6) katica (1) kémia (2) kirándulás (1) kirigami (6) kísérlet (8) konzervgyár (2) Koppány mesék (1) kotta (11) köd (1) könyvajánló (9) környezetismeret (35) körző (1) kötelező olvasmány (10) kötés (1) kötőgép (1) kötőkerék (6) közlekedés (3) közmondás (1) kresz (1) krónika (8) lapoc (1) lapozó (33) lapozó lépésről-lépésre (3) lapozó piac (17) lapozós hulladék (2) leírás (41) letöltés (1) letölthető (61) levélhullás (2) logika (2) madarak (1) magyar (7) matek (22) matematika (38) matka (22) méh (1) mese (12) Miért szeretem? (2) mikulás (2) minta (2) mókacagás (3) napirend (1) négyszögek (1) nemezelés (4) népdal (1) novella (13) nőnap (1) nyelvtan (17) nyúl (1) oktatótáblácska (2) olvasókönyv szülőknek (4) otthonoktatás (2) ősz (3) ötletkaptár (1) pálcikás szövő (1) paleo (2) programozás (2) rajz (9) recept (12) római számok (2) rovás (8) rózsaablak (1) saját minta (15) sapka minta (1) suliváró (4) szív (2) szófajok (5) szorzás (12) szótárlap (2) szövés (1) találós (5) tanulda (18) tavasz (1) technika (33) tél (4) természetismeret (7) tervbevéve (1) tipp (5) tollbamondás (1) töri (2) törtek (3) történelem (1) tréfa (2) tuti (1) udvari játékok (4) ügeskedd (2) ügyeskedd (70) varázsfazék (5) váróban (5) varrás (3) vers (47) versek (4) verstanulás (2) vicc (2) virág (1) vizsga (4) vonalzó (1)

FONTOS!

Ha hozzászólsz egy régebbi bejegyzéshez, nem feltétlenül veszem észre. Ha valamit biztosra szeretnél, hogy eljusson hozzám, írj e-mailt!

2012. szeptember 24., hétfő

A körmöcskéről



Betti jutatta eszembe, hogy jól jöhet egy bejegyzés róla, hogy segítsek képbe jönni azoknak, akik még nem használták, illetve vásárlás előtt vannak.

Milyen néven keressük?

Sokféleképpen nevezik, a leggyakrabbam körmöcskének hallottam eddig. Egyéb nevei: szarvacska, kötőmarcsa, francia karkötő készítő, bástya, kötőbaba, hurkakötő, (most ennyi ugrott be, ha valaki tud még mást is írja meg :))

Magyar nyelvű oldalakon nem sok ötlet van a felhasználásához, így ajánlom keresőszavaknak a következőket: Strickliesel, Knitting doll, Tricotin, Puniken.

Hol szerezhetjük be?

Játék és kreatív hobbi boltokban, kirakodós vásárokban. A játékboltokban külön francia karkötőkészítő néven fut a SES kiadásában, ezek általában baba alakúak (ezer forint feletti áron), vagy kötő eszközök kísérőjeként (ezek a készletek pedig több ezres áron).

Kreatív hobbi boltokban és vásárokban pedig a fa változathoz juthatunk hozzá jó eséllyel (400 forinttól kezdődő áron).


Milyet használunk, mik a tapasztalataink?


Nekünk ilyen körmöcskéink vannak. A bal szélső kettő volt kötőszett része.


Ez a barbie-s a darálós kötőgéphez volt, és ő a körmöcskéink Góliátja. Ehhez 8-as kötőtűhöz ajánlott fonalat használunk. Zs., aki nem mondható a körmöcskézés bajnokának (10 centinél tovább nemigen köti le) ezzel egy este nekiült és 10 dkg fonalból készített hurkát. Nagyon lazacsajos sál lett belőle nekem.

Mellette a babaalakú rózsaszín a kötődeszkához volt, de használhatatlan, mert a korona ágai nincsenek eldolgozva, élesek és szaggatják a fonalat.



A kertésznadrágos és gomba alakú az, ami francia karkötők készítő néven fut. Ezekhez én a hímzőfonalakat ajánlanám, vagy legfeljebb a catania vastagságút. Ráadásul a belseje ennek is szaggatja eleinte a fonalat, mert nincs rendesen megcsiszolva.


Ezzel is lehet fonalból hurkát készíteni, de ez igazából gyöngyhurkákhoz való.


Ezek itthon a legelterjedtebb változatok. Náluk sem pazarolják az időt az alapos csiszolásra, de az első pár munka alatt szép simára kopik, és a fonalat sem nyírja utána már. Jobban szeretem, mint a baba alakú változatokat, mert ezekkel vastagabb fonal is hurkásítható.




7 megjegyzés:

  1. Húha, rég volt már, hogy olvastam valamit, és nem értettem teljesen, és az is inkább idegen nyelven történik velem, de itt most maradta sötét foltok.
    Mutatnál egy lazacsajos sálat, egy francia karkötőt, hogy milyen a catania vastagságú fonal, és mi az a gyöngyhurkolás????? :(

    Köszi,
    G.

    VálaszTörlés
  2. A célja ennek a bejegyzésnek az eszközök bemutatása, nem pedig a vele készült dolgoké, de azért kisegítelek.

    A lazacsajos sál egy 2 m körüli sima lila hurka, ami attól lett laza csajos, ahogy Zs. a nyakamba tekerte.

    'Francia karkötő készítő' ez az egyik neve. A 'french knitter'-t fordították "francia karkötő készítőnek", egy témában járatlan fordító adhatta neki ezt a magyar nevet. Mellesleg a dobozán sem találsz karkötőről képet.

    A keresőbe: Schachenmayr Catania, és sok-sok ilyen fonal előjön, egyébként fonalboltban, ha ennyit mondasz simán értik.

    Félre olvastad! Nem gyöngyhurkolásról írtam, hanem gyöngyHURKÁRÓL. A gyöngyhurka már a hogyan "használjukhoz" tartozik többek közt ezért is nem került ide.

    VálaszTörlés
  3. Ez megint egy nagyon köszönöm bejegyzés! :-) De jó lett volna, ha a boltban az eladó, csak a fele infót tudta volna! :-)
    Azóta elkészültem két sál megkötőjével. A csomagoláson található kép alapján rájöttem, hogy vannak még problémáim az életben, mert az ábrák alapján véletlenül sem sikerült elkezdeni.
    Találtam ez videót a jutyubon, azzal sikerült nekifogni, de nekem valami rejtélyes oknál fogva felakad a kezdő sor a körmöcskékre, a ledolgozott sorok folynak belülre és így duplán "folyik" ki alul a madzag. A végén szét kell húznom a "csövet". Vagy ennek így kell üzemelnie?
    Egyébként jó, a célnak megfelel (bár most nem volt szerencsés a fonalválasztás), csak furcsa ez a kettősség.

    VálaszTörlés
  4. Majd megmutatod?

    Elvileg jön ki rendesen, mint a hurkatöltéskor a hurka, csak töltelék nélkül :).

    Velem ilyen akkor történt, amikor a 8 ágúval akadtam először össze. Én háromszor nekikezdtem, majd a "sarokba vágtam". Hetekkel később meg jött ki rendesen. Szóval az is lehet, hogy valami paranormális dolog :).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nnna, hát én is pont egy 8ágúba akadtam bele! :-)
      Nekem is volt sutba vágós fázis, de mivel mostanság gyakoroljuk a Leányzóval a nem adom fel, újra próbálom, kitartó vagyok mantrákat... példát kellett mutatnom. (Nem is értem, miért csodálkozunk olykor, hogy hisztiznek a gyerekek, ha nem sikerül valami! :-) )
      Még be kell varrnom, de majd mutatom.

      Törlés
  5. Körmöcske ALDI-ba is szokott lenni!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...