Oldalak

Címkék

5.-ben (2) 6. osztály (2) ajándék (10) ajánló (39) algoritmus (3) állandó madarak (6) állati (18) angol (10) anyák napja (3) az úgy volt... (73) befőzés (1) bibliai (1) biológia (1) buék (2) comenius logo (2) csere (14) cseréljünk (6) csináld magad (2) díj (1) egészség (1) egyéb piac (1) emlékhely (1) ének-zene (10) évfüzér (33) fabrika (112) farsang (5) feladvány (1) fizika (8) foglalkozások (3) fonalas (12) főnév (1) geometria (7) gyereknap (1) gyereknevelés (2) gyerekszáj (62) gyöngyszövés (1) hajtogatás (1) háztartástan (8) helyesírás (8) helyesírás füzet (1) hittan (9) hivatalos (3) hóember (7) hogy mik vannak (1) horgolt (41) hulladékból (13) humor (2) húsvét (6) idézet (1) igék (2) így tanulunk mi (2) informatika (13) irányok (2) írás (15) irodalom (4) j/ly (2) játék (17) játékpiac (4) jeles napok (51) karácsony (6) katica (1) kémia (2) kirándulás (1) kirigami (6) kísérlet (8) konzervgyár (2) Koppány mesék (1) kotta (11) köd (1) könyvajánló (9) környezetismeret (35) körző (1) kötelező olvasmány (10) kötés (1) kötőgép (1) kötőkerék (6) közlekedés (3) közmondás (1) kresz (1) krónika (8) lapoc (1) lapozó (33) lapozó lépésről-lépésre (3) lapozó piac (17) lapozós hulladék (2) leírás (41) letöltés (1) letölthető (61) levélhullás (2) logika (2) madarak (1) magyar (7) matek (22) matematika (38) matka (22) méh (1) mese (12) Miért szeretem? (2) mikulás (2) minta (2) mókacagás (3) napirend (1) négyszögek (1) nemezelés (4) népdal (1) novella (13) nőnap (1) nyelvtan (17) nyúl (1) oktatótáblácska (2) olvasókönyv szülőknek (4) otthonoktatás (2) ősz (3) ötletkaptár (1) pálcikás szövő (1) paleo (2) programozás (2) rajz (9) recept (12) római számok (2) rovás (8) rózsaablak (1) saját minta (15) sapka minta (1) suliváró (4) szív (2) szófajok (5) szorzás (12) szótárlap (2) szövés (1) találós (5) tanulda (18) tavasz (1) technika (33) tél (4) természetismeret (7) tervbevéve (1) tipp (5) tollbamondás (1) töri (2) törtek (3) történelem (1) tréfa (2) tuti (1) udvari játékok (4) ügeskedd (2) ügyeskedd (70) varázsfazék (5) váróban (5) varrás (3) vers (47) versek (4) verstanulás (2) vicc (2) virág (1) vizsga (4) vonalzó (1)

FONTOS!

Ha hozzászólsz egy régebbi bejegyzéshez, nem feltétlenül veszem észre. Ha valamit biztosra szeretnél, hogy eljusson hozzám, írj e-mailt!

2013. április 29., hétfő

Ez most komoly?

A Libritől kapott hírlevélben hívják fel a figyelmet egy "csodakönyvre". Csak "jó lehet", erre ti is rögtön rájöttök, ha elolvassátok a leírását.

Végre magyarul is olvashatjuk a kis vakond kalandjait, akinek a fejére csináltak!
A vakond szeretné kideríteni, ki volt a bűnös, és útja során sok-sok állattal ismerkedik meg a mezőn. Végül a legyek sietnek segítségére, hogy megoldja a rejtélyt...
A világ legnépszerűbb és legszebb kakis könyvét harminc nyelvre fordították le, és több millió kisgyerek nevetett felszabadultan rajta. Nevessetek ti is!



Ne értsetek félre, nálunk is van történet például Kádban hűsölő 6 hónapos és Az anyuka akinek a pólójára lőttek címmel, de mesekönyvben????

23 megjegyzés:

  1. Hát nem tudom... én egyenlőre ezeket a kaki-könyveket nem értem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a hírlevelet én is meg kaptam!!! Nem is tudtam,hogy van ilyen mese!!Vakondos meséket szereti a B.de azért ilyen még nem akadt a kezünkbe!!!

      Törlés
    2. Ez szerintem egy másik vakond.

      A klasszikus Kisvakondos mesekönyveket mi is szeretjük. :)

      Törlés
    3. Tudom,hogy ez másik vakond mese,de még akkor se láttam ilyet,!!B.most haragszik a vakondokra,mert feltúrták a földet ahová a babot ültette!!!!:(

      Törlés
    4. Állítólag csak addig van vakond, amíg kártevő van a földben, szóval hosszútávon megéri. Ez hátha egy kicsit megvigasztalja.

      Tavaly nekünk a már termő paradicsomot túrta körbe, szerencsére magának a paradicsomnak nem ártott.

      Törlés
  2. Valamelyik oldalon bele lehet lapozni, lehet hogy nagy hülyeség, de a hat évesemnek tetszett. (igaz az eredeti a boltban marad)

    Ildikó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt is belelehet lapozni!

      http://www.pagony.hu/lookinside.php?id=20432

      Persze, hogy tetszik nekik, az én lányom is kuncog azon, amikor elmesélteti, hogy szerencséltette szegycsont tájon telibe a pólómat pelenkázás közben, de nem hiszem, hogy egy mesekönyvet megér. Ti is s boltban hagytátok :).

      Törlés
  3. Már több blogban is felbukkant a téma. :)
    A 3-6 éves gyerekeknek van egy korszakuk, a bilihumor korszakának is nevezik, amikor elég kimondani a szót, hogy pisi-kaki-puki, és a fél ovis csoport dől a kacajtól. Ismerős, ugye?
    A felnőttek azonban nem szeretik ezt a témát, és a gyerekek egy pillanat alatt megértik, hogy erről nem illik beszélni a mi társadalmunkban. Sok gyerek aztán nem tud mit kezdeni ezzel a tmémával, tabuként kezeli. Szerintem ezt hivatott feloldani ez a könyv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Először is: Nagyon köszönjük az újabb matricákat!

      Nem tudom, lehet vaskalapos vagyok, de ez a könyv nekem már a ló túlsó oldala. Persze azt elismerem fontos, hogy bizonyos közegben természetesen tudjon ezekről beszélni az ember (pl orvosnál), de biztos, hogy az orvos nem fogja a saját mintáját (mint pl a lapozható oldalakban a ló) kirakni elénk, hogy az enyém ilyen na mutasd a te mintádat. :D

      Törlés
  4. A gyerekem egyik kedvenc konyve volt, igaz nekunk angolul volt meg. Eloszor a konyvtarbol hozta haza, aztan meg kellett venni, ugyanazt a konyvet nem adjak ki egymas utan kismillioszor. Azota persze kinott belole, de oda senkinek nem engedte adni, mint a legtobb kisgyerekeknek valo konyvet.
    Sztem tul kene lepni felnottkent bizonyos dolgokon es hagyni, h a gyerek azzal szorakozzon, amivel o szeretne, meg ha ez nekunk nem is annyira jon be.
    A konyv csudaszepen abrazolt, az angol szoveg cuki, a kaka meg elegge mindennapos esemeny (a mi eletunkben legalabbis).
    Igaz, en a renitens anya lehetek itt, nekunk megvolt a sved sorozatbeli kakis konyv meg a puncis, futyis, halalos stb. Nalunk nem sok tabu akadt mar regen sem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem meg valahol meg kell húzni a határt. Csak az a kérdés, hogy ki hol találja célszerűnek.

      Nálunk sincsenek tabuk, sőt! De nem emelünk mesekönyv szintre olyan témát, mint a kaki!

      Törlés
    2. Kitöröltem a kötekedésed, mert ez az én portám, és nyilván nem tűröm, hogy magaslóról lekezelően belerondíts.

      Megkérlek, hogy tartsd magad távol, amíg nem tanulsz egy kis jó modort.

      Törlés
  5. Nekünk is megvolt angolul. Gyereknek felolvasni nem volt fura, más felnőttnek beszélni a könyvről már igen. Nem is tudom, megvan-e még. A négyéves nagyon élvezné szerintem, de vele meg próbáljuk kerülni a témát, mert ha egyszer rákattan...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha angolul lenne, lehet elcsábulnék szimplán a nyelvgyakorlás végett! ;o)

      Törlés
  6. Belelapoztam a könyvbe, de nem is tudom. Jobban el tudnék képzelni (lehet, hogy van is) egy könyvet már akkor inkább a bacikról, vírusokról, szennyeződésekről. Nálunk sincs tabutéma, de nekem ez kicsit sokk.

    VálaszTörlés
  7. A könyv háziállatokról szól. Régebben teljesen normális volt, hogy egy gyerek ismerte ezeket az állati ürülékeket. Én is rendszeresen talalkoztam ezekkel gyerekkoromban. A mai gyerekek meg nem. A túlélő és nyomolvasó könyvekben is vannak fejezetek az állati ürülékekről, mert fontos tájékozódási pontok. Szerintem nincs benne semmi különös. Inkább az a szomorú, hogy annyira eltávolodtunk a természettől/természetestől, hogy ki lehet akadni egy ilyen könyvön:(

    Nekem inkább az erkölcsi tanulsága okoz gondot, mert a vakond ugyanazt teszi a kutyával, amit a kutya vele. Valami etikusabb véget is ki lehetett volna találni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Először is köszönöm, hogy ma a mocskolódás mellett kaptam normális ellenérvet is!

      Én csak a belelapozós változatot láttam, ott a nyuszi számonkérésénél megszakad a történet. A végéről ugyanaz a véleményünk (így, hogy már tudom mi az).

      Egy olyan könyvön nem akadnék ki, ahol az van, hogy pl itt van ez az állat, ezek és ezek a tulajdonságai/szokásai, ezt eszi, ez lett belőle. Mert ez még érdekes is. Amúgy az én lányom szereti az állatokat, és jó párat felismer széklet alapján.

      Ezzel a könyvvel van bajom. Valaki, valakit lesz@r, az nem megmosdik, hanem a fején ékességként cipeli, az útjába esőket gorombán leszólítja, stb... Na meg a vége, amit megírtál.

      Ne meg a lócitrom nem is olyan :).

      Törlés
  8. Nekünk is van egy kakis könyvünk, nemrég vettem a gyereknek, igaz, az természettudományos munka, na ott van egy-egy fejezet a köpeteknek és az ürülékeknek.
    Ezt a vakondos könyvet nem láttam, de abból, amit leírtál, azt gondolom, hogy én se venném meg a gyerekemnek.
    Ugyanakkor egyet értek azokkal, akik azt írják, hogy a széklet és egyebek a gyerekek számára teljesen hétköznapi dolgok (mint ahogy nekünk, felnőtteknek is, csak épp nem beszélünk róla).

    VálaszTörlés
  9. Szerintem, az a baj ezzel a könyvvel, hogy messze van attól, amit én értékes irodalomnak tartok. Meg lehet ideológizálni, hogy szegény gyerekekben így nem alakul ki szorongás + ismerjük meg, melyik állatnak, milyen az ürüléke (bár nem ismeretterjesztő színvonalúak a képek), de a kérdés az az, hogy tényleg azt szeretném, hogy a gyermekem azona történeten nevelkedjen fel, ki sz...t a kisvakond fejére? Számomra ez már annyira színvonaltalan, hogy minden "viccessége" ellenére nem túlzás. A rajzok sem jönnek be, és maga a történet sem. Szerintem, egy jó könyv gondolatokat ébreszt, segít a lelki (és egyéb) problémáinkat megoldani, megnevettet, elszomorít, elgondolkoztat. A kicsiknek való könyvek között is sok ilyen van (pl. Gráffaló). Miért kéne értéktelen szemetet adni a kezükbe? Nekünk, egyébként megvan, mert a drága sógornőm elküldte ajándékba a férjemnek, de szépen eldugtam. Persze, hogy a gyerekeimnek tetszene, de amíg rajtam múlik kihagyjuk az életünkből. Ami számomra igazán megdöbbentő az az, hogy egyrészt kiadták ezt a "mély" alkotást, másrészt, hogy ez bestseller lett.

    VálaszTörlés
  10. Tőlem kap egy igen-t ez a vakondos könyv. És a családom minden tagjától is egyet-egyet. Nekünk bejött, szerettük, poén volt. Igaz, nem is vártunk tőle többet. Eredetileg tabudöntögetésből vettem meg, hogy lássák a kisasszonyok, mindenről lehet beszélni (csak a mikor és a hogyan a nem mindegy). Én nem vártam sem természettudományos ismereteket, sem erkölcsi tanulságot, sem irodalmi élményt ettől a könyvtől, arra ott az a rengeteg másik. Legyünk őszinték, mi, felnőttek is nézünk limonádé filmeket és "olvasunk" olyan magazinokat, amiben több a kép, mint a betű.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Á, az úgy csalás! :)

      Szerintem ennek a könyvnek az az egyik nagy buktatója, ha a szülő nem veszi a fáradtságot erre a kiegészítésre amit hozzáfűztél: " (csak a mikor és a hogyan a nem mindegy)."

      ui.: Annyira sajnálom (veletek ellentétben gondolom), hogy lassan vége a mostani bejegyzés sorozatnak. Olyan jól szórakoztam, a kedvencem a parkolós lazafiú volt.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...