Oldalak

Címkék

5.-ben (2) 6. osztály (2) ajándék (10) ajánló (39) algoritmus (3) állandó madarak (6) állati (18) angol (10) anyák napja (3) az úgy volt... (73) befőzés (1) bibliai (1) biológia (1) buék (2) comenius logo (2) csere (14) cseréljünk (6) csináld magad (2) díj (1) egészség (1) egyéb piac (1) emlékhely (1) ének-zene (10) évfüzér (33) fabrika (112) farsang (5) feladvány (1) fizika (8) foglalkozások (3) fonalas (12) főnév (1) geometria (7) gyereknap (1) gyereknevelés (2) gyerekszáj (62) gyöngyszövés (1) hajtogatás (1) háztartástan (8) helyesírás (8) helyesírás füzet (1) hittan (9) hivatalos (3) hóember (7) hogy mik vannak (1) horgolt (41) hulladékból (13) humor (2) húsvét (6) idézet (1) igék (2) így tanulunk mi (2) informatika (13) irányok (2) írás (15) irodalom (4) j/ly (2) játék (17) játékpiac (4) jeles napok (51) karácsony (6) katica (1) kémia (2) kirándulás (1) kirigami (6) kísérlet (8) konzervgyár (2) Koppány mesék (1) kotta (11) köd (1) könyvajánló (9) környezetismeret (35) körző (1) kötelező olvasmány (10) kötés (1) kötőgép (1) kötőkerék (6) közlekedés (3) közmondás (1) kresz (1) krónika (8) lapoc (1) lapozó (33) lapozó lépésről-lépésre (3) lapozó piac (17) lapozós hulladék (2) leírás (41) letöltés (1) letölthető (61) levélhullás (2) logika (2) madarak (1) magyar (7) matek (22) matematika (38) matka (22) méh (1) mese (12) Miért szeretem? (2) mikulás (2) minta (2) mókacagás (3) napirend (1) négyszögek (1) nemezelés (4) népdal (1) novella (13) nőnap (1) nyelvtan (17) nyúl (1) oktatótáblácska (2) olvasókönyv szülőknek (4) otthonoktatás (2) ősz (3) ötletkaptár (1) pálcikás szövő (1) paleo (2) programozás (2) rajz (9) recept (12) római számok (2) rovás (8) rózsaablak (1) saját minta (15) sapka minta (1) suliváró (4) szív (2) szófajok (5) szorzás (12) szótárlap (2) szövés (1) találós (5) tanulda (18) tavasz (1) technika (33) tél (4) természetismeret (7) tervbevéve (1) tipp (5) tollbamondás (1) töri (2) törtek (3) történelem (1) tréfa (2) tuti (1) udvari játékok (4) ügeskedd (2) ügyeskedd (70) varázsfazék (5) váróban (5) varrás (3) vers (47) versek (4) verstanulás (2) vicc (2) virág (1) vizsga (4) vonalzó (1)

FONTOS!

Ha hozzászólsz egy régebbi bejegyzéshez, nem feltétlenül veszem észre. Ha valamit biztosra szeretnél, hogy eljusson hozzám, írj e-mailt!

2013. június 25., kedd

Tollbamondások, 4. osztály

A túlnyomó részük versenyfeladat

A parlament több mint három holdon épült föl.  37 millió aranykoronába  került, 40 millió téglát használtak  föl  hozzá. Az építkezés 1885-ben indult el  és tizenkilenc évig tartott.  Az építész emlékét az épületben egy mellszobor őrizte meg.

Sümeg a Dunántúl közepén, egy tágas völgyben fekszik. Várának romjai magányos sziklán emelkednek. A város felé közeledve már messziről jól láthatjuk. A vár védte a várost a török harcok idején. Sümeg ugyan többször a törökök kezére került, de a magaslatra épült erődítményt nem tudták bevenni. A vár legrégibb része az öregtorony. Ebben a vastag falú toronyban emberek laktak. A nagy udvart várfalakkal kerítették körbe. Itt épült a palota is. A harcok bizony komoly károkat okoztak. A folyamatosan újjáépülő várban helyet kapott a vár történetét bemutató kiállítás is.

A szorgos kis hangyák állandóan jönnek-mennek, fáradhatatlanul gyűjtögetik az apró morzsákat, fűszálakat. Aztán egy pici lyukon keresztül eltűnnek a földben. Ez a hangyaváros bejárata. Ez a földalatti város sokkal tágasabb, mint gondolnád. Rengeteg folyosó, széles üreg, emelet van benne.

Az üde tavaszi lombok alatt dalol a bájos fülemüle. Jókedvű füttyétől naphosszat zeng az erdő. A legszebben éneklő madár, a dal királyának is nevezik. Tojásrakás előtt trilláját még éjszaka is hallani. Főképp olyan helyeken fészkel, ahol biztonságos rejtekhely kínálkozik számára. Kedveli a patakok, tavak menti ligeteket. Régi otthonát évről évre felkutatja. A pelyhes fiókák legtöbbször ott nevelkednek, ahol szüleik bölcsőjét is ringatta a pajkos szél.

Piros pünkösd napját ezer éve virággal köszöntik Európa sok országában. Magyarországon is újra pirosbetűs nap a pünkösdhétfő. De mi is ez az ünnep? A hozzá fűződő népszokásokat réges rég elfelejtettük. Vagy mégsem? Pünkösd napjára minden felébred. Abbahagyja a lusta nyújtózást a világ, ember és állat párt keres. Nedvektől duzzadnak a levelek, zsong és zsibong az élet. Jól tudták a régiek, hogy a nyári munkák előtt ünnepelni kell. Köszönteni az új életet, imádkozni a bő termésért, gyermekáldásért. Erre szolgált a pünkösd, a húsvét utáni ötvenedik nap.

A májusfa a természet újjászületésének a szimbóluma. Régen májusfa állításával fejezték ki a legények udvarlási szándékukat. A május elseje előtti éjszakán az erdőben kivágják a fát, beviszik a faluba, és feldíszítik. A lombkoronáján elhelyezett színes szalagok a tavasz eljöttét hirdetik. A fát éjszaka a legnagyobb titokban állítják a legények a lányok ablaka elé. A fa május végéig állt a lányok udvarában. Akkor ki kellett táncolni onnan, azaz zenés mulatságot szerveztek, és tánc közben kivették a fát.

A kis herceg /részlet/

– Légy szíves, szelídíts meg! – mondta a róka.
– Kész örömest – válaszolta a kis herceg –, de nem nagyon érek rá. Barátokat kell találnom, és annyi mindent meg kell ismernem!
– Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelídített – mondta a róka. – Nem érnek rá, hogy bármit is megismerjenek. Az embereknek nincsenek is barátaik. Ha azt akarod, hogy barátod legyen, szelídíts meg engem!
– Jó, jó, de hogyan? – kérdezte a kis herceg.
– Sok-sok türelem kell hozzá – felelte a róka. – Először leülsz szép, tisztes távolba tőlem, úgy, ott a fűben. Én majd a szemem sarkából nézlek, te pedig nem szólsz semmit. A beszéd csak félreértések forrása.

A tavasz

A tavasz a tél után következő évszak. Három hónapból áll: március, április, május. A tavasz az újjászületés évszaka. A növények és az állatok felébrednek téli álmukból. A fák, bokrok kirügyeznek. Virágokat, leveleket hoznak. Elsőként a hóvirág bújik ki a földből. Jelzi a tavasz közeledtét. A fű is kizöldül. Az időjárás változékonyra fordul. Gyakran esik az eső. A napsütéses órák száma növekszik. Hosszabbak a nappalok, rövidülnek az éjszakák. A hőmérséklet fokozatosan emelkedik. Az időjárás jobbra fordulásával az emberek is hozzákezdenek a kerti, illetve szántóföldi munkálatokhoz. Metszenek, szántanak, vetnek, gereblyéznek.

Hazánk legbecsesebb természeti kincse a Balaton. A balatoni táj hosszú évmilliók során alakult ki. A tó a Dunántúl közepén fekszik. Hosszúsága 77 km, legnagyobb szélessége 14km. A Balaton sekély, ezért gyorsan átmelegszik. Vizét a beömlő patakok, csatornák és kisebb források, valamint a csapadék táplálja. A déli part legnagyobb települése Siófok. A város a balatoni hajózás központja. A szállodasor legmagasabb épülete az Európa Szálló. A siófoki strand a Balaton legnagyobb fürdőhelye. Mindenkinek ajánljuk, töltsön el itt egy-két hetet.

Magyarország fővárosa Budapest. A Duna két partján helyezkedik el. A folyó egyik oldalán a Budai-hegység, a másikon a Pesti-síkság látható a Gellérthegy tetejéről. Sok nevezetes épület is látszik innen. Legszebb talán az Országház. Közvetlen a hegy aljában ível át a Dunán az Erzsébet híd.


2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...