Oldalak

Címkék

5.-ben (2) 6. osztály (2) ajándék (10) ajánló (39) algoritmus (3) állandó madarak (6) állati (18) angol (10) anyák napja (3) az úgy volt... (73) befőzés (1) bibliai (1) biológia (1) buék (2) comenius logo (2) csere (14) cseréljünk (6) csináld magad (2) díj (1) egészség (1) egyéb piac (1) emlékhely (1) ének-zene (10) évfüzér (33) fabrika (112) farsang (5) feladvány (1) fizika (8) foglalkozások (3) fonalas (12) főnév (1) geometria (7) gyereknap (1) gyereknevelés (2) gyerekszáj (62) gyöngyszövés (1) hajtogatás (1) háztartástan (8) helyesírás (8) helyesírás füzet (1) hittan (9) hivatalos (3) hóember (7) hogy mik vannak (1) horgolt (41) hulladékból (13) humor (2) húsvét (6) idézet (1) igék (2) így tanulunk mi (2) informatika (13) irányok (2) írás (15) irodalom (4) j/ly (2) játék (17) játékpiac (4) jeles napok (51) karácsony (6) katica (1) kémia (2) kirándulás (1) kirigami (6) kísérlet (8) konzervgyár (2) Koppány mesék (1) kotta (11) köd (1) könyvajánló (9) környezetismeret (35) körző (1) kötelező olvasmány (10) kötés (1) kötőgép (1) kötőkerék (6) közlekedés (3) közmondás (1) kresz (1) krónika (8) lapoc (1) lapozó (33) lapozó lépésről-lépésre (3) lapozó piac (17) lapozós hulladék (2) leírás (41) letöltés (1) letölthető (61) levélhullás (2) logika (2) madarak (1) magyar (7) matek (22) matematika (38) matka (22) méh (1) mese (12) Miért szeretem? (2) mikulás (2) minta (2) mókacagás (3) napirend (1) négyszögek (1) nemezelés (4) népdal (1) novella (13) nőnap (1) nyelvtan (17) nyúl (1) oktatótáblácska (2) olvasókönyv szülőknek (4) otthonoktatás (2) ősz (3) ötletkaptár (1) pálcikás szövő (1) paleo (2) programozás (2) rajz (9) recept (12) római számok (2) rovás (8) rózsaablak (1) saját minta (15) sapka minta (1) suliváró (4) szív (2) szófajok (5) szorzás (12) szótárlap (2) szövés (1) találós (5) tanulda (18) tavasz (1) technika (33) tél (4) természetismeret (7) tervbevéve (1) tipp (5) tollbamondás (1) töri (2) törtek (3) történelem (1) tréfa (2) tuti (1) udvari játékok (4) ügeskedd (2) ügyeskedd (70) varázsfazék (5) váróban (5) varrás (3) vers (47) versek (4) verstanulás (2) vicc (2) virág (1) vizsga (4) vonalzó (1)

FONTOS!

Ha hozzászólsz egy régebbi bejegyzéshez, nem feltétlenül veszem észre. Ha valamit biztosra szeretnél, hogy eljusson hozzám, írj e-mailt!

2013. július 6., szombat

Ajánló

Nem vittek el az UFO-k, vagy valami más hasonló szörnyűség, csak sok minden távol tart a netezéstől az utóbbi időben. A legfőbb, hogy egyszerűen nincs kedvem (amit azt hittem sosem fordulhat velem elő, aztán tessék). Ezt támogatta meg némi betegség, vizsgadrukk, tábor, ... Ezeknek a kisebb dolgoknak a végére lassan pont kerül, meg csomó ötlet született ez idő alatt a fejemben, amit sorra megvalósítunk és majd hozom, hátha más is kedvet kap hozzá.

Na, de az ajánló irányába állva...

M. néni (akitől Zs. citerázni tanul) hatására Zs. szeretem tevékenységei közé bekerült a népdal tanulás is. Még engem is meg tud lepni, hogy amit szeret milyen gyorsan megtanulja. M. néni egy másik kisdiákjától még áprilisban hallotta a Hosszú farkú fecske című dalt kétszer egymás után, aztán magában forgatta, és a vizsga hetében egyszer csak elkezdte énekelni. Én meg csak tátottam a számat, hogy hát ezt meg honnan... persze felvilágosított:  "Annyira szép volt anya, hogy meg kellett jegyeznem!".

Egyébként nagyon szép hangja van, ha mélyen énekelhet, viszont ha magasan... na azon még dolgozni kell és addig is sajtot tömni a fülbe :).  Egy ovi szülinapjára meghívták őket, hogy zenéljenek és táncoltassák meg a kicsiket. Citerázás közben énekelni is szoktak, hogy ez jól hallható legyen az egyik óvónéni Zs.-nek tartotta oda a mikrofont. Na, én itt lettem "rosszul", mert tudtam, hogy van, ami még nem úgy jön ki, ahogy kéne. Kár volt aggódni, mert M. néni jelzett, az óvónéninek, így a Zs.-nek nem túl jól menő népdalt nem az ő előadásában hangosították, azaz csak a sikerélményből jutott neki :). Nagyon örülök annak is, hogy külön foglalkoztak azzal, hogy mi van akkor, ha hibáznak, mit játszanak, amíg újra be tudnak kapcsolódni. Így sokkal magabiztosabban állhatnak a közönség elé, mert semmi baj nem történhet.

Ezeknek az élményeknek és M. néni hiányának enyhítésére gondoltam nyárra valami népdalos, citerás dolog beszerzését. Már több dolog esélyes volt, amikor az alábbi kiadvány előtűnt a semmiből, és befutó lett. Nem bántam meg a magamhoz képest hirtelen döntést (mindig egy csomót mérlegelek, hogy melyik a jobb), mert sikerült belenyúlnom. A jóságát az is alátámasztja talán, hogy újdonság és máris elfogyott a Bookline-on.

Gróh Ilona
Ringató
Hatvan magyar népdal


A nagysikerű Ringató - Ölbéli játékok, mondókák, dalok c. könyv folytatásaként most 60 gyönyörű népdalt gyűjtött csokorba Gróh Ilona a Ringató mozgalom vezetője.
A Dunántúl, Felföld, Alföld, Bukovina és Erdély, valamint Moldva jellegzetes dalainak megtanulását egy CD-melléklet könnyíti meg. Az énekek különlegességét Bognár Szilvia, Navratil Andrea, Szvorák Katalin, Tintér Tímea, Berecz András és Kobzos Kiss Tamás hangja és egyénisége garantálja.
A történelmi Magyarország 5 tájegységének jellegzetes dalai mellett a könyvben fontos és érdekes gondolatok, tudnivalók is helyet kapnak. Az egyszerű szómagyarázatok és a Bogdán Viktóriának köszönhető barátságos és gyönyörű képek segítik, hogy a népdalgyűjtemény ne csak a felnőttek, de a gyerekek örömét is fokozzák - így lesz igazán családi énekeskönyvvé ez a Ringatós kiadvány is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...