Rég ki szeretném próbálni a mosogatógépben dunsztolást, idén majdnem meg is tettem, de eszembe jutott, hogy minden program egy 15 perces hideg vizes öblítéssel indul. Aztán lehet a forró üvegek (meg persze a tartalmuk) nem örülnének ennek. Így letettem róla, de nem hagyott nyugodni, csak azért is használni akartam valamire. Közben jött is az ötlet.
A befőzés úgy gondoltam, amikor nekikezdtem anno, hogy tartósítószermentes kell, hogy legyen. Ehhez pedig az alapos fertőtlenítés kell, persze az se vegyszer legyen, így marad a jó öreg ecet. Ami a legtöbb embernek büdös. Így majd elbújtam szégyenemben amikor egy eltevős délelőtt után emberek közé mentem, mert csak úgy árasztottam az ecetszagot. Na akkor tettem össze a mosogatógépet az ecettel és a befőzéssel.
Az üvegek tisztítása és fertőtlenítése nálunk így megy:
1. A legmagasabb hőfokú programra beteszem az üvegeket.
2. Amikor lejárt a program 1 l ecetet öntök a mosogatógépbe és elindítom az öblítés programot.
3. Amikor lejárt elindítom újra az öblítés programot (már ecet nélkül).
Az így fertőtlenített üvegek tartalmához nem kell semmilyen tartósítószer, én próbának hagytam meg 3 éves befőttet is és nem volt romlott, sőt.
Jó tudom, ehhez kell egy mosogatógép (amit nyilván nem éri meg csak a befőzésért beszerezni), hogy ilyen könnyen és relatíve szagtalanul megússzuk, de ki lehet hagyni a mosogatógépet, én is csak idén vetettem be először.
Amit így nyertem:
- Sok-sok idő.
- Csomó víz.
- Ecetszagmentes órák.
Aki teheti, próbálja ki, jó szívvel ajánlom!
Ilyenkor örülök, hogy anyu csak a befőzés előkészítésében engedett segíteni. (és nem tömte hülyeségekkel a fejem)
VálaszTörlésFertőtlenítés? Minek, mindent forrón bele az üvegbe, lezárni, azt annyi. Tartósítószer mentesen. Ha rendesen le van zárva az üveg (nálam ez szokott a bökkenő lenni, a bébiételes üvegeket nem erre tervezték), semmi nem romlik meg.
Jövőre próbáld ki egy-két üveggel, meglátod így is jó lesz.
Ildikó
Drága Ildikó!
VálaszTörlésJó modorral sem tömte a fejed anyukád, az már látszik... Egyébként ismertem mást is az "azt annyi" hozzáállású emberek közül, meg is romlott a befőttjük java. Például anyukám, aki idén már felhívott, hogy kislányom, hogy is csinálod? Mert mi még februárban is lecsót ettünk.
Bocsánat, ha úgy érzed, nem kioktatni akartalak. (csak teljesen feleslegesnek érzem a fertőtlenítést)
VálaszTörlésEgyébként meg tényleg így teszek el mindent (tegnap épp 9 liter paradicsomlét) és nem romlott meg semmi. Ahogy írtam, csak annak lett baja, ahol nem zárt rendesen a tető.
(igen a boltban sikerült megcsipni az utolsó rekesz paradicsomot)
Ildikó
Köszönöm, ezt a választ!
Törlés5 perc a mikroban egy ujjnyi vizzel meg energiatakarekosabb, viztakarekosabb, ecettakarekosabb es gyorsabb.
VálaszTörlésNalam sem szokott megromlani semmi, inkabb az a baj, h tobbet teszek el, mint amit megeszunk.
Mi nem használunk mikrót, persze jó vita téma, hogy káros vagy nem. Én úgy vagyok vele, hogy könnyen elvagyok nélküle, akkor meg tuti nem káros :).
TörlésIgen, jó sok bevált módszer van, szerencsére, mert van miből válogatni!
Ha nem eszitek meg a barátok biztos örülnek télvíz idején egy-egy finomságnak! :)